• The Wiseman

    Ο Άδωνις πάει στο Ναυτιλίας, ο Γιώργος Περιστέρης και οι εκπλήξεις, η χαμένη γωνιά του Καραμανλή στην Μύκονο και η φασαρία του Ιδρύματος  Μείζονος Ελληνισμού

    • The Wiseman
    Γιώργος Περιστέρης

    The wise man


    O Άδωνις στο Ναυτιλίας και ο Σταϊκούρας στο Ανάπτυξης; 

    Άπαντες τις τελευταίες ημέρες ασχολούνται με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό. Θα γίνει μετά την ΔΕΘ ή θα γίνει πριν;

    Πάντως η στήλη χθες το απόγευμα έμαθε ότι στον Πειραιά κάποια εφοπλιστικά lobby έχουν προεξοφλήσει την “καρατόμηση” Πλακιωτάκη.

    Μάλιστα λένε ότι θα αναλάβει το υπουργείο της Ναυτιλίας  ο Άδωνις (ένας είναι ο Άδωνις) και ότι ο Σταϊκούρας θα πάει στο υπουργείο Ανάπτυξης.

    Συνήθως οι εφοπλιστές έχουν καλύτερη πληροφόρηση από τους δημοσιογράφους…

    Χάθηκε η αγαπημένη γωνιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Μύκονο…

    Όλοι πια γνωρίζουν πως η Μύκονος άλλαξε. Μάλλον οριστικά.

    Οι Έλληνες την εγκαταλείπουν και αφήνουν χώρο για τους αλλοδαπούς επισκέπτες που είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν το τίμημα…

    Όσοι Έλληνες είχαν αποκτήσει βίλλες ή κατοικίες στο νησί των Ανέμων, νοικιάζουν το ακίνητο με τη σεζόν ή με τον μήνα και κάνουν τις διακοπές τους κάπου αλλού.

    Οι διάσημοι μόδιστροι (Γκωτιέ, Μιγκέλ κ.α.) δεν διασκεδάζουν πια στο νησί.

    Το περιβάλλον δεν τους σηκώνει..

    Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν αποδέχονται τον τρόπο που «αναπτύσσεται» η Μύκονος.

    Το νησί χτίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη.

    Καταστράφηκε ακόμη και η αγαπημένη «γωνιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή» του πρεσβύτερου.

    Εκεί στον Ορνό στην βίλλα του εκδότη Νικολαΐδη πήγαινε ο πρώην ΠτΔ και σήμερα η περιοχή μοιάζει με μια …πανάκριβη ..πυκνοκατοικημένη…Κυψέλη με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες…

    Μια χωματερή δίπλα στη «γωνιά του Καραμανλή»…

    Εκεί δίπλα στην αγαπημένη παραλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο Κόρθι, ο Δήμαρχος Μυκόνου έχει τοποθετήσει δύο μεγάλους σωλήνες που ρίχνουν βρώμικα, αφρίζοντα νερά.

    Ειρωνική η πινακίδα του Δήμου…που δηλώνει ότι σέβεται το περιβάλλον αλλά αφήνει τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τους απροστάτευτους από τον αέρα κάδους και να αιωρούνται πάνω από τους ασφυκτικά γεμάτους με μπετόν οικισμούς…

    Μοναδικό αλώβητο από την επενδυτική τσιμεντομανία, τμήμα του νησιού είναι το Βορειοανατολικό.

    Ο Φωκός, η Μυρσίνη και τα μεταλλεία με την χωματερή…

    Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς αδιαφορεί.

    Οι Μυκονιάτες που τον εξέλεξαν σήμερα δυσανασχετούν.

    Τότε στις δημοτικές εκλογές, δεν είχε την πλειοψηφία, αλλά -για μία ακόμη φορά συμμάχησαν οι Συριζαίοι με τους ….Παυλοπουλικούς.. για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία που σήμερα άλλα ψηφίζει , άλλα εγκρίνει, άλλα διακηρύσσει κα άλλα τελικώς υλοποιεί…

    Φανταστείτε να ζούσε ο Καραμανλής και να συναντούσε τον Δήμαρχο…Ωχ Ωχ ωχ..

    Στην αγαπημένη παραλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο Κόρθι, ο Δήμαρχος Μυκόνου έχει τοποθετήσει δύο μεγάλους σωλήνες που ρίχνουν βρώμικα, αφρίζοντα νερά.

    Το ίδρυμα κάνει φασαρία

    Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, υπό την διοίκηση της οικογένειας Εφραίμογλου. με μακρά ιστορία στον χώρο του πολιτισμού και της διατήρησης της ελληνικής παράδοσης και μνήμης, προκαλεί απορία στην ευρύτερη κοινή γνώμη και ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό χώρο, επιτρέποντας τις υπενοικιάσεις στους χώρους του σε εταιρείες που δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα και φήμη του.

    Πιο συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με κρατική επιχορήγηση, δημιούργησε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία με την ονομασία «Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων» (ΙΕΚΕΜ), της οποίας ο σκοπός της σύστασής της είναι αμφίβολος καθώς δεν υπάρχει δημόσιο και εύκολα προσβάσιμο υλικό που να δικαιολογεί τη δραστηριότητά της.

    Τον τελευταίο καιρό, η εν λόγω μη κερδοσκοπική εταιρεία φαίνεται να υπεκμισθώνει τον χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην εταιρεία παραγωγής Μουσικών και Θεατρικών παραστάσεων «Wise Life Activities», η οποία διαφημίζεται με την ονομασία Lunar Sρace και οι παραστάσεις-events της αφορούν stand-up comedies, drive in cinema και μουσικά shows που δεν συμβάλλουν άμεσα στην ένταξη και εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία, όπως δηλώνει η ταυτότητα της ΙΕΚΕΜ.

    Είναι άξιο απορίας, πώς το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επιτρέπει την άμεση σύνδεσή του με δραστηριότητες που δημιουργούν πρόβλημα στον περιβάλλοντα χώρο, με την εκκωφαντική ένταση του ήχου, τη λειτουργία εκδηλώσεων χωρίς τις απαραίτητες άδειες από την Πυροσβεστική Αρχή και τον Δήμο και κυρίως πώς μπορεί να δικαιολογήσει τη σύνδεση μίας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας όπως είναι το ΙΕΚΕΜ με μία εταιρεία που έχει καθαρά εμπορική δραστηριότητα και δεν έχει καμία συσχέτιση με τον σκοπό ίδρυσής της.

    Επιπρόσθετα, πέρα από τα ερωτήματα που γεννούν οι σχέσεις των εν λόγω εταιρειών, η δραστηριότητα αυτή επηρεάζει δρώμενα που πληρούν όλες τις προβλεπόμενες άδειες και φιλοξενούν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες.

    Η αναφορά γίνεται για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το οποίο γειτνιάζει με τον χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και έχει ήδη προβεί σε καταγγελίες για την παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής του προγράμματός του και των διεθνών φήμης παραστάσεών του.

    Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, έπειτα από αίτημα ενόχλησης των δραστηριοτήτων της Wise Life Activities στον χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, δεν έχει λάβει αίτημα και ως εκ τούτου δεν έχει δώσει άδεια έγκρισης λειτουργίας εγκατάστασης διοργανώσεων μουσικών συναυλιών, drive in cinema, stand-up comedies κ.λπ.

    Ο Wolfgang Schaueble σκέπτεται ακόμη την Ελλάδα….

    Πριν από δύο μήνες, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης, μαζί με τον οικονομολόγο του ΣΕΒ Μιχάλη Μητσόπουλο, εξέδωσαν ένα ενδιαφέρον «βαρύ» και χρήσιμο βιβλίο 432 σελίδων, με τίτλο «Who’s to blame for Greece? Life after bankruptcy» – «Οι  προκλήσεις της….ζωής μετά την χρεοκοπία», από τον εκδοτικό Οίκο Pallgrave Macmillan.

    Το βιβλίο περιγράφει αναλυτικά το μνημονιακό δράμα της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία και φυσικά κάνει αναλυτική αναφορά στους πρωταγωνιστές της εποχής.

    Ένας από αυτούς είναι ο -αξέχαστος- Βολφγκανγκ Σόιμπλε, τότε Υπουργός Οικονομικών, σήμερα Πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

    Με έκπληξη, οι συγγραφείς του βιβλίου δέχθηκαν πριν από λίγες μέρες, μια ευγενική, εκτενέστατη επιστολή από τον Γερμανό πολιτικό ο οποίος όχι μόνον διάβασε -προσεκτικά όπως αποδεικνύεται- το βιβλίο αλλά παραθέτει αναλυτικά τις απόψεις του για το sovereign debt και τους προβληματισμούς του για την ασκούμενη νομισματική πολιτική στην Ευρώπη.

    Δεν διάβασα ολόκληρη την επιστολή Schaueble αλλά απ’ ότι μαθαίνω, ο Γερμανός πρώην Υπουργός Οικονομικών αποδεικνύεται πολύ καλά πληροφορημένος για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα και φυσικά υποστηρίζει με το γνωστό του πάθος, τις απόψεις του εκείνη την περίοδο…

    Οι αγορές που διαψεύδουν τον Schaueble

    Παρατηρώντας την καμπύλη των επιτοκίων των Ελληνικών Ομολόγων, οι αγορές δείχνουν να διαψεύδουν τον Wolfgang Schaueble.

    Η Ελλάδα σήμερα δανείζεται στη δεκαετία φθηνότερα από την Ιταλία ενώ τα επιτόκια παραμένουν αρνητικά -κάτω από το 0%- μέχρι το ….2027.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα αποσύρει σταδιακά την στήριξη στο τέλος του 2023 αλλά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει 2 χρόνια και 4 μήνες καιρό για να κατακτήσει το περιβόητο “investment grade”, δηλαδή την απαραίτητη αξιοπιστία για να δανείζεται με αξιοπρεπή επιτόκια…

    Η μικρή έκπληξη του Χρήστου Σταϊκούρα για τον Πρωθυπουργό…

    Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που φέτος είναι πολύ λιγότερο διεθνής και πολύ περισσότερο Ελληνική.

    Στην παραδοσιακή ομιλία του Πρωθυπουργού το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο, θα ακουστεί ότι η Ελληνική Οικονομία, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναπτύχθηκε με ρυθμό υψηλότερο του 12% και ότι στο τέλος του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να φτάσει το 6%.

    Θυμάστε τις κραυγές και τις οιμωγές της αντιπολίτευσης, μόλις πριν από μερικούς μήνες, ότι ο Τουρισμός καταστρέφεται, δεν θα έρθει κανείς στην Ελλάδα;

    Τελικά όλα δείχνουν ότι φέτος τα έσοδα από τον Τουρισμό θα φτάσουν στο 55% του επιπέδου ρεκόρ του 2019, ενώ η επενδυτική δραστηριότητα συνεχίζεται ακάθεκτη τόσο από το εξωτερικό όσο και από τους Έλληνες επιχειρηματίες…Πάντως ο Σταϊκούρας ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου δίνει μάχες για να κρατηθεί η οικονομία ψηλά…

    Ο Γιώργος Περιστέρης και τα 11 δισ. ευρώ!!!

    Η Εγνατία Οδός θα φέρει έσοδα  στην παραχωρησιούχο ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,34% 16,60 ούτε λίγο ούτε πολύ 11 δισ. ευρώ στα επόμενα 35 χρόνια.

    Το ποσό είναι θηριώδες και σίγουρα αποτελεί έκπληξη για τους μη γνωρίζοντες την δουλειά.

    Για αυτό προφανώς όταν ανοίχθηκαν οι προσφορές άπαντες αιφνιδιάστηκαν, που η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδωσε 1,5 δισ. ευρώ και η αντίπαλη κοινοπραξία περίπου 450 εκατ. ευρώ.

    Ήταν σαφές ότι κάποιος έκανε λάθος.

    Από την πλευρά της η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (και ο Γιώργος Περιστέρης)  θα καταβάλει 1,5 δισ. Ευρώ για την παραχώρηση, θα επενδύσει 420 εκατ. Ευρώ αλλά και θα αποδίδει κάθε χρόνο 7,5% των ακαθάριστων εσόδων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ οδού, στο Κράτος.

    Ο Γιώργος Περιστέρης επενδύει πολλά στην Ελλάδα.

    Εκτός από την ΕΓΝΑΤΙΑ, ο Γιώργος Περιστέρης έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στο εργοστάσιο Φυσικού Αερίου συνδυασμένου κύκλου στην Κομοτηνή, μαζί την Motor Oil, ενώ ταυτόχρονα επενδύει στο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, στα Αιολικά Πάρκα απανταχού της Ελλάδος και φυσικά στο Ελληνικό.

    Ειδικά για το καζίνο του Ελληνικού ήρθε η ώρα να γίνουν πολύ σημαντικές ανακοινώσεις που θα αναδεικνύουν όχι μόνον το μέγεθος του Ομίλου αλλά κυρίως την εμβέλεια και την επιρροή του διεθνώς.

    Τα λεφτά που ρίχνει αυτή την εποχή στην Ελληνική Οικονομία ο Γιώργος Περιστέρης, θυμίζουν άλλες εποχές και άλλες επιφανείς περιπτώσεις.

    Μετά φυσικά θα έρθουν και οι αποδόσεις…

    H Eurobank στήριξε την Ελλάδα και μέσω Σερβίας…

    Πριν από περίπου ένα μήνα, η Eurobank ανακοίνωσε την συγχώνευση με την Σερβική Direct Bank δημιουργώντας μια σημαντική τραπεζική οντότητα στη γειτονική χώρα.

    Η νέα τράπεζα, θέλοντας να βοηθήσει την Ελλάδα στο έργο της κατάσβεσης των 1.267 πυρκαγιών ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτεί την αποστολή  52 ατόμων από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τις Μονάδες Ελικοπτέρων MUP και την Ιατρική Ομάδα  οι οποίοι βοήθησαν τους Έλληνες ομολόγους τους να σβήσουν φωτιές που έκαιγαν σε ολόκληρη τη χώρα για περισσότερο από μια εβδομάδα.

    Η δωρεά έγινε από τον κ. Σποκ.

    Ο Milan Vicentic, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Eurobank, ο οποίος δήλωσε ότι είχε την τιμή να έχει την ευκαιρία να μεταφέρει την ευγνωμοσύνη του στα μέλη της Πυροσβεστικής για τη μεγάλη βοήθεια που έστειλε η Σερβία στην Ελλάδα. “Αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και να παρέχουμε βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται.

    Η κοινή δωρεά Εurobank-Direct Bank αποτελεί μια μορφή επαίνου και υποστήριξης για τους γενναίους πυροσβέστες μας που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τον φιλικό ελληνικό λαό που παλεύει με φοβερά πυρκαγιές αυτές τις μέρες », δήλωσε η Σλάβικα Πάβλοβιτς, πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Eurobank.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ