• Πολιτική

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πού ψηφίζω, τι ισχύει με σταυρούς και ψηφοδέλτια

    • NewsRoom
    Εκλογές

    Εκλογές (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ολοκληρώνονται την Κυριακή το βράδυ οι αυτοδιοικητικές εκλογές με την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσοστό από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

    Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξάγονται έως τις 19:00 στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πολύ πιο γρήγορα καθώς δε θα υπάρχει η καταμέτρηση ψήφων για τους συμβούλους.

    Συνολικά λειτουργούν 12.966 εκλογικά τμήματα με 45.060 κάλπες.

    Δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, με την προϋπόθεση να έχει συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

    Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των επαναληπτικών εκλογών λαμβάνει τα 3/5 (60%) των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου αντίστοιχα.

    Μάθε πού ψηφίζεις

    Για να ενημερωθείτε πού ψηφίζετε, μπορείτε να μεταβείτε στο site του υπουργείου Εσωτερικών, στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις».

    Στην ειδική αυτή εφαρμογή, πρέπει να συμπληρώσετε τα ακόλουθα προσωπικά στοιχεία:

    -Επώνυμο (Ολογράφως)
    -Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
    -Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
    -Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
    -Έτος γέννησης (4 ψηφία)

    Για να ψηφίσετε θα πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα (ψηφιακή ή φυσική) ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που να έχουν εκδοθεί από τις ελληνικές αρχές.

    Στην επαναληπτική ψηφοφορία χρησιμοποιούνται ψηφοδέλτια, τα οποία περιλαμβάνουν το, τυχόν, έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού και το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο ή το μητρώνυμο του υποψηφίου δημάρχου ή περιφερειάρχη, με την αντίστοιχη ένδειξη η οποία τίθεται είτε δίπλα είτε κάτω από το όνομά του, εντός ή εκτός παρένθεσης.

    Υπενθυμίζουμε ότι στις επαναληπτικές εκλογές, δεν θεωρείται άκυρο το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που έχει χρησιμοποιηθεί κατά την αρχική ψηφοφορία, εφόσον ο συνδυασμός αυτός μετέχει στην επαναληπτική ψηφοφορία. Σταυροί προτίμησης που έχουν τεθεί δεν λαμβάνονται υπόψη.

    Δείτε εδώ σε ποιους δήμους και περιφέρειες διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές

    Διαβάστε επίσης:
    Πάτρα: Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία σε οκτώ Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

    Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο “για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ”

    Πολωνία-εκλογές: Οι Πολωνοί προσέρχονται στις κάλπες με το κυβερνών κόμμα PiS να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μικρή διαφορά



    ΣΧΟΛΙΑ