• Πολιτική

    Ανησυχία Βίτσα για τον αριθμό-ρεκόρ των εισροών μεταναστών-Μόλις 112 οι επιστροφές στην Τουρκία

    • NewsRoom
    Δημήτρης Βίτσας


    «Καμπανάκι» για κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών έκρουσε ο Δημήτρης Βίτσας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο ίδιος, ο κος Βίτσας ενημέρωσε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει συντάξει δύο σχέδια αντιμετώπισης. Το πρώτο προβλέπει αύξηση των αφίξεων προσφύγων κατά 15%, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης ανεξέλεγκτης εισροής.
    «Έχουμε το πρώτο σχέδιο που προβλέπει τα μέτρα σε περίπτωση που οι ροές αυξηθούν κατά 15%. Έχουμε και το δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση αλματώδους αύξησης των ροών. Αυτά τα δύο σχέδια είναι έτοιμα και το υπουργείο μπορεί να τα συζητήσει με εκπροσώπους των δημοκρατικών κομμάτων στο γραφείο μου», εξήγησε.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι μετά την σύνοδο της ΕΕ – Τουρκίας στην Βάρνα παρατηρείται σημαντική άνοδος των ροών, ενώ υποστήριξε πως η ελληνική πλευρά ανησυχεί από το γεγονός ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν πλέον και τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, όπου η χώρα μας δεν διαθέτει την υποδομή για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

    «Έχουμε αντιπάλους. Οι αντίπαλοί μας είναι οι traffickers και οι πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας»

    «Στα νησιά τον Απρίλιο είχαμε 2.168 εισόδους με κύριο βάρος στην Λέσβο όπου είχαμε με 1.189 εισόδους. Σήμερα το πρωί η καταγραφή δίνει 206 νέες εισόδους στην Μυτιλήνη όταν το 2017 ο μέσος όρος ήταν 54 είσοδοι την ημέρα.

    «Αντίθετα», συνέχισε, «το πρώτο 2μηνο του 2018, οι εισροές κινήθηκαν με 62-66 ημερησίως, αυξήθηκαν μετά την Βάρνα σε 126 και τις τελευταίες ημέρες σε 200 την ημέρα».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση στα νησιά με ανησυχεί αλλά δεν με τρομάζει αναφορικά γιατί ξέρουμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Είναι ανησυχητικό όμως η τεράστια αύξηση από τον Έβρο. Στο χρονικό διάστημα που εισήλθαν 2.168 στα νησιά, στον Έβρο πέρασαν 2.700 – δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο».

    Συνεχίζοντας τις σχετικές αναφορές ο κος Βίτσας είπε πως «μόνο σήμερα είχαμε την είσοδο 340 ανθρώπων. Η κατάσταση στον Έβρο καταλαβαίνεται ότι είναι πιο δύσκολη γιατί μετά την καταγραφή πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να φιλοξενηθούν στην ενδοχώρα και στα κέντρα φιλοξενίας που γεμίζουν».

    Ο ίδιος είπε πως το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2018, καταγράφηκαν περισσότερες από 7 χιλιάδες εισροές από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ παράλληλα υπήρξαν 4.500 μεταφορές ευάλωτων ομάδων και ασυνόδευτων τέκνων στην ενδοχώρα. Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ότι οι επιστροφές προς την Τουρκία ανήλθαν μόλις σε 112.

    «Είναι ξεκάθαρο ότι η διαχείριση της κατάστασης απαιτεί δράση και επιμονή», τόνισε το κυβερνητικό στέλεχος, για να προσθέσει πως απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου αλλά και μια «γραμμή μεταφοράς» των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται από τον Έβρο προς την ενδοχώρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέες απειλές Ερντογάν: Θα λειτουργήσουμε στο Αιγαίο σύμφωνα με τα συμφέροντά μας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυλωνίτου κατά Λαζόπουλου: Είμαι ωραία, πολύ μορφωμένη και με πολιτικό λόγο (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προανακριτική Novartis: Παράταση ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ–Για τερτίπια τους κατηγορεί η αντιπολίτευση



    ΣΧΟΛΙΑ