• Πολιτική

    Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι Υπουργοί της Κυβέρνησης – «Κερδισμένοι» και «χαμένοι» στην κατάταξη, τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα για τις «κόντρες» ενόψει εκλογών

    Νίκος Δένδιας-Βασίλης Κικίλιας-Κυριάκος πιερρακάκης

    Νίκος Δένδιας-Βασίλης Κικίλιας-Κυριάκος πιερρακάκης


    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα των Τάσεων της MRB, όχι μόνο για τη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (5,4 ποσοστιαίες μονάδες, 5,7% με αναγωγή επί των εγκύρων), το σαφές προβάδισμα των 8 μονάδων του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλ. Τσίπρα στην καταλληλόλητα για Πρωθυπουργός (39,3% έναντι 31,3%), το σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες που παραμένει η ακρίβεια (με 7 στους 10 Έλληνες να πιστεύουν ότι τα αίτια του προβλήματος αφορούν στον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική αγορά) και τα λοιπά ευρήματα.

    Αυτή που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι και η κάρτα με τη δημοφιλία των Υπουργών της Κυβέρνησης, όχι μόνο για τα πρόσωπα αλλά και για τις πολιτικές της Κυβέρνησης στους συγκεκριμένους τομείς.

    Την πρωτιά εξακολουθεί να διατηρεί ο ΥΠΕΞ, κ. Νίκος Δένδιας, με 41,8% θετικών γνωμών (αύξηση 3,9% έναντι της μέτρησης του Ιουνίου), με δεύτερο τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, με 34,5% (αύξηση 4,8%- ανέβηκε στη δεύτερη θέση από την τέταρτη, αφήνοντας πίσω τους κ. Πιερρακάκη και Θεοδωρικάκο), τρίτο τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη με 31,5% (αύξηση 1,5%- είναι ο Υπουργός με τις λιγότερες αρνητικές γνώμες) τέταρτο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τ. Θεοδωριkάκο με 30% (αύξηση 0,2%), πέμπτο τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή με 26,1%, (αύξηση 0,5%), ο οποίος «πλασάρεται» για πρώτη φορά, στην πρώτη «πεντάδα», προσπερνώντας τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος «πέφτει» στην έκτη θέση με 26% θετικών γνωμών, παρά την αύξηση των ποσοστών του (25,4% τον Ιούνιο).

    Ακολουθούν οι κ.κ Χατζηδάκης, Παναγιωτόπουλος, Βορίδης, Γεωργιάδης, οι οποίοι συμπληρώνουν την πρώτη «δεκάδα».

    Τα ποσοστά αυτά, σύμφωνα με αναλυτές, καταδεικνύουν και την θετική γνώμη των πολιτών για το κυβερνητικό έργο στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής, του Τουρισμού, της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Προστασίας του Πολίτη, των Υποδομών και Μεταφορών και της Οικονομίας.

    Τα συγκεκριμένα ευρήματα, εκτός των άλλων, αναδεικνύουν και ενδιαφέροντα εκλογικά «δίδυμα». Αυτά των κ. Δένδια και Θεοδωρικάκου, στον Νότιο Τομέα, των κ. Κικίλια –Πιερρακάκη στην Α’ Αθηνών και των κ. Αδ. Γεωργιάδη– Ν. Κεραμέως στον Βόρειο Τομέα.

    Σύμφωνα με τον κ. Γ. Μαύρο, διευθύνοντα σύμβουλο της MRB (όπως ανέφερε στον RealFM), η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Πιερρακάκη στην Α Αθηνών, προσέδωσε ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος εμφανίζεται ως η πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων της ΝΔ στον «πρώτο σταυρό».

    Με τον Υπουργό Τουρισμού να διατηρεί την πρωτιά στο σύνολο της εκτίμησης.

    Αναφορικά με τη μάχη στον Βόρειο Τομέα, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στα ποσοστά δημοφιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης  Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος από την 12η θέση τον Ιούνιο (19% θετικών γνωμών), ανεβαίνει στην 10η τον Δεκέμβριο (20,8%).

    Την ώρα που η Υπουργός Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως υποχωρεί λίγο, από την 10η θέση τον Ιούνιο (22,1%) στην 11η τον Δεκέμβριο (20,6%).

    Το συγκεκριμένο εύρημα πιστοποιεί, σύμφωνα με δημοσκόπους, και την αποδοχή των μέτρων για το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο ταυτίζεται και με τον Υπουργό Ανάπτυξης.

    Αν και ο κ. Γεωργιάδης εξακολουθεί να κατέχει την «πρωτιά» στις αρνητικές γνώμες (62,3%), ωστόσο, με μειωμένα ποσοστά (64,3% τον Ιούνιο).

    Σταθερός στην 13η θέση βρίσκεται ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης αλλά με αυξημένα ποσοστά θετικών γνωμών (18,9% τον Ιούνιο, 19,9% τον Δεκέμβριο).

    Στους «κερδισμένους» και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ακ. Σκέρτσος, ο οποίος από την 21η θέση (16,9%) ανεβαίνει στην 15η θέση (18,3%).

    Όπως και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γ. Οικονόμου, ο οποίος από την 20η θέση περνά στην 17η, αν και οι θετικές γνώμες μειώνονται ελάχιστα (0,1%).

    Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν.Μηταράκη, ο οποίος από την 18η θέση (17,9%) καταλαμβάνει πλέον την 12η (20%).  Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση μαζί με τον κ. Σκέρτσο.

    Αντιθέτως, πτωτικά φαίνεται ότι κινείται ο Υπουργός Υγείας κ. Θ. Πλεύρης, ο οποίος από την 11η θέση τον Ιούνιο (19,4% θετικών γνωμών) περνά στην 14η τον Δεκέμβριο (αν και με αυξημένα ποσοστά θετικών γνωμών (19,7%).

    Σε καθοδική πορεία και η δημοφιλία του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος από την 16η θέση τον Ιούνιο (18,6% θετικών γνωμών) πέφτει στην 19η στην πρόσφατη μέτρηση του Δεκεμβρίου (16,6%).

    Το ίδιο ποσοστό θετικών γνωμών συγκεντρώνει και ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας, στην 20η θέση από την 17η τον Ιούνιο (18% θετικών γνωμών)

    Αντιστροφή στην κατάταξη στις θέσεις 22-23 ανάμεσα στους κ. Τσιάρα και Γεωργαντά, υπερ του Υπουργού Δικαιοσύνης. Με τον Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης να έχει την μικρότερη αναγνωρισιμότητα μεταξύ των Υπουργών.

    Διαβάστε επίσης

    Πρόεδρος νομικών υποθέσεων Ευρωβουλής: H υπόθεση Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate

    Εντολή για άρση της ασυλίας των Εύα Καϊλή και Μαρίας Σπυράκη – Τι απαντά η ευρωβουλευτής της ΝΔ, «κόντρα» με ΣΥΡΙΖΑ

    Πιερρακάκης: Να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ