ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μεγάλη ώρα της Metlen, γιατί είναι happy o Μεγάλου με τα δάνεια, τι παίζει με ΕΛΠΕ- Profile – Space, η εφοπλιστική συμμαχία της Λήμνου, και το εύρημα των γκάλοπ που προκαλεί φόβο
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των θαλασσίων πάρκων σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες. Η κυβέρνηση προχωράει κανονικά τον σχεδιασμό της με μοναδικό στόχο την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρα όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.
Ετσι σε μια περίοδο που η Λιβύη έχει προχωρήσει σε δύο ρηματικές διακοινώσεις, με την Τουρκία όπως φαίνεται να βρίσκεται πίσω από αυτές, η Αθήνα ακόμα και τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινώσει τα θαλάσσια πάρκα.
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και αμέσως μετά τις ανακοινώσεις οι χάρτες θα αναρτηθούν σε δημόσια διαβούλευση.
Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει την έναρξη των απαραίτητων νομικών διαδικασιών για τη δημιουργία των δύο πρώτων θαλάσσιων πάρκων μιλώντας στην 3η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στις αρχές Ιουνίου.
Το πρώτο θα οριοθετηθεί στο Ιόνιο Πέλαγος και το δεύτερο στις Κυκλάδες με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί να στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και του ζωικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών. Φυσικά τα θαλάσσια πάρκα πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος έχουν να κάνει και με τις θαλάσσιες ζώνες.
Κυριαρχικά δικαιώματα
Ετσι η ανακοίνωση για τα πρώτα θαλάσσια πάρκα μπορεί να φέρει αντιδράσεις από την πλευρά της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορείς κρίσιμη είναι η οριοθέτηση μεταξύ Ανάφης και ανατολικά της Αμοργού κάτι που θα δείξει και τις προθέσεις της Τουρκίας με τα μέσα ενημέρωσης στη γείτονα να έχουν ήδη προαναγγείλει τη δημιουργία δικών της θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο.
Η Αθήνα όμως είναι προετοιμασμένη και διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως σκοπεύει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς αστερίσκους, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές.
Τα θαλάσσια πάρκα είναι σαφές ότι είναι το επόμενο βήμα σε ένα γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης που έχει να κάνει με την θωράκιση της χώρας και την εξωτερική πολιτική.
Αλλωστε όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη η χώρα επεκτάθηκε στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Υπογράφηκε η ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Προχώρησαν τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα όπως με τα Rafale και τις Belharra. Κατοχυρώθηκε ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός ενώ προχωράει και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες και τη Chevron.
Ηδη την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου συνομίλησε τηλεφωνικά με την αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Εξερεύνησης της Chevron όπου τέθηκαν στο επίκεντρο τα επόμενα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα αναφορικά με τις προοπτικές εξερεύνησης στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου ενδιαφέροντος της εταιρείας να πραγματοποιήσει έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Η επικοινωνία του Σταύρου Παπασταύρου με το ανώτατο στέλεχος της Chevron δεν ήταν τυχαία καθώς πραγματοποιήθηκε εν μέσω των αντιρρήσεων που φέρνει η Λιβύη για τις ελληνικές θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.
Απάντηση
Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζει την απάντηση στις ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη με στόχο να αποδομήσει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για την ΑΟΖ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα πρόκειται για ένα «δεμένο πολιτικά και νομικά κείμενο» που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Τρίπολης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μεγάλου (Πειραιώς): Εκρηξη στα επιχειρηματικά δάνεια, προεγκρίσεις για στεγαστικά 50 εκατ. ευρώ
- Η μεγάλη ώρα της Metlen, γιατί είναι happy o Μεγάλου με τα δάνεια, τι παίζει με ΕΛΠΕ- Profile – Space, η εφοπλιστική συμμαχία της Λήμνου, και το εύρημα των γκάλοπ που προκαλεί φόβο
- Aegean: Τι θα φέρουν οι νέες πτήσεις προς την Ινδία – Game changer στις σχέσεις των δύο χωρών
- Καλλίνικος, Εξάρχου, Φουρλής εναντίον Σαββίδη για το Στρατόπεδο Γκόνου
