• Πολιτική

    Αυτές είναι οι τελικές ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας


    Σε μία winwin συμφωνία κατέληξαν χθες, ύστερα από μαραθώνια σύσκεψη 10 ωρών, κυβέρνηση και τραπεζίτες, στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

    Η ρύθμιση δεν αποκλείεται να έρθει σήμερα στη Βουλή και να ψηφιστεί άμεσα, καθώς το σχέδιο με τις τελικές αλλαγές εστάλη αργά χθες το βράδυ στους θεσμούς.

    Ομόφωνα οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τα εξής:

    • Μέχρι το  τέλος Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή ενιαίος πτωχευτικός νόμος, μέρος του οποίου είναι η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση  μπορεί να ψηφιστεί και σήμερα.
    • Το ποσοστό της επιδότησης για τους επιλέξιμους δανειολήπτες θα καθορίζεται  αυτόματα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα με αλγόριθμο και θα είναι ανάλογο  με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του καθενός. Μπορεί δηλαδή να ξεκινά από 1 ευρώ και να φτάνει ακόμα και στο 80% της δόσης του δανείου.
    • Το ποσό της επιδότησης θα κατατίθεται κάθε μήνα από το Δημόσιο στο λογαριασμό του δανείου.
    • Στην περίπτωση που είτε ο δανειολήπτης, είτε το δημόσιο  δεν πληρώσει το μερίδιο του για 9 μήνες, η ρύθμιση παύει να ισχύει.
    • Οι δανειολήπτες με  «κόκκινες» οφειλές  στις 31 Δεκεμβρίου 2018, που είχαν  προσημείωση ή εγγύηση πρώτη κατοικία, θα έχουν προθεσμία 1 έτος να υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αρχής γενομένης από την 1 Μαρτίου.
    • Άνεργοι και ΑΜΕΑ έχουν 5 χρόνια περιθώριο να υποβάλλουν αίτημα στην πλατφόρμα.
    • Προαιρετική είναι η μετάβαση στο νέο πλαίσιο για όσους  έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη, η ισχύς του οποίου  λήγει σήμερα.  Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες μπορούν παράλληλα  να υποβάλλουν αίτημα και στην πλατφόρμα, χωρίς να απεμπολήσουν το δικαίωμα προστασίας του ν. 3869/2010. Αν τους συμφέρει το νέο πλαίσιο, παίρνουν τη ρύθμιση και την επιδότηση, διαφορετικά μπορούν να επιστρέψουν στο παλαιό καθεστώς του νόμου Κατσέλη.
    • Οι εκκρεμείς υποθέσεις του ισχύοντος νόμου  θα ελεγχθούν μέσω πλατφόρμας με βάση τα κριτήρια του ν. Κατσέλη. Όσοι δεν τα πληρούν θα «πετάγονται» αυτόματα εκτός προστασίας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια.
    • Οι υποθέσεις που δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο υπολογίζονται στις  20.000, οι δανειολήπτες αυτοί μπορούν να επανυποβάλλουν αίτημα στην πλατφόρμα.
    • Οι δανειολήπτες που υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο μέσω της πλατφόρμας και δεν κριθούν επιλέξιμοι, μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, ωστόσο δεν έχουν την προστασία από τον πλειστηριασμό.
    • Όσοι έμποροι και επιτηδευματίες ζήτησαν στο παρελθόν την προστασία του ν.Κατσέλη,  και το δικαστήριο -με οριστική απόφαση- τους «πέταξε» εκτός, λόγω ιδιότητας, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν εκ νέου αίτημα στην πλατφόρμα.

    Στη χθεσινή σύσκεψη εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν  ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο επικεφαλής του NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Θόδωρος Καλαντώνης , η γενική γραμματέας  της Ένωσης κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη, στελέχη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας- Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης.

    Το νέο πλαίσιο  θα αντικαταστήσει από την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10 (αφορά την  προστασία από τον πλειστηριασμό).

    Στα  βασικά κριτήρια για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας δεν υπήρξαν αλλαγές.

    Συγκεκριμένα: Το συνολικό ποσό από κάθε είδους δάνεια (στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά, καταναλωτικά) με προσημείωση ή εγγύηση πρώτη κατοικία, ανέρχεται στις 130.000 ευρώ (μαζί με τους τόκους). Η  αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι 12.500 ευρώ για τον άγαμο,  21.000 ευρώ για ζευγάρι και  προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατη κάλυψη τις 36.000 ευρώ.

    Οι δανειολήπτες θα  υποβάλλουν αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για τους επιλέξιμους προβλέπεται επιδότηση της δόσης, όπως αναφέραμε παραπάνω.

    Οι τράπεζες θα προχωρούν σε νέα ρύθμιση για τους επιλέξιμους δανειολήπτες, προσφέροντας: α) μειωμένο επιτόκιο, που διαμορφώνεται με βάση το euribor τριμήνου + 2% περιθώριο, β) επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι 25 επιπλέον έτη (αρκεί να το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη ή του εγγυητή), γ) «κούρεμα» για το  ποσό δανείου που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 9 «κόκκινα» σημεία για τον νέο νόμο Κατσέλη σύμφωνα με την Κομισιόν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Παγώνει» τη δόση η Κομισιόν: Προειδοποίηση για «κόκκινα δάνεια» και πρώτη κατοικία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Κολιόπουλος (Alvarez & Marsal): Τα κόκκινα δάνεια, οι αναδιαρθρώσεις και οι ευθύνες των μετόχων



    ΣΧΟΛΙΑ