• Πολιτική

    Αυτή είναι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ

    • NewsRoom


    Το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ του 26ου και του 28 μεσημβρινού δημοσίευσε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ».

    Η συμφωνία περιέχει πέντε άρθρα ενώ στο προοίμιο αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

    Στο πρώτο άρθρο ορίζεται σαφώς πως με τη συμφωνία ορίζεται μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή, ενώ η ολοκλήρωση της οριοθέτησης θα λάβει χώρα μέσω διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ορίζεται επίσης πως αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας.

    Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται και στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

    Στο κείμενο της συμφωνίας συμπεριλαμβάνονται η λίστα με τη συντεταγμένες των πέντε σημείων καθώς και ένας χάρτης της περιοχής.

    Δείτε το κείμενο της συμφωνίας στα ελληνικά που δημοσίευσε το ΒΗΜΑ



    ΣΧΟΛΙΑ