• Πολιτική

    Η «αγκαλιά» της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στον Καμμένο – Πώς η αντιπρόεδρος της βουλής εκνεύρισε την αντιπολίτευση

    Ίμια

    Πάνος Καμμένος


    Ένα πέπλο προστασίας πάνω από τον κυβερνητικό εταίρο του, Πάνο Καμμένο, απλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην διερευνηθεί η ευθύνη του υπουργού Εθνικής Άμυνας γύρω από το ζήτημα της πώλησης εξοπλισμού της πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία, μέσω του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου.

    Πρωταγωνίστρια της «προσπάθειας προστασίας» του κ. Καμμένου έχει αναλάβει η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κατάφερε να εκνευρίσει με τη στάση της τα μέλη της επιτροπής που προέρχονται από την αντιπολίτευση, επικαλούμενοι αμφιλεγόμενες νομικές ερμηνείες για τον κανονισμό, απαγορεύοντας για τυπικούς λόγους στη μειοψηφία να καλεί μάρτυρας. Υπενθυμίζεται πως στη συγκεκριμένη επιτροπή, η μειοψηφία έχει το δικαίωμα να καλεί τους μάρτυρες που επιθυμεί.  Η Νέα Δημοκρατία, η οποία κατέθεσε το απορριφθέν αίτημα εξέτασης μαρτύρων, ανακοίνωσε πως θα το ξαναφέρει, σύμφωνα με τις επιταγές της κυρίας Χριστοδουλοπούλου.

    «Απαξιώνεται σκοπίμως η επιτροπή για να διατηρηθεί ένα θέμα ανοιχτό το οποίο κατά την άποψή σας “πουλάει”. Αυτό δεν θα το επιτρέψω. Το αίτημα που κάνατε, ήταν καταχρηστικό. Να περάσουμε στην ψηφοφορία» ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής, αιτιολογώντας πως το αίτημα έγινε με βάση το άρθρο 43 του κανονισμού, το οποίο προβλέπει απόλυτη πλειοψηφία και όχι με το 41 Α, που δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να καλεί στην επιτροπή τα πρόσωπα που επιθυμεί να δώσουν εξηγήσεις. Και ενώ όμως η ΝΔ κατέθεσε νέο αίτημα με βάση το άρθρο 41Α, η κα Χριστοδουλοπούλου ούτε αυτή τη φορά το έκανε δεκτό, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση!

    Τασία Χριστοδουλοπούλου

    Ενδεικτικό του ηλεκτρισμένου κλίματος ήταν ο εντονότατος διάλογος μεταξύ της κας Χριστοδουλοπούλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου:

    Βενιζέλος: «Να μάθετε να εκφράζεστε κοινοβουλευτικά, το μπλαζέ ύφος δε συνιστά κοινοβουλευτικό ύφος.»
    Χριστοδουλοπούλου: «Αυτό είναι το ύφος μου, κ. Βενιζέλε, το ξέρετε, δεν αλλάζω ύφος αναλόγως με ποιον μιλάω».
    Βενιζέλος: «Δώστε μου τον λόγο επί του κανονισμού».
    Χριστοδουλοπούλου: «Όχι δεν σας τον δίνω. Δεν έχω τελειώσει. Στην επόμενη συζήτηση επικαιροποιήστε ξανά το αίτημά σας. Μπορεί ο κ. Λοβέρδος να βρει άλλα 100 έγγραφα και να έχουμε καλύτερη τεκμηρίωση».
    Βενιζέλος: «Συστηματικά και επίμονα απαξιώνετε τον ρόλο των βουλευτών, ιδίως της αντιπολίτευσης. Έχετε την θεωρία ότι οι ενέργειες της αντιπολίτευσης γίνονται για λόγους επικοινωνιακούς, για το θεαθήναι, ότι μπορεί η αντιπολίτευση να λειτουργεί καταχρηστικά και ως εκ τούτου να απαγορευτεί η λειτουργία της. Από ένα σημείο και μετά θεωρείτε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ψηφίζει νόμους αλλά να απορρίπτει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, θεωρείτε ότι η αντιπολίτευση είναι ενοχλητική και ο,τι κάνει το κάνει μόνο ως θέαμα προς τέρψιν των τηλεθεατών. Η αντίληψη αυτή είναι αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική, αυταρχική και δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού και κατανόησης του τι σημαίνει κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η κοινοβουλευτική Δημοκρατία λειτουργεί έτσι, μέσα στο Κοινοβούλιο διεξάγονται συζητήσεις, η αντιπολίτευση δεν μιλάει στο Κοινοβούλιο για να κερδίσει μια απόφαση όταν με την αρχή της δεδηλωμένης είναι δεδομένο ποιοι ψηφίζουν υπέρ και ποιοι κατά. Έχετε αξιακή διαφωνία με αυτά, δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τι σημαίνει δικαίωμα μειοψηφίας».
    Χριστοδουλοπούλου: «Εγώ που είμαι μια ζωή στη μειοψηφία δεν το έχω καταλάβει και το έχετε καταλάβει εσείς που είστε καθεστωτικοί;»
    Βενιζέλος: «Εσείς είστε καθεστωτική αλλά είστε και ανιστόρητη, δεν έχετε καταλάβει τίποτα».

    Ευάγγελος Βενιζέλος
    Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Η κίνηση της προέδρου της επιτροπής έφερε την αντίδραση του Μάκη Βορίδη, της Νέας Δημοκρατίας: «Η στάση σας δείχνει αγωνιώδη και απέλπιδα προσπάθεια συγκαλύψεως της υπόθεσης. Παραβιάζετε ευθέως τον κανονισμό. Αποχωρούμε».

    Ωστόσο, για μία ακόμα φορά, η κα Χριστοδουλοπούλου αποφάσισε να απαντήσει με ειρωνικό ύφος. «Θα ψηφίσουμε μόνοι μας. Πηγαίνετε στο καλό, καλά Χριστουγέννα, απεμπολείτε το δικαίωμά σας» απάντησε. Ανάλογη, άλλωστε, ήταν και η στάση της κατά τη διάρκεια της ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ προς τον Πάνο Καμμένο για το ζήτημα, όταν αμέσως μετά την ομιλία του κ. Μ. Βορίδη είχε ειρωνευτεί τον βουλευτή της ΝΔ, λέγοντας χαμηλόφωνα στο μικρόφωνο του προεδρείου την φράση «τώρα φοβηθήκαμε».

    Από την πλευρά του ο Θ. Δρίτσας έκανε τον… συνήγορο υπεράσπισης του υπουργού Εθνικής Άμυνας: «Για την Ελλάδα ο κ. Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπος του άλλου κράτους . Και όλα τα έγγραφα αυτό λένε. Και όλες οι αποφάσεις για διακρατική συμφωνία μιλάνε».

    Κάπως έτσι, οι βουλευτές της κυβέρνησης ήταν οι μόνοι που ψήφισαν κατά την τετράωρη συνεδρίαση τη μη αποδοχή της πρότασης της ΝΔ, καθώς οι υπόλοιποι βουλευτές είχαν αποχωρήσει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκρηξη Καμμένου και ΑΝΕΛ με τον Γιούνκερ: «Έκανε κρύο, ήταν νύχτα και τα μπέρδεψε»



    ΣΧΟΛΙΑ