• Πολιτική

    Ανασχηματισμός εν όψει: Πότε, ποιοι και γιατί

    • NewsRoom


    Φουντώνουν τα σενάρια για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Φυλλομετρώντας, μάλιστα, το ημερολόγιο, φαίνεται ότι οι αλλαγές δεν θα αργήσουν πολύ -ίσως και την ερχόμενη Δευτέρα 30 Αυγούστου, μία ημέρα δηλαδή πριν από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που είναι πιθανόν να συνεδριάσει με νέα σύνθεση.

    Αν οι εκτιμήσεις είναι σωστές, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του στη διάρκεια του ολιγοήμερου ταξιδιού του στις ΗΠΑ, όπου μεταβαίνει για να εγκαταστήσει την κόρη του για σπουδές.

    Σχετική ερώτηση δέχθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει το ταξίδι στις ΗΠΑ για να βγάλει το μπλοκάκι του και να συνθέσει το νέο υπουργικό σχήμα, ο κ. Οικονόμου ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε, παρά μόνο είπε πως δεν έχει κάτι να προσθέσει σε ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα.

    Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «οι ευθύνες (σ.σ. για τις πυρκαγιές) στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή όχι την ώρα της μάχης», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ανασχηματισμό.

    Δυναμική επανεκκίνηση

    Στόχος των επόμενων κινήσεων του πρωθυπουργού είναι να δοθεί μια δυναμική επανεκκίνηση της κυβέρνησης για το δεύτερο μισό της θητείας της.

    Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και η κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι τα μείζονα ζητήματα που προκαλούν πίεση, αλλά και φθορά.

    Η αίσθηση αυτή υπάρχει εξάλλου και στο πρωθυπουργικό γραφείο, και έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η διπλή εμφάνιση του πρωθυπουργού στην συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας και στην Βουλή προχθές, Τρίτη.

    Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει μέσα στο επόμενο διάστημα να κάνει ένα δυναμικό restart εν όψει ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα.

    Μπορεί οι πυρκαγιές να είναι φαινόμενο καλοκαιρινό, αλλά η πανδημία είναι εδώ, επίσης τρέχουν και οι εξελίξεις στο διεθνές τοπίο με επίκεντρο το Αφγανιστάν και με όποιες συνέπειες μπορεί να υπάρξουν για την Ελλάδα.

    Αυτό που φαίνεται ότι προκρίνεται είναι οι αλλαγές να γίνουν πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (11 και 12 Σεπτεμβρίου), τόσο για να δοθεί χρόνος στους «νέους», όσο και για να μην «σέρνεται» η σεναριολογία για μεγάλο χρονικό διάστημα, παραλύοντας τα υπουργικά γραφεία.

    Εκτιμάται ότι με τις κινήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει μεν το μήνυμα της επανεκκίνησης, αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να καλύψει και όλα τα «μέτωπα»: βουλευτές από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να αναλάβουν θέσεις στο νέο υπουργό σχήμα για να καμφθούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις, αλλά θα επιμείνει και στην διεύρυνση προς το Κέντρο.

    Ο προς επίλυση γρίφος -όπως πάντα εξάλλου- θα είναι η διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών και η αξιοποίηση αποτελεσματικών στελεχών ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, με αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία και αναθέσεις υπουργείων σε μέλη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Όσον αφορά στα ονόματα, πληροφορίες του Wiseman αναφέρουν κάποια εφοπλιστικά lobby έχουν προεξοφλήσει την «καρατόμηση» Πλακιωτάκη. Μάλιστα λένε ότι θα αναλάβει το υπουργείο της Ναυτιλίας ο Άδωνις Γεωργιάδης και ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μετακινηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ανασχηματισμός εν όψει: Ο χρόνος και τα πρόσωπα που μπαίνουν στο κάδρο

    Και στο βάθος ανασχηματισμός μετά το λίφτινγκ στο Μαξίμου

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ