• Πολιτική

    Προανακριτική Novartis: Παράταση ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ–Για τερτίπια τους κατηγορεί η αντιπολίτευση

    • NewsRoom


    Παράταση δύο ημερών, μετά την τυπική λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των πορισμάτων για τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ζήτησαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να καταθέσουν το δικό τους τελικό πόρισμα στην προανακριτική για τη Novartis. Αυτό, προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης μιλώντας για πρωτοφανείς κοινοβουλευτικές διαδικασίες για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    «Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνύει το συνολικό σκάνδαλο της φαρμακευτικής δαπάνης και το ειδικό σκάνδαλο της NOVARTIS», σύμφωνα με πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξάλλου ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «στο πόρισμα θα υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση με εμπεριστατωμένο τρόπο, της αναρμοδιότητας της Βουλής να δικάσει την υπόθεση, ώστε τα πολιτικά πρόσωπα να κριθούν από την τακτική δικαιοσύνη και η έρευνα να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς τους ευνοϊκούς χρόνους παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως κριθούν ένοχοι».

    Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης Θοδωρής Δρίτσας ενημέρωσε τα κόμματα ότι θα απαιτηθεί μια 48ωρη προθεσμία για την προετοιμασία του πορίσματος. Ο βασικός κορμός, το πολιτικό σκεπτικό και το νομικό μέρος ως προς την αναρμοδιότητα της Βουλής έχουν ολοκληρωθεί αλλά κρίθηκε απαραίτητη μια μικρή προθεσμία για την τεχνική επεξεργασία του τελικού κειμένου. Αμέσως μετά την κατάθεση του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής και την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Βουλής, αυτό στο σύνολο του θα διαβιβαστεί μαζί με όλο το υλικό που το συνοδεύει (έγγραφα, πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής κλπ) στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς.

    Το email που έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη Novartis Θεόδωρος Δρίτσας

    ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή «για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21 ης Φεβρουαρίου 2018 σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS»

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2018
    ΥΠΕΡ ΕΠΕΙΓΟΝ
    Αρ.πρωτ. 23
    ΠΡΟΣ
    Τα μέλη της Ειδικής
    Κοινοβουλευτικής Επιτροπής
    Σας ενημερώνω ότι χθες αργά το βράδυ, ο συνάδελφος — μέλος της Επιτροπής και εισηγητής κος Νίκος Παρασκευόπουλος, με ενημέρωσε ότι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ μέλη της Επιτροπής ζητούν διήμερη παράταση για την πληρέστερη επιμέλεια, διόρθωση και τελικό έλεγχο του πορίσματος, το αδιόρθωτο κείμενο του οποίου είναι ήδη έτοιμο. Προτίθενται πάντως σήμερα να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής διά της Γραμματείας το βασικό κορμό της πορισματικής πρότασής τους.
    Ανάλογο αίτημα υπέβαλλε και ο συνάδελφος βουλευτής — εισηγητής εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ κος Γεώργιος Λαζαρίδης.
    Με δεδομένο ότι όπως προκύπτει και από τα πρακτικά στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου 2018 η Επιτροπή συζήτησε ακροθιγώς αυτό το ενδεχόμενο και προνόησε για τη δυνατότητα ευελιξίας εφόσον προκύψει κάποιο πρόβλημα, θεωρώ ως υποχρέωσή μου, να σας ενημερώσω εγκαίρως σχετικά και να θέσω το ζήτημα στην κρίση της Επιτροπής στη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση.
    Αυτονόητο είναι ως εκ τούτου, ότι όποια ενδεχόμενη παράταση του χρόνου τελικής κατάθεσης των πορισματικών θέσεων, αφορά όλα τα μέλη της Επιτροπής από όλα τα κόμματα. Προς τούτο, μπορείτε να χειριστείτε το ζήτημα σε ότι σας αφορά κατά την κρίση σας, είτε έχετε ήδη καταθέσει κείμενο πορισματικών θέσεων, είτε όχι.

    Με εκτίμηση
    Ο Πρόεδρός της Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας

    Πηγές πάντως από την αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι η τακτική καθυστέρησης από την πλευρά της πλειοψηφίας έχει σκοπιμότητα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας επιθυμούν να προσθέσουν στο πόρισμά τους αποσπάσματα που θα απαντούν στις πορισματικές εκθέσεις που κατέθεσε σήμερα η αντιπολίτευση.

    Τι αναφέρεται στα πορίσματα που συνέταξαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

    Είναι δε ενδεικτικό ότι κοινός παρονομαστής των κειμένων που παρέδωσε η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί η καταγγελία περί σκευωρίας εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να πληγούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

    Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου «έστησε» σκευωρία με στόχο την σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων.

    Οι συντάκτες του κειμένου επισημαίνουν και όσα είχαν καταγγείλει οι βουλευτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχωρώντας απο τις εργασίες της επιτροπής, οτι δηλαδή οι βουλευτές της πλειοψηφίας εκτελούν προειλημμένες αποφάσεις για κλείσιμο της υπόθεσης χωρίς ουσιαστική διερεύνηση προκειμένου να μην λάμψει η αλήθεια και να μείνει η λάσπη στα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

    «Με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας η Προανακριτική Επιτροπή, επέλεξε συνειδητά, να μην εξετάσει την υπόθεση. Αποφάσισε να μην εξετάσει μάρτυρες να μην διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα, μη επιτρέποντας την αποκάλυψη της αλήθειας. Αξίζει εν προκειμένω να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται προηγούμενο, όπου το σύνολο της Αντιπολίτευσης, αλλά και το σύνολο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων να ζητούν από επιτροπή που ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει στην διερεύνηση υποθέσεως και αυτή να το αρνείται. Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την Κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης» τονίζεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

    Ο κ. Θεόδωρος Παπαθεωδόρου που εκπροσώπησε την ΔΗΣΥ στις εργασίες της προανακριτικής επισημαίνει στο κείμενο που κατέθεσε στον πρόεδρο της επιτροπής ότι «Η σπουδή με την οποία κατέληξε στην δήθεν αναρμοδιότητα η πλειοψηφία της Επιτροπής εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης, εφόσον η πλειοψηφία αρνήθηκε εξαρχής να επιληφθεί ακόμα και της προδικασίας, ώστε αν τελικά οδηγείτο στην διάγνωση της αναρμοδιότητας να είχε ελέγξει πρώτα την εγκυρότητα των καταθέσεων των αποκαλούμενων «ανωνύμων» μαρτύρων, οι οποίοι κατηγορούνται από όλα ανεξαιρέτως τα αναφερόμενα πρόσωπα για απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις.

    Για τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των μελών της Επιτροπής μας βρίσκει απολύτως αντίθετους από συνταγματικής, ποινικής και πολιτικής πλευράς».

    Τι απαντά το Μαξίμου

    «Όσοι ήθελαν να οδηγήσουν την υπόθεση Novartis σε κουκούλωμα και παραγραφή, μιλώντας για σκευωρία, απέτυχαν» απαντά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ και την ΔΗΣΥ, αναφορικά με την υπόθεση.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «οι ίδιοι κατηγορούν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δεν μπορεί να συγκροτήσει πόρισμα, αγνοώντας υποκριτικά τη σοβαρότητα και την ενδελεχή προσέγγιση όλου του φάσματος των ζητημάτων που γνωρίζουν ότι κάνουν τα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Αυτό που φοβούνται δηλαδή».

    «Ας μην αγωνιούν και ας μη βιάζονται» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, καθώς «η Βουλή θα διαβιβάσει αρμοδίως το σύνολο του υλικού και το Πόρισμα στη Δικαιοσύνη, μετά την έγκρισή του».

    «Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Και μάλιστα, χωρίς προνομιακούς χρόνους παραγραφής!» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ για Novartis: Αποκαλύφθηκε το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας και της σπίλωσης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος και επίσημα στην προανακριτική για τη Novartis: Αναρμόδια η Βουλή αποφάσισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Μήνυση Στουρνάρα κατά των «Σαράφη» και «Κελέση» στην υπόθεση Novartis



    ΣΧΟΛΙΑ