• Πολιτική

    Αλέξης Τσίπρας: Την επόμενη ημέρα θα είμαι μάχιμος – Με χορηγία του Μαξίμου η Ζωή Κωνσταντοπούλου

    • NewsRoom
    Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο ΚΟΝΤΡΑ


    Συνέντευξη στο KONTRA CHANNEL και τη δημοσιογράφο Νατάσα Γιάμαλη παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκης.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ πως εξαγγέλλει και υπόσχεται πράγματα τα οποία δεν θα υλοποιήσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκης πως λέει πράγματα που δεν θα κάνει και δεν λέει πράγματα που έχει σκοπό να κάνει.

    «Κάποια από αυτά φανέρωσε ο κ. Πνευματικός με όλα όσα είπε για το σχέδιο για την Υγεία. Ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, συρρίκνωση δαπανών και ακόμα και διαλογή ασθενών, διότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις ακριβές θεραπείες», ανέφερε.

    Μάλιστα, επιτέθηκε στα ΜΜΕ κατηγορώντας τα για «ομερτά», προκειμένου «να μη συζητηθούν τα κρίσιμα και μεγάλα προβλήματα».

    «Αναρωτιέμαι πώς θα μπορέσει, εάν εκλεγεί, ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο, να δικαιολογήσει αυτή την απάτη που διεξαγάγει τούτες τις ώρες στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, διότι δεν τελειώνει ο χρόνος της ζωής μας στις 25 του Ιούνη. Θα υπάρξει και η επόμενη μέρα. Και θα είναι πολύ δύσκολη εάν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης, διότι θα βρεθεί μπροστά με τις απατηλές του υποσχέσεις», ανέφερε.

    «Νομίζω ότι η λέξη “απάτη” τελικά είναι λίγη μπροστά σε αυτό που συμβαίνει, βρισκόμαστε σε μια πραγματικότητα πλήρους διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι σε κατάρρευση», ανέφερε επίσης μιλώντας για το ΕΚΑΒ.

    «Εμείς προσελάβαμε με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας 300 μόνιμους διασώστες στο ΕΚΑΒ και φέραμε 143 νέα ασθενοφόρα. Και αυτοί, τέσσερα χρόνια τώρα, δεν κάνανε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη και είχαμε 560 αποχωρήσεις στο ΕΚΑΒ διασωστών. Γι’ αυτό δεν έχουμε ασθενοφόρα σήμερα», υποστήριξε.

    «Το δίλημμα της κάλπης σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με το ΕΣΥ. Αν θα έχουμε ένα ΕΣΥ αξιόπιστο, προσβάσιμο για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ανεξάρτητα από την οικονομική τους ικανότητα ή θα έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας ιδιωτικοποιημένο, διαλυμένο, σμπαραλιασμένο, για να δοθεί χώρος και περιθώριο στην ιδιωτική Υγεία. Αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ», ανέφερε.

    «Εμείς λέμε, έχουμε κοστολογημένο πρόγραμμα. Απολύτως κοστολογημένο. Κοστίζει λιγότερο από 5,5 δισ. το πρώτο έτος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Για το θέμα της παρέμβασης του Τουρκικού προξενείου και τη στήριξή του σε υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως  δεν έχει νόημα η συζήτηση, καθώς « ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να στήσει με έναν ερασιτεχνικό τρόπο μια άθλια παγίδευση. Και δείχνει την ανευθυνότητά του στη διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Διότι έχουν περάσει πάρα πολλές κυβερνήσεις στη χώρα από το ’74 και μετά και καμία δεν έπαιξε τόσο χυδαία με ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα όπως αυτό της Θράκης».

    «Και καμία άλλη κυβέρνηση και κανείς άλλος πρωθυπουργός της Δεξιάς, θα πω εγώ, όχι της προοδευτικής Παράταξης, δεν αξιοποίησε και δεν εργαλειοποίησε τόσο χυδαία την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», ανέφερε επίσης.

    «Αυτό που με τρομάζει και νομίζω ότι πρέπει να τρομάξει κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη, κυρία Γιάμαλη, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια Δημοκρατία τύπου Ουγγαρίας, τύπου Όρμπαν. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι δεν θέλει απλά να κερδίσει τις εκλογές, θέλει να φτιάξει το δικό του καθεστώς», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.  «Και εμείς λοιπόν είμαστε εδώ και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ για να δώσουμε αυτή τη μάχη. Η Ελλάδα είναι ισχυρή Δημοκρατία, η κοινωνία έχει ανάγκη στήριξης και προστασίας. Εμείς θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε κοινωνική ομάδα που θα βρεθεί στο στόχαστρο. Είμαστε εδώ για να είμαστε πραγματικά ο αντίπαλος πόλος και το αντίπαλο δέος σε μια δεξιά καθεστωτική αντίληψη και πολιτική», ανέφερε.

    Για τα διλήμματα  της κάλπης της 25ης Ιουνίου, ανέφερε πως στην πραγματικότητα, δυο αντιπαραθετικά σχέδια τούτη την ώρα βρίσκονται στην κρίση του ελληνικού λαού: «Αυτό της απελθούσας κυβέρνησης και αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει τρίτο σχέδιο».

    «Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν κι αυτές, οι προοδευτικές τουλάχιστον, πολύ μεγάλη ευθύνη για την ιστορική και στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής. Διότι ο σχεδιασμός μας ήταν να πάμε σε μια προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων για να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση. Αυτό τελείωσε οριστικά. Άρα, όχι μόνο γι’ αυτή την αναμέτρηση, εγώ πιστεύω για την επόμενη δεκαετία, τουλάχιστον, οι όροι της αντιπαράθεσης στο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, θα είναι η Δεξιά, απ’ τη μια, της Νέας Δημοκρατίας, και η προοδευτική παράταξη, με τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση την επόμενη μέρα. Το κρίσιμο, λοιπόν, είναι όσοι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες θέλουν την επόμενη μέρα να υπάρχει ζωντανή η ελπίδα της δικαιοσύνης σ’ αυτό τον τόπο, της αντίστασης της κοινωνικής και της πολιτικής, δεν θέλουν να γίνει η «Ορμπανοποίηση» της πολιτικής ζωής του τόπου από έναν πολιτικό που ξεκίνησε να θέλει να μοιάζει στον Μακρόν, και έχει καταντήσει να μοιάζει και να είναι φτυστός με τον Όρμπαν. Όχι μόνο στα θέματα του κράτους Δικαίου», ανέφερε.

    Για το μεταναστευτικό, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν πήγε να δει τους πρόσφυγες διασωθέντες στην Καλαμάτα και πως το μόνο που έκανε ήταν να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ που θέτει ερωτήματα. «Γίνεται δηλαδή η Ελλάδα από συνώνυμο της ανθρωπιάς, όπως πάντοτε ήταν, -αυτό είναι η Ελλάδα, αυτό ήταν πάντα, είχε αξίες, υπερασπίζεται αξίες η Ελλάδα- γίνεται τώρα συνώνυμο μιας απάνθρωπης πολιτικής αντιμετώπισης, και δεν θα θέσουμε ερωτήματα;», αναρωτήθηκε.

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως δεν κοίταξε ποτέ το πολιτικό κόστος. «Κοίταξα το πολιτικό κόστος όταν υπέγραψα τη Συμφωνία των Πρεσπών; Κοίταξα το πολιτικό κόστος; Έκανα αυτό που θεωρούσα ότι ήταν το πατριωτικό μου καθήκον. Διότι αν δεν έκανα αυτή τη Συμφωνία εγώ, με κόστος, όταν ο υποκριτής Μητσοτάκης πήγαινε με τους χλαμυδοφόρους και με τους Χρυσαυγίτες και με έλεγε “προδότη” και έλεγε ότι “αντάλλαξα τη Μακεδονία με τις συντάξεις” –και λένε ότι κάνουμε εμείς τοξική αντιπολίτευση. Αυτά έλεγε τότε ο Μητσοτάκης. Και έλεγε ότι υπέγραψα και 4ο μνημόνιο. Αφού την αντάλλαξα τη Μακεδονία για τις συντάξεις, γιατί εγώ έχω μειώσει τις συντάξεις; Αυτοί τις μείωσαν τις συντάξεις τα προηγούμενα χρόνια. Και ποια Μακεδονία αντάλλαξα; Που πήρα μια Συμφωνία που προσδιορίζει τον γεωγραφικό προσδιορισμό, που δεν θα τον είχαν ποτέ και θα λεγόταν “Μακεδονία” σκέτο και σήμερα θα δεχόμασταν τρομακτικές πιέσεις για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αυτή η χώρα, που θέλουν όλες οι σκανδιναβικές χώρες να ενταχθούν, με το όνομα «Μακεδονία»; Που τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη είναι αυτά τα οποία περιπολούν τον εναέριο της χώρο και όχι τα τουρκικά; Που δεν έχουμε μια δεύτερη Λιβύη- δορυφόρο της Τουρκίας στα βόρεια σύνορά μας; Ναι, αψήφησα το πολιτικό κόστος. Το ίδιο έκανα και όταν διαχειριστήκαμε εμείς το προσφυγικό ζήτημα.», ανέφερε.

    «Το πρόβλημα δεν είναι ο φράχτης αυτός καθαυτός, και επί των ημερών μας υπήρχε. Το πρόβλημα είναι ότι θέλει να το μετατρέψει ο κ. Μητσοτάκης σε εθνικό σύμβολο. Και το πρόβλημα είναι ότι θέλει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι το σύνθετο μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με φράχτες. Το ίδιο είχε κάνει και ο κ. Τραμπ στις ΗΠΑ, φωτογραφιζόταν – ξέρετε, δεν είναι πρωτόλεια αυτά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης, έχουν ξαναγίνει, έχουν γίνει κι άλλη φορά. Αυτό λοιπόν το οποίο επιχειρεί να κάνει αυτή την ώρα ο κ. Μητσοτάκης, είναι να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση, την εντύπωση ότι το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να λυθεί με φράχτες. Δεν λύνεται με φράχτες. Διότι η ανθρώπινη απελπισία είναι αυτή η οποία θα βρει χαραμάδα διαφυγής, αν θέλετε, όσο ψηλός κι αν είναι ο φράχτης ο οποίος θα οικοδομηθεί», ανέφερε.

    «Το ζήτημα του φράχτη μπορεί επιχειρησιακά να σε βοηθήσει σε κάποια σημεία και γι’ αυτό κι εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να υλοποιηθεί, αλλά το μεγάλο ζήτημα, επαναλαμβάνω, είναι αν θα υπάρχουν νόμιμες οδοί μετανάστευσης και δυνατότητας οι πρόσφυγες να μπορούν να ζητούν άσυλο», επανέλαβε.

    Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για προώθησή της «με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μαξίμου».

    «Υπήρξαν άλλα κόμματα τα οποία ήταν στη Βουλή, και δεν είχαν τη μιντιακή στήριξη που είχε αυτό το κόμμα», ανέφερε. «Διάβασα μια σειρά από δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η Πλεύση Ελευθερίας, είχε σοβαρότατες παρατυπίες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όλα τα κόμματα ήταν και είναι υποχρεωμένα να έχουν τρεις ομογενείς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλιώς είναι άκυρα, και δεν είχε στην προηγούμενη εκλογική περίοδο, έβαλε τώρα. Άρα λοιπόν εδώ υπήρξαν δύο μέτρα και δυο σταθμά. Κάποια κόμματα έμειναν έξω επειδή είχαν ένα σύμβολο στο σήμα τους και κάποια κόμματα ήταν απολύτως παράτυπα και μπήκαν εντός. Δεν θέλω να μείνω εκεί, θέλω να πω όμως ότι εδώ είναι προφανές ότι στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο…»

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το μήνυμα της κάλπης. «Έπρεπε πρωτίστως να σταθούμε όρθιοι και να δώσουμε τη μάχη, δεν είχαμε πάρα πολύ χρόνο να κάνουμε αναλύσεις. Κάναμε μια Κεντρική Επιτροπή, είχαμε μια πρώτη προσέγγιση για τα αίτια, αλλά πήραμε το μήνυμα και προχωρήσαμε σε αλλαγές, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το μήνυμα που έστειλε η ελληνική κοινωνία. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι εδώ είμαστε τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Η μάχη κορυφώνεται αυτές τις τρεις μέρες, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο και Κυριακή, τέσσερις μέρες, γιατί μέχρι το τελευταίο λεπτό θα παλέψουμε. Και από εκεί και μετά, αυτό που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός θα το αξιολογήσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά».

    «Ο  ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε και πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές που έχουν να κάνουν όχι τόσο, κατά την άποψή μου, στο ποιες είναι οι θέσεις του και το τι λέει, αλλά στο πώς το επικοινωνεί με τους πολίτες. Θέλει κατά τη γνώμη μου να προχωρήσουμε μπροστά, με ενότητα αλλά και με ένα σχέδιο σημαντικών αλλαγών, που θα διαμορφώσει μια νέου τύπου επικοινωνία με τον πολίτη. Διότι δεν μπορείς να πορεύεσαι χωρίς να μην παίρνεις το μήνυμα από την κοινωνία, πρέπει να παίρνεις τα μηνύματα από την κοινωνία», ανέφερε.

    «Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι το κρίσιμο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε ήταν ένα κόμμα που άλλαζε εν κινήσει και αλλάζει εν κινήσει. Είναι ένα κόμμα το οποίο προσαρμόζεται στις συνθήκες, αλλά κι ένα κόμμα που δεν σταματάει να δίνει τη μάχη για να υπερασπίζεται τις αξίες του και τους ανθρώπους που θέλει να εκπροσωπήσει. Θέλει να εκπροσωπήσει και εκπροσωπεί την κοινωνική πλειοψηφία όπως λέμε εμείς, δηλαδή τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι ζουν από τον κόπο τους και όχι από τον κόπο των άλλων, τους ανθρώπους της δημιουργίας, τους νέους ανθρώπους, ανθρώπους που δεν έχουν φωνή. Διότι εμείς έχουμε στο DNA μας την έννοια της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

    «Στην πολιτική μου διαδρομή ούτε μια φορά δεν λιποτάκτησα σε πολύ δύσκολες στιγμές και δεν φυγομάχησα. Σας θυμίσω το 2015 κάποιοι πολιτικοί μου αντίπαλοι έλεγαν ότι θα φύγω με ελικόπτερο. Εγώ όχι μόνο δεν έφυγα με ελικόπτερο, αλλά έμεινα και έδωσα τη μάχη. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν έδωσε τέτοια μάχη. Όλοι οι προκάτοχοί μου εγκατέλειψαν. Έδωσα τη μάχη, έμεινα όρθιος, ξέρω να δίνω τη μάχη στα δύσκολα. Έχω πει και σε άλλες συνεντεύξεις μου ότι αισθάνομαι ότι το χρέος μου απέναντι στη χώρα το έχω πράξει και με το παραπάνω, όταν με καλούσε η ιστορία να το πράξω. Όμως το χρέος μου δεν είναι μόνο απέναντι στη χώρα, είναι και απέναντι στην Παράταξη που εκπροσωπώ. Άρα, χωρίς να αισθάνομαι ότι η ιστορία μου χρωστάει, θα είμαι την επόμενη μέρα μάχιμος για να δημιουργήσω μέσα από τη συμβολή μου τις προϋποθέσεις σύντομα η προοδευτική Παράταξη του τόπου με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που είναι και θα παραμείνει ο κορμός της. Διότι είναι το μόνο κόμμα εξουσίας στον προοδευτικό χώρο», ανέφερε.

    «Εμείς θα είμαστε απέναντι στη Δεξιά και απέναντι στις πολιτικές της. Και θα είμαστε εδώ, ώστε σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να γίνει κυβέρνηση του τόπου. Γιατί απέναντι στη Δεξιά, πάντοτε πρέπει να υπάρχει ένα αντίπαλο δέος, που να δίνει μια άλλη προοπτική για τον τόπο. Και η προοδευτική Παράταξη θα κυβερνήσει τη χώρα σύντομα», πρόσθεσε.

    «Θα συμβάλλω σε αυτή την προσπάθεια. Δεν με αφορά προσωπικά αυτό, είναι ένας στόχος που τον έχουμε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τον έχουμε και όλοι οι σοβαροί προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες που δεν τους ενδιαφέρει κάτι προσωπικά, τους ενδιαφέρει το μέλλον της χώρας. Άρα, αυτές τις προϋποθέσεις και αυτές τις διεργασίες θα κοιτάξουμε πρώτα απ’ όλα στη μάχη μέχρι την Κυριακή, γιατί την Κυριακή πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει όσο περισσότερο ενισχυμένος είναι δυνατό να βγει. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα της 21ης του Μάη. Είναι μια άλλη εκλογική αναμέτρηση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει πριν κριθεί οριστικά από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Αλλά το είπα σε πολλές μου ομιλίες και το επαναλαμβάνω: θα πάμε μαζί μέχρι την κάλπη να δώσουμε τη μάχη και θα είμαστε μαζί και την επόμενη των εκλογών, στις μάχες που έρχονται», κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Το τουρκικό προξενείο ξέφυγε, δεν είμαι διατεθειμένος να το ανεχθώ άλλο

    Τσίπρας: Αυτή τη μάχη πρέπει και θα τη δώσουμε όλοι μαζί

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ