• Πολιτική

    Αυτοί είναι οι 10 βουλευτές της νέας Κ.Ο. της Αχτσιόγλου – Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    Στέφανος Κασσελάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Στέφανος Κασσελάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Θέμα ωρών ή κάποιων ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου και της ομάδας των 6+6.

    Αυτή τη φορά, ωστόσο, η διάσπαση θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία νέα κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή πόσους βουλευτές θα έχει. Κι αυτό γιατί κάποιοι αμφιταλαντεύονται και δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Με βάση τους υπολογισμούς, ωστόσο, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα μπορούσε να έχει σίγουρα πάνω από 10 βουλευτές (που είναι το σκαλοπάτι για νέα ΚΟ), ίσως, δε, και πάνω από 12.

    Άλλωστε, το επιβεβαίωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε χθες στον ΑΝΤ1 ότι θα μπορούσαν να βρεθούν μαζί 10 ή 12 βουλευτές, ενώ σκιαγράφησε το «προφίλ» του νέου σχηματισμού.

    «Όσοι μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι φύγουμε, πρέπει να πούμε τι θέλουμε για αυτήν την χώρα, ποια είναι η ατζέντα, ποια είναι τα ζητήματα. Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι για την χώρα στα συντρίμμια του παλιού εμφυλίου. Ό,τι ειπώθηκε ειπώθηκε. Έχουμε καταλάβει ότι δεν μπορούμε την συμβίωση, άρα εμείς έχουμε πάρει έναν άλλον δρόμο πρέπει να συζητήσουμε με πολύ σοβαρό τρόπο για να παράγουμε πολιτική γιατί αυτό χρειάζεται η χώρα», είπε αρχικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να έχει συνεργασία με την «ομάδα Αχτσιόγλου», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκρίθηκε πως «Θα υπάρχουν κι εκεί διαφορές, αλλά δεν θα υπάρχει αυτή η τοξικότητα. Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν. Άλλο η διαφωνία και άλλο το τοξικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, και μετά το 2019, αλλά εντάθηκε τώρα με τις εσωκομματικές εκλογές. Είναι ένα κλίμα που δεν το έχω ξανασυναντήσει».

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο ακόμη και για 12 βουλευτές που θα την αποτελούν. «Χρειάζονται 10 βουλευτές για να συγκροτηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είναι εφικτός στόχος νομίζω.

    Μια τέτοια Κοινοβουλευτική Ομάδα θα καλύπτει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων: οικονομία, εργασιακά, πολιτισμό, υγεία… Αυτοί οι 10 ή 12 καλύπτουν, με πολύ σοβαρό τρόπο, μια μεγάλη γκάμα θεμάτων με μεγάλη σοβαρότητα.

    Υπενθυμίζεται ότι οι 7 βουλευτές που είναι υπ’ ατμόν είναι οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Σία Αναγνωστοπούλου και Θεανώ Φωτίου. Αν προστεθούν και οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ευκ. Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, γίνονται 9 και θα χρειαστεί ακόμη ένας για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Όπως λένε καλά γνωρίζοντες θα μπορούσε να ενταχθεί ένας μειονοτικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι αποχωρήσαντες πρόσφατα από την Πλεύση Ελευθερίας, ο κ. Μιχαήλ Χουρδάκης και η μητέρα του, Αρετή Παπαϊωάννου.

    Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξει προσέγγιση στον βουλευτή Κορινθίας, Γ. Ψυχογιό αλλά και στον κ. Χρήστο Γιαννούλη από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ασκεί συχνά κριτική στη νέα ηγεσία.

    Γενικά ο δέκατος βουλευτής μπορεί να είναι έκπληξη και να μην έχει σχέση με τα ονόματα που ακούγονται σήμερα.

    Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής της νέας Κ.Ο. θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.

    Το νέο κόμμα θα δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές δίνοντας λίστα προσώπων προς ψήφιση.

    Η πόρτα Κασσελάκη

    Πάντως, η χθεσινή τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη στο «Κόκκινο», άνοιξε ακόμη περισσότερο την πόρτα της εξόδου καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας «έδιωξε» με τον τρόπο του τους διαφωνούντες.

    «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι να αποφασίσουν κάτι, να το αποφασίσουν τώρα», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να έχει διάθεση να τείνει χείρα φιλίας.

    Οι αιχμές κατά Τσίπρα

    Απαρατήρητες δεν πέρασαν οι μπηχτές Κασσελάκη στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Αφενός είπε ότι αυτός δεν θα επέλεγε το 2015 για υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη.

    Αφετέρου πρόσθεσε πως στον ΣΥΡΙΖΑ «σε σχέση με τη βουβαμάρα που υπήρχε με το 17% στις εκλογές, τώρα φαίνεται πως υπάρχει κινητικότητα. Υπάρχει ενίσχυση σε μέλη. Θέλω να αναδείξουμε νέα μέλη και νέα στελέχη, έχουμε λάβει πολλά βιογραφικά. Το 41% είναι επειδή εμείς χάσαμε 600.000 ψήφους στην αποχή», ανέφερε «δείχνοντας» την πλευρά Τσίπρα.

    Ο κ. Κασσελάκης, μιλώντας το βράδυ στην εκδήλωση για το βιβλίο του καθηγητή, Ξ. Κοντιάδη που αφορούσε ουσιαστικά τον ίδιο, φάνηκε πιο διαλλακτικός.

    «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φαινόμενο, είμαι απλός άνθρωπος» είπε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας άβολο το γεγονός ότι καλείται να συζητήσει για τον εαυτό του και την πολιτική του πορεία.

    Σημείωσε ότι τα social media δεν είναι αρκετά από μόνα τους για την ανάδειξη ενός πολιτικού προσώπου και τόνισε ότι οι επιθέσεις που δέχεται είναι γιατί το σύστημα έχει πλέον ρωγμές και αυτό όπως είπε είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη Δημοκρατία.

    Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις έστειλε μήνυμα σε όσους τον αμφισβητούν λέγοντας: «Δεν αισθάνομαι ότι ήμουν ο εαυτός μου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά δεν θα αφήσω κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα τιμήσω τον αγώνα του κόσμου που στάθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές… Ήμουν μόνος δίπλα του στον αγώνα που έδωσε στις εκλογές».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε στην τοποθέτησή του ότι η εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι δεν ήταν σωστή η εσωκομματική λειτουργία του. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια κοινωνική γείωση και ανοικτούς ορίζοντες με τα νέα στελέχη θα μπορούσε να είχε εκλεγεί κάποιος άλλος στη θέση μου ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δική του βούληση είναι να αλλάξουν οι κομματικές δομές.

    «Οφείλουμε να ανασυνταχθούμε και να προσφέρουμε στον κόσμο. Η παντοκρατορία Μητσοτάκη με το 40% δεν μπορεί να είναι ανεκτή γιατί η καθημερινότητα του πολίτη είναι πολύ δύσκολη» πρόσθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Τα πυρά Τσακαλώτου

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην παρέμβασή του τόνισε ότι «υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που τον απασχολεί τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά. Άνθρωποι που έχουν αγωνία για τη ριζοσπαστική ενωτική αριστερά, άνθρωποι που θέλουν να συζητήσουν, που θέλουν να πούνε την άποψή τους, που θέλουν να ακούσουν». Τόνισε, επίσης, ότι «μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε εξελίξεις».

    «Νομίζω μετά από τις αλλαγές ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που διαχειρίστηκε αυτή την αλλαγή η ηγετική ομάδα, ήταν επόμενο ότι θα έχουμε τέτοιες αντιδράσεις.

    Έχουμε τέτοιες αντιδράσεις, γιατί και από την άποψη του οργανωτικού, το πώς οργανώνεται αυτό το πράγμα από την ηγεσία, με απειλές ότι η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να συμφωνήσει με την ηγετική ομάδα και αν δεν συμφωνήσει θα πάει στη βάση», σημείωσε το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι «τη βάση τη βάζω σε πολλά εισαγωγικά».

    Παράλληλα, υποστήριξε ότι και η πολιτική γραμμή της νέας ηγεσίας του κόμματος «φαίνεται να υιοθετεί κάποια από τα χειρότερα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ 2019-2023 χωρίς να βάζει καινούργια θέματα στη συζήτηση».

    Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως«όλος αυτός ο κόσμος πρέπει να βρεθεί και με ανθρώπους που είναι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πρέπει να απευθυνθούμε όχι μόνο στον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2023, αλλά και σε όσους έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε έχουν πάει σε άλλο κόμμα, αλλά κυρίως αυτοί που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική και ο τρόπος που έγινε η αντιπαράθεση με πολύ άσχημο τρόπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποξενώνει αυτό τον κόσμο».

    Σημείωσε πως ο κόσμος «δεν καταλαβαίνει πώς μπορεί μέσα σε ένα κόμμα να λέγονται και να ακούγονται αυτά τα πράγματα. Άρα θεωρώ δηλαδή ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο που έχει απογοητευθεί. Και σε έναν κόσμο που θεωρεί την πολιτική πια μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης».

    Σε αυτό το σημείο είπε ότι για τον ίδιο αυτό είναι μια «τεράστια πρόκληση». «Νομίζω μετά από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, απλώς η αποχώρηση ήταν θέμα χρόνου», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις συζητήσεις που διεξάγονται στην κίνηση των 6+6 προσθέτοντας ότι «ήταν τέτοια η επιθετική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πάρα πολύ δύσκολη την συμβίωση στο μέλλον».

    «Υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα, μεγαλύτερο από φορέα, λιγότερο από κόμμα, που θα θέσει διάφορα πράγματα, που νομίζω ότι μπορεί να γίνει ελκυστικό για μεγάλη μερίδα του κόσμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Κασσελάκης σε ομάδα Αχτσιόγλου: Αν έχουν να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα

    Ουαί υμίν Συριζαίοι υποκριτές: Τώρα καταλάβατε τον «βόθρο» κι ότι ο Πολάκης και τα troll «τραμπουκίζουν»;

    Χωρίς απόφαση η πολύωρη συνδιάσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου – Υπέρ της εξόδου οι περισσότεροι



    ΣΧΟΛΙΑ