• Πολιτική

    Ανδρουλάκης: Χίμαιρα η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης


    «Η ύπαρξη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.

    Όμως, πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

    «Απαιτείται συνέπεια λόγων και πράξεων ώστε η «συγκρατημένη νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», για την οποία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, να μην ξαναδιαψευστεί», πρόσθεσε.

    «Η απόφαση των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών δεν είναι θετική εξέλιξη», επισήμανε, συμπληρώνοντας:

    «Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας δεν μπορούν να καθορίζονται από το ΝΑΤΟ, αλλά μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα.

    Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι μια χίμαιρα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ήδη παγώσει λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας».

    «Μόνη λύση», κατέληξε, «μια ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα βασίζεται στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και θα διασφαλίζει τον σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο κυρώσεων».

    Διαβάστε επίσης:

    Διευρύνθηκε το περιθώριο των 10ετών ομολόγων

    Τσακαλώτος: Την Παρασκευή ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

    Άδειασμα Μητσοτάκη σε Μηταράκη – «Όχι» στην έφιππη αστυνομία



    ΣΧΟΛΙΑ