• Πολιτική

    Αμερικανικό σχέδιο για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο από το Κατάρ αν μπει η Ρωσία στην Ουκρανία

    • NewsRoom
    Τζο Μπάιντεν, Βλαντιμίρ Πούτιν

    Τζο Μπάιντεν, Βλαντιμίρ Πούτιν


    Σε συζητήσεις με το Κατάρ και άλλους εξαγωγείς για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, σε περίπτωση που υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία, βρίσκονται οι ΗΠΑ.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε συζητήσεις με το Κατάρ σχετικά με το ενδεχόμενο εφοδιασμού των ευρωπαϊκών χωρών με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε περίπτωση που οι Ρώσοι εισβάλλουν στην Ουκρανία και δημιουργηθούν ελλείψεις στη Γηραιά Ήπειρο.

    Πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν στο Bloomberg ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σχεδίαζε να ζητήσει από τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο, πιθανότατα ακόμη και μέσα στον μήνα. Σημειωνόταν επίσης ότι η συνάντηση του Μπάιντεν με τον Σεΐχη ήταν στα σκαριά αρκετό καιρό τώρα.

    Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% περίπου του εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο και ενδεχόμενες κυρώσεις από τους Αμερικανούς ως συνέπεια μιας νέας στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία από τους Ρώσους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στον εφοδιασμό της Ευρώπης από τη Ρωσία, επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει ήδη η Ευρώπη και αυξάνοντας περαιτέρω το ενεργειακό κόστος στην περιοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι ενδεχόμενη νέα ρωσική κίνηση στην Ουκρανία θα επισύρει κυρώσεις και θα ενισχύσει την παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

    Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και λέει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί τα στρατεύματά της στο έδαφός της όπως εκείνη επιθυμεί.

    Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις εταιρείες ενέργειας είναι ο ανώτερος σύμβουλος για την ενεργειακή ασφάλεια Άμος Χόχσταϊν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να στηρίξουν την Ευρώπη εάν υπάρξει έλλειψη ενέργειας λόγω σύγκρουσης ή κυρώσεων», ανέφερε στο πρακτορείο άλλη πηγή.

    «Ο Άμος απευθύνεται σε μεγάλες εταιρείες παραγωγής LNG και χώρες όπως το Κατάρ για να δει αν μπορούν να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Χόχσταϊν.

    «Κοιτάμε να δούμε τι μπορεί να γίνει για να είμαστε έτοιμοι για ένα επεισόδια, ειδικά τώρα, στη μέση του χειμώνα, με τα αποθέματα (ευρωπαϊκού φυσικού αερίου) να είναι πολύ χαμηλά», δήλωσε στους Financial Times ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

    «Συζητήσαμε τι μπορεί να μετακινηθεί στην αγορά, τι μπορεί να βοηθήσει… τα πράγματα που μπορούμε να έχουμε έτοιμα εάν τυχόν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης», πρόσθεσε.

    Φόβοι ότι θα προκληθεί χάος

    Ο φόβος είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει χάος, με μπλακάουτ και σοβαρά προβλήματα στη βιομηχανική παραγωγή σε περίπτωση που οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειωθούν απότομα στην περίπτωση επεισοδίου. Κι αυτό γιατί τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αυτήν την περίοδο του χρόνου.

    Ωστόσο, η «εκτροπή» αποθεμάτων στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι εύκολη, δεδομένων των συμβολαίων που υπάρχουν με άλλους καταναλωτές, ιδίως στην Ασία. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του ενεργειακού κλάδου, η Ευρώπη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δει τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται κατακόρυφα αν υπάρξει εισβολή, γεγονός που θα απαιτήσει συντονισμένες ενέργειες από την πλευρά των κυβερνήσεων για την εξασφάλιση εναλλακτικών -και πιθανότατα ακριβότερων- προμηθειών LNG.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκαν την Παρασκευή στη Γενεύη, δηλώνοντας ότι είναι ανοιχτοί σε περαιτέρω διάλογο, αφού από τις συνομιλίες, που διήρκεσε γύρω στη μιάμιση ώρα, δεν προέκυψαν σημάδια σημαντικής προόδου.

    Τα κράτη μέλη της ΕΕ προμηθεύονται, όπως προαναφέρθηκε, περίπου το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνουν από τη Ρωσία, με το μεγαλύτερο μέρος να περνά από την Ουκρανία.

    Την ίδια στιγμή, το Κατάρ είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG στον κόσμο, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του να διοχετεύεται στην Ανατολική Ασία.



    ΣΧΟΛΙΑ