• Πολιτική

    Αναδίπλωση Τσίπρα για το χρέος. Όλες οι λεπτομέρειες των επόμενων κινήσεων

    Τσίπρας


    Έχουμε συνηθίσει λίγο-πολύ να ακούμε τον Αλέξη Τσίπρα να λέει άλλα τη μία μέρα και άλλα την επόμενη – όμως χθες ξεπέρασε τον εαυτό του, αφού μέσα στην ίδια μέρα εξέφρασε δύο διαφορετικές θέσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την πρόταση Σόιμπλε που περιλαμβάνει πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα λιτότητας μέχρι το 2060!

    Το μεσημέρι, λοιπόν, της Τετάρτης ακούσαμε έκπληκτοι τον πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης Σόιμπλε, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Η έξοδος στις αγορές μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και αρνηθήκαμε, πόσο δε μάλλον με μια καλύτερη λύση για την οποία διαπραγματευόμαστε”.

    Όμως το βράδυ, στην ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ακούσαμε έναν… άλλο Αλέξη Τσίπρα να λέει σε αυστηρό τόνο πως το σχέδιο που περιελάμβανε η πρόταση Σόιμπλε για το χρέος “δεν ήταν αρκετό” κάνοντας λόγο για “θολή λύση” που προώθησαν ορισμένες πλευρές.

    Πού βρίσκεται η αλήθεια; Ως συνήθως, κάπου στη μέση.

    Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να δεχτεί το σχέδιο Σόιμπλε, που προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% για 42 ακόμα χρόνια, υποθηκεύοντας το μέλλον δύο γενεών Ελλήνων πολιτών. Και δεν έχει καμία διάθεση, όχι μόνο γιατί είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν είναι βιώσιμο, αφού ποτέ και πουθενά δεν έχει εφαρμοστεί κάτι τέτοιο (και δε χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι το σχέδιο αυτό είναι απλά ένα κόλπο για να κερδίσουν οι Ευρωπαίοι χρόνο και να μη δώσουν ουσιαστικά καμία ελάφρυνση χρέους), αλλά και επειδή επικοινωνιακά θα ήταν μία καταστροφή για το Μαξίμου αν αποδεχόταν ένα τέτοιο σχέδιο, και μάλιστα λίγο μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που ήδη έχει πλήξει επικοινωνιακά την κυβέρνηση με τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει.

    Από την άλλη, όμως, οι πιέσεις που ασκούνται προς την Αθήνα από τους εταίρους είναι τεράστιες, και ενισχύονται ακόμα περισσότερο λόγω του ότι τα χρονικά περιθώρια για μία συμφωνία στενεύουν, καθώς τον Ιούλιο έχουμε τις μεγάλες λήξεις ομολόγων που δεν μπορούν να καλυφθούν χωρίς εκταμίευση δόσης από τον ESM, και επομένως αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί μία λύση, είναι ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου με την πλάτη στον τοίχο, και αν τεθεί στο τραπέζι και πάλι η πρόταση Σόιμπλε, οι επιλογές της ίσως να είναι μόνο δύο: να την αποδεχθεί απρόθυμα, ή να την απορρίψει και να διακινδυνεύσει μία ενδεχόμενη χρεοκοπία.

    Έτσι, ήδη στο Μαξίμου προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να πουν “ναι” στο σχέδιο Σόιμπλε, προσπαθώντας να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα “πλασάρουν” αυτό το “ναι” ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές συνέπειες επικοινωνιακά για την κυβέρνηση – το τι συνέπειες θα έχει για τη χώρα είναι μία άλλη, πονεμένη ιστορία…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Handelsblatt: Διαφαίνεται συμβιβασμός μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρέχουν όλοι στην εφορία να δηλώσουν τα μαύρα κεφάλαια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο τρόπο υπολογισμού



    ΣΧΟΛΙΑ