• Πολιτική

    Ακυρώνονται οι κατεδαφίσεις των κατοικιών ομογενών, άνω των 100 ετών, στη Χειμάρρα

    • NewsRoom
    Χειμάρρα


    Αίσια κατάληξη είχε ο αγώνας των ομογενών στη Χειμάρρα προκειμένου να διασώσουν τα σπίτια τους από τις κατεδαφίσεις. Οι κατοικίες, πολλές από αυτές άνω των 100 ετών, επρόκειτο να γκρεμιστούν, σύμφωνα με το σχέδιο «Νέα Χειμάρρα» του τοπικού δήμου, μέσω του έργου «Αστική ανάπλαση στον δήμο Χειμάρρα».

    Ο αγώνας των πολιτών ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου του 2016, όταν και εστάλησαν τα πρώτα ειδοποιητήρια με τα οποία τους εζητείτο να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Μετά από έντονες αντιδράσεις 2 ετών και μεγάλη κινητοποίηση, με τη συνδρομή της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, το δικαστήριο ακύρωσε το σχέδιο του Δήμου. Άλλωστε στο πλευρό των κατοίκων είχε σταθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη της Αλβανίας, ο οποίος επιβεβαίωσε πως είχαν καταπατηθεί τα δικαιώματα των κατοίκων κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου.

    Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, καταρτίστηκε νέο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο δεν γίνεται καμία κατεδάφιση. Υπέρ του σχεδίου τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και και τελικά το υπέγραψε και ο δήμαρχος της Χειμάρρας.

    Πηγή: himara.gr



    ΣΧΟΛΙΑ