• Ροή Ειδήσεων

    Νέα συμφωνία για την πρώτη κατοικία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών

    μαξιμου


    Μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη που κράτησε πάνω από 8 ώρες και η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, επιτεύχθηκε ομόφωνα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

    Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχουν κάποιες αλλαγές όσον αφορά τα κριτήρια ένταξης στο πλαίσιο. Αφορά δηλαδή δανειολήπτες, με υπόλοιπο δανείου μέχρι €130.000 για σπίτια αντικειμενικής αξίας μέχρι €250.000 και εισόδημα έως €21.000 προσαυξημένο κατά €5.000 για κάθε παιδί.

    Οι δανειολήπτες που είχαν «κόκκινο» δάνειο στις 31 Δεκεμβρίου 2018, θα έχουν προθεσμία 1 έτος να υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ η προθεσμία για τους ανέργους και τα ΑΜΕΑ ορίστηκε στα 5 χρόνια. Προαιρετική είναι η μετάβαση στο νέο πλαίσιο για όσους  έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη, η ισχύς του οποίου  λήγει σήμερα.

    Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Επικρατείας, οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης και ο Υφυπουργός Επικρατείας κ. Λιάκος, στελέχη των νομικών υπηρεσιών των Υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Καλαντώνης  και κα. Απαλαγάκη, μετά από πολύωρη σύσκεψη εργασίας, «ολοκλήρωσαν με επιτυχία ομόφωνα το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

    Η συμφωνία θα αντικαταστήσει από την 01/03/2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10.

    Άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών».

     



    ΣΧΟΛΙΑ