• Top Stories

    Αλλαγές στα αναδρομικά των δικαστικών. Τι λέει η νέα εγκύκλιος

    ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ


    Αλλάζοντας τις πρόσφατες δεσμεύσεις για τα αναδρομικά των δικαστικών, οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν την Τρίτη 1η Νοεμβρίου νέα εγκύκλιο, που χρήζει διευκρινίσεων. Τι άλλαξε από την προηγούμενη εγκύκλιο της 29ης Σεπτεμβρίου;

    Η νέα εγκύκλιος, δίνει τρεις σημαντικές συμπληρωματικές διευκρινίσεις επί της αρχικής 1147/29.09.2016 ΠΟΛ.

    Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τρία είναι τα βασικά σημεία που αλλάζουν:

    Α) Επιστρέφεται το 25% του φόρου εισοδήματος της τελευταίας τριετίας και όχι των πέντε προηγούμενων ετών κατά παράβαση του φορολογικού νόμου.
    Β) Η επιστροφή θα γίνει μετά από αιτήσεις και δικαιολογητικά και τροποποιητικές δηλώσεις και όχι σε όλους.
    Γ) Το αφορολόγητο ποσό έχει ειδική εισφορά αλληλεγγύης κάτι που στην αρχική ΠΟΛ αποφεύγεται.

    Η νέα εγκύκλιος της 1η Νοεμβρίου
    Η νέα εγκύκλιος της 1η Νοεμβρίου

    dik22

    Σύμφωνα με την αρχική ΠΟΛ στις 29 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία αναμονής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, επρόκειτο να επιστραφεί το 25%  του φόρου εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας (2011-2016) στους δικαστικούς όλων των βαθμίδων καθώς και στους συνταξιούχους δικαστικούς.

    Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επρόκειτο να προβούν σε νέα εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους (εν ενεργεία και συντάξιμες). Το τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό επρόκειτο να επιστραφεί λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις περί παραγραφής.

    Η εγκύκλιος της 29ης Σεπτεμβρίου
    Η εγκύκλιος της 29ης Σεπτεμβρίου

    dik44

    Διευκρινίσεις

    Στο σκεπτικό της ΠΟΛ αναφέρεται πως  η απόφαση ελήφθη στo πλαίσιo της ίσης φορολογικής μεταχείρισης των μισθών των δικαστικών με αυτούς των βουλευτών οι οποίοι τυγχάνουν έκπτωσης 25% στον φόρο εισοδήματος τους καθώς επίσης και στις αποφάσεις του Μισθοδικείου στο οποίο προσέφυγαν δικαστές και οι οποίες είναι αμετάκλητες και δεσμευτικές για τη Διοίκηση.

    Ως γνωστόν το Μισθοδικείο με απόφασή του επέβαλε την ίδια φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων των δικαστικών με αυτήν των βουλευτών που δικαιούνται έκπτωση δαπανών 25%. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η αφαίρεση του 25% θα ισχύει για τη φορολόγηση του εισοδήματος τους όχι όμως και για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

    Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρεται στα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ζ’ Ψηφίσματος, όπως ισχύουν και ορίζει ότι κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία, αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθάριστου ποσού. Αλλά, το ποσό αυτό δεν αφαιρείται για τον υπολογισμό της ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

    Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμα ότι οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να αφαιρεθεί ποσό 25% από το εισόδημα των τριών τελευταίων ετών θα πρέπει να απευθυνθούν οι ίδιοι στις εφορίες και να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση. Η αρχική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το θέμα αυτό προέβλεπε την αυτόματη επανακαθάριση των εισοδημάτων των δικαστών για την τελευταία τριετία προκειμένου να γίνει η αφαίρεση ποσού δαπανών 25%. Επισημαίνεται τέλος ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις των δικαστικών λειτουργών, θα πρέπει να υποβληθούν στις Δ.Ο.Υ. χωρίς κυρώσεις μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κόβουν προνοιακά για να βρουν λεφτά για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραμένει η αγωνία για τον CEO της Πειραιώς. Πρόεδρος ο Γ. Χατζηνικολάου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ