• Πολιτική

    Αυτές είναι οι πέντε γυναίκες της κυβέρνησης Μητσοτάκη (pics)

    • NewsRoom

    Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Πέντε γυναίκες θα έχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα έχουν αναλάβει πολύ σημαντικά χαρτοφυλάκια. Αυτές είναι οι: Νίκη Κεραμέως, Δόμνα Μιχαηλίδου, Λίνα Μενδώνη, Φωτεινή Αραμπατζή και Σοφία Ζαχαράκη.

    1. Νίκη Κεραμέως

    Το βιογραφικό της νέας υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως

    Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουλίου του 1980. Έχει πτυχίο νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων από το Πανεπιστήμιο Paris II και το Harvard Law School.

    Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

    Εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas), διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής. Εν συνεχεία εργάστηκε ως δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία Cravath, Swaine & Moore LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη.

    Από το 2007 δραστηριοποιείται ενεργά ως δικηγόρος στην Ελλάδα.

    Είναι μέλος των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης.

    Είναι εταίρος στη Δικηγορική Εταιρεία Κεραμεύς & Συνεταίροι που εδρεύει στην Αθήνα και  Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece.

    Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της κοινωφελούς δράσης.

    – Είναι ιδρυτικό μέλος και τέως Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός, το οποίο εντοπίζει πλεόνασμα σε εταιρείες και ιδιώτες για να καλύψει ανάγκες των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

    – Κατά τα χρόνια εργασίας της στη Νέα Υόρκη, είχε βραβευθεί για την κοινωφελή της δράση, προφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης.

    Το 2014 διετέλεσε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

    Από το Μάρτιο του 2015 ως τον Ιανουάριο του 2016 διετέλεσε Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2016 Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας

    Από το Νοέμβριο του 2016 είναι Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

    Είναι έγγαμη, έχει δύο παιδιά και μιλά τρεις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά).

    Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας

    2. Λίνα Μενδώνη

    Η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις για το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει, καθώς από το 1999 έως το 2004 κατείχε τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι Δρ. Αρχαιολογίας και εργάζεται από το 1988 στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ μεγάλος αριθμός άρθρων της έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

    Βιογραφικό

    Η Λίνα Γ. Μενδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Απριλίου 1960. Είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Ν. Δουκέλλη και έχουν ένα γιο, τον Νικόλα.

    Το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού, το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από το 1987 είναι επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες.

    Τον Ιούνιο του 1989 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και έκτοτε ακολούθησε την εκ του νόμου προβλεπόμενη εξέλιξη. Το 1998 εξελέγη στην βαθμίδα του Κυρίου Ερευνητή. Την περίοδο 1995-1999 ήταν επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο». Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Διατελεί επικεφαλής και μέλος σε επιστημονικές ομάδες ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων.

    Το διάστημα 1994-1999 διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, και στο Υπουργείο Αιγαίου.

    Από τον Μάρτιο 1999 έως τον Μάρτιο 2004 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Εχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta΄Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.

    Επιστημονικά ενδιαφέροντα

    • Αρχαία ελληνική επιγραφική, ιστορία και τοπογραφία
    • Μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού
    • Προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος
    • Θεωρία και πολιτική του Πολιτισμού

    Επιστημονικές Δημοσιεύσεις

    • Μονογραφίες: Συγγραφέας τεσσάρων (4) μονογραφιών με θέματα σχετικά με την ιστορία και την αρχαιολογία των Κυκλάδων.
    • Συλλογικοί τόμοι: Συνεκδότρια πέντε (5) συλλογικών τόμων με θέματα σχετικά με την ιστορία και την δομή των αρχαίων κοινωνιών, την ιστορία του τοπίου και την πρόσληψη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού.
    • Συγγραφέας μεγάλου αριθμού άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.

    Η Λίνα Μενδώνη με τα δικά της λόγια:

    Εκπαίδευση: 1. 1965-1977: Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Αρσάκειο Ψυχικού. 2. 1977-1981: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας (1977-1981). 3. 1982-1983: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 3. 1983-1987: Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών. 4. Ιανουάριος 1988: Αναγόρευση σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Αριστα».

    Μεταπτυχιακά και μεταδιδακτορικά σεμινάρια αρχαίας ελληνικής επιγραφικής, κλασικής αρχαιολογίας, περιβαλλοντικής αρχαιολογίας και μεθοδολογίας της αρχαιολογικής έρευνας: α. Στην Maison de l’Orient Méditerranéen της Lyon [1987, με υποτροφία του Centre National Recherche Scientifique (CNRS)] β. Στο Institute of Archaeology στο Λονδίνο και στο Ashmolean Museum στην Οξφόρδη (1988, με υποτροφία της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών).

    Επαγγελματική Δραστηριότητα: • Αρχαιολόγος – Ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, από το 1989 έως σήμερα, με αναστολή καθηκόντων την πενταετία 1999-2004, οπότε διετέλεσα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Α. Στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών υπηρετώ από το 1984 αρχικά ως βοηθός έρευνας (1984-1989). Τον Ιούνιο 1989 εντάχθηκα στην Δ’ ερευνητική βαθμίδα και έκτοτε δια του επιστημονικού και ερευνητικού μου έργου ακολούθησα την εκ του νόμου προβλεπόμενη εξέλιξη. Το 1998 εξελέγην στην βαθμίδα του Κυρίου Ερευνητή.

    1. Αξονες επιστημονικών δραστηριοτήτων: • Αρχαία ελληνική επιγραφική, ιστορία και τοπογραφία • Μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού • Προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος • Θεωρία και πολιτική του Πολιτισμού

    2. Διεύθυνση ερευνητικών προγραμμάτων: • Υπεύθυνη διεπιστημονικής ομάδας αρχαιολογικής έρευνας στην Κέα. Κοινό πρόγραμμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου. • Επικεφαλής διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα στο άστυ και την χώρα της αρχαίας Καρθαίας στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Πανεπιστημίου Αθηνών “Study of the Spatial Organization and the Social Structures in the Long Term History”. • Επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο ιστορικό τοπίο». Πιλοτικό πρόγραμμα διδασκαλίας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την τοπική ιστορία και το πολιτιστικό τοπίο με εφαρμογή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού Κυκλάδων. Κοινό πρόγραμμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και του Υπουργείου Παιδείας.

    3. Συμμετοχή σε επιστημονικές ομάδες Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: •“Paysages antiques et Structures rurales: Texte et Archeologie”, E.U Programme COST. • POPULUS in Human Capital and Mobility. • “Agricultural potentials and social relations: Renting land in Antiquity”, PLATON (στο πλαίσιο της διακρατικής επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας). • “Study and Evaluation of Cultural Landscapes”, Joint European Community/ United States Consortia for Cooperation in Higher Education and Vocational Education and Training. • Interreg III, Ελλάδα – Κύπρος: Ανάδειξη του αρχαίου πλοίου «Σάμαινα».

    Επίσης είμαι μέλος σε διάφορες επιστημονικές ενώσεις, εταιρείες και ινστιτούτα, ελληνικά και ευρωπαϊκά (π.χ. Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο κ.α.).

    4. Διδακτική εμπειρία: • Διδασκαλία μεταπτυχιακών μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. • Μέλος σε τριμελείς συμβουλευτικές επιτροπές διδακτορικών διατριβών στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris I.

    Β. Εκτός των ακαδημαϊκών/ερευνητικών δραστηριοτήτων που εν συντομία αναφέρθηκαν ανωτέρω, διετέλεσα: • Αμισθος Επιστημονικός Σύμβουλος Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (1994-1996) για θέματα προστασίας πολιτιστικού τοπίου, ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και για θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. • Αμισθος Επιστημονικός Σύμβουλος Υπουργού Αιγαίου (1996-1999) για την διαχείριση του μνημειακού αποθέματος των νησιών, καθώς και για την προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης. • Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού από την 16η Μαρτίου 1999 έως την 8η Μαρτίου 2004. Την περίοδο αυτή εκτός των καθηκόντων που εκ του νόμου απορρέουν για την συγκεκριμένη θέση, καθώς και της ex officio συμμετοχής μου στα διάφορα κυβερνητικά όργανα (διϋπουργικές επιτροπές κ.ά.), αλλά και στα γνωμοδοτικά όργανα του Υπουργείου (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κλπ.), οι προϊστάμενοί μου Υπουργοί (Ε. Παπαζώη, Θ. Πάγκαλος, Ε. Βενιζέλος) μου ανέθεσαν, μεταξύ των άλλων, την ευθύνη: * Της κατάρτισης του φακέλου που συνόδευε το επίσημο αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα (1999). * Της προεδρίας της Επιτροπής Μεγάλων Εργων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία διαχειρίστηκε σε κεντρικό επίπεδο την εμπλοκή των Εφορειών Αρχαιοτήτων κατά την εκτέλεση των μεγάλων δημοσίων έργων και υποδομών (Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος Αθηνών, Εγνατία Οδός, ΠΑΘΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις κλπ., 1999-2004). * Της συμμετοχής στην τριμελή ελληνική αντιπροσωπεία, που συζήτησε στο Λονδίνο το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό των παρθενωνείων γλυπτών, της οποίας επικεφαλής ήταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Α. Παπανδρέου και μέλος ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» Ζυλ Ντασσέν (2000). * Της προεδρίας της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την κατάρτιση του νόμου «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» (2000-2003, οπότε και ψηφίστηκε ο Ν. 3028/02, ο οποίος αντικατέστησε τον προϋπάρχοντα του 1932). * Της προεδρίας της Επιτροπής Σύνταξης Νέου Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού (η λειτουργία του ΥΠ.ΠΟ. βασιζόταν στο Οργανόγραμμα του 1977), οι εργασίες της οποίας (2001-2003) οδήγησαν την έκδοση του ΠΔ 191/03. * Της προεδρίας της Οργανωτικής Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για την διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. (2002-2003).

    Το 2003 τιμήθηκα από την Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με την διάκριση Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta΄Italiana, για την συμβολή μου στην προώθηση των πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδος –Ιταλίας.

    Γ. Επιστημονικές Δημοσιεύσεις: • Μονογραφίες: Συγγραφέας τεσσάρων (4) μονογραφιών με θέματα σχετικά με την ιστορία και την αρχαιολογία των Κυκλάδων. • Συλλογικοί τόμοι: Συνεκδότρια πέντε (5) συλλογικών τόμων με θέματα σχετικά με την ιστορία και την δομή των αρχαίων κοινωνιών, την ιστορία του τοπίου και την πρόσληψη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού. • Μεγάλος αριθμός άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους με θεματολογία σχετική με τους άξονες των επιστημονικών μου ενδιαφερόντων που αναφέρθηκαν ανωτέρω. • Μεγάλος αριθμός συμμετοχών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια (δημοσίευση πρακτικών) με θεματολογία σχετική με τους άξονες των επιστημονικών μου ενδιαφερόντων που αναφέρθηκαν ανωτέρω. • Συμμετοχές σε εκδόσεις ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου για το ευρύ κοινό.

    (Ο αντίστοιχος φάκελος τεκμηρίωσης του συνόλου των ανωτέρω είναι στην διάθεση της επιτροπής αξιολόγησης). Κοινωνική Δραστηριότητα: • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Ιδρύματος «Γεώργιος Παπανδρέου» από το 1999. • Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πνευματικού Ιδρύματος «Γεώργιος Παπανδρέου» από τον Ιανουάριο 2008. • Μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας από τον Ιανουάριο 2009. • Ενεργό μέλος σε πολιτιστικά σωματεία και σε ομάδες εθελοντών.

    • Αρθρογραφία σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο (αθηναϊκό και περιφερειακό) επί θεμάτων πολιτιστικής πολιτικής.

    Είναι κοινά αποδεκτό ότι η ενασχόληση με τα πολιτικά πράγματα και η δραστηριοποίηση σε ένα κομματικό χώρο αποτελεί σαφή κοινωνική δραστηριότητα. Υπό την έννοια αυτή αναφέρω συνοπτικά: • Ενεγράφην στο ΠΑΣΟΚ το 1989 • Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης (2004-2005) • Μετέχω ως σύνεδρος στα Συνέδρια του ΠΑΣΟΚ από το 2005 κ.εξ. • Μέλος του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ (2004-2007) • Υπεύθυνη της ομάδας Πολιτισμού του ΙΣΤΑΜΕ (2005-2007) • Μέλος του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη για τα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς (2007- σήμερα) • Μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ/ σύνδεσμος με τον Τομέα Πολιτισμού (2008-2009).

    Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού

    3. Σοφία Ζαχαράκη

    Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη που αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Α βάθμιας, Β βάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών.

    Βιογραφικό

    Η Σοφία Ζαχαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα.

    Είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Έχει κάνει εξειδίκευση σε θέματα διδασκαλίας Αγγλικών στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

    Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program) ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με θέμα «Ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομιών».

    Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Είναι μέλος της Πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

    Τον Αύγουστο 2016 ορίστηκε Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου.

    Μιλάει Αγγλικά, Ισπανικά και Γαλλικά.

    Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Παιδείας

    4. Δόμνα Μιχαηλίδου

    Η Δόμνα Μιχαηλίδου που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και τα τελευταία χρόνια Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    Βιογραφικό 

    Η Δόμνα Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών, ξεκίνησε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο University of York της Αγγλίας, ενώ συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου έλαβε μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές και Διδακτορικό στα Οικονομικά της Ανάπτυξης.

    Είναι Επισκέπτρια Λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge, ενώ έχει επίσης διδάξει Μακροοικονομικά στο Judge Business School του Cambridge, καθώς και Οικονομική Πολιτική́ στο Government School του UCL. Στα 26 της εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ως οικονομολόγος και ειδικός στον ανταγωνισμό.

    Το 2016 ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμούτου ΟΟΣΑ, κομμάτι των προαπαιτούμενων του 3ου Μνημονίου. Η επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνει θέσεις κύρους και ευθύνης σε διεθνές επίπεδο. Έχει διατελέσει σύμβουλος Δημόσιας Υγείας της Κυβέρνησης του Ιράν, ειδικός συνεργάτης της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Βραζιλίας αλλά́ και του ΟΗΕ στην Ουγκάντα.

    Έχει συντονίσει εθνικά σχέδια κινητροδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Cambridge αλλά και του εμπορικού επιμελητηρίου του Σουδάν. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως εισηγήτρια ενώ πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο «Οικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές» στον εκδοτικό́ οίκο Palgrave MacMillan.

    Οι μελέτες της εμφανίζονται σε ακαδημαϊκά περιοδικά (The Lancet, Journal of International Development, Health Policy and Planning) σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ) και στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο (όπως το Project Syndicate, το BBC, και αρκετά ελληνικά μέσα).

    Η Δόμνα Μιχαηλίδου ήταν μέχρι σήμερα Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

    Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    5. Φωτεινή Αραμπατζή

    Η μέχρι πρότινος τομεάρχης Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Αραμπατζή αναλαμβάνει υφυπουργός Αλιείας στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

    Βιογραφικό

    Η Φωτεινή Αραμπατζή γεννήθηκε στις Σέρρες το 1974, μεγάλωσε και δούλεψε στον τόπο της. Το 1992 πέτυχε με διάκριση στο Τμήμα της Νομικής του Α.Π.Θ. απ’ όπου και αποφοίτησε το 1997. Από το 1997 επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εργαστεί ως δημοσιογράφος και τηλεοπτική παραγωγός στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, για ένα και πλέον χρόνο. Δίπλα στους κορυφαίους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και όλου του κόσμου.

    Το Σεπτέμβριο του 1998 επέστρεψε στις Σέρρες προκειμένου να συμμετάσχει ενεργά στα κοινά του τόπου της, δημιουργώντας το «ΔΙΚΤΥΟ» τηλεόραση με όραμα τη δημιουργία μιας ισχυρής τοπικής τηλεόρασης, που θα αφορά και θα εκφράζει την κοινωνία, στην οποία απευθύνεται, πιστεύοντας βαθιά στη δύναμη του ενημερωμένου πολίτη.

    Πρωτοστάτησε στην διοργάνωση κοινωνικών πρωτοβουλιών με κορωνίδα το «Δέντρο της Αγάπης», που γεννήθηκε το 2004 και σε μία και πλέον 10ετία απέκτησε χαρακτηριστικά θεσμού με πανελλαδική εμβέλεια.

    Παράλληλα με τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις το 2005 παρακολούθησε καλοκαιρινά προγράμματα σπουδών στο London School of Economics στην ανάλυση των Πολιτικών Επιστημών και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν ενώ πραγματοποίησε και μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

    Τον Μάιο του 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Σερρών της Ν.Δ.

    Διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κανονισμού της Βουλής, της Επιτροπής Γαλλοφωνίας και της 11μελούς Επιτροπής της Ν.Δ. για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

    Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

    Φωτεινή Αραμπατζή, υφυπουργός Αλιείας



    ΣΧΟΛΙΑ