• Πολιτική

    Αυστραλία: Ο ΠΟΥ να διαθέτει ειδικούς για έρευνες στις χώρες που πλήττονται από ιούς για να εμποδίζονται οι πανδημίες

    • NewsRoom
    Σκοτ Μόρισον

    Σκοτ Μόρισον


    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον πρότεινε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να διαθέτει ειδικούς που θα μπορούν να πηγαίνουν και να ερευνούν στις χώρες που πλήττονται από έναν ιό προκειμένου να εμποδίζονται ενδεχόμενες επιδημίες, κατά το πρότυπο των επιθεωρητών των υπηρεσιών του ΟΗΕ που ερευνούν κατά των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Οι χώρες μέλη του ΠΟΥ θα πρέπει επίσης νομικά να υποχρεούνται να δεχθούν την είσοδο στο έδαφός τους των ανεξάρτητων αυτών επιθεωρητών που θα είναι επιφορτισμένοι να ερευνούν για νέους ιούς, πρόσθεσε.

    Το να επιτραπεί στους ειδικούς αυτούς να μπορούν να κινητοποιηθούν γρήγορα για να αποτιμήσουν υγειονομικές καταστάσεις –όπως οι ειδικοί για τα όπλα– θα μπορούσε να επιτρέψει να σωθούν ζωές, σημείωσε ο Μόρισον.

    “Η συμμετοχή σε μια ομάδα όπως ο ΠΟΥ θα πρέπει να συνοδεύεται από υποχρεώσεις και ευθύνες”, πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

    “Πιστεύω ότι ο κόσμος θα προτιμούσε να γνωρίζει το συντομότερο δυνατόν αν ένας ιός μπορεί δυνητικά να προκαλέσει αυτό που προκάλεσε αυτός ο ιός”, συνέχισε αναφερόμενος στην πανωλεθρία που προκάλεσε από την αρχή της χρονιάς ο νέος κορονοϊός που εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους στην Κίνα.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έχει σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης μοιραστεί την ιδέα του αυτή για επιθεωρητές με διάφορους ξένους ηγέτες, και κυρίως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το Σάββατο προειδοποίησε την Κίνα για ενδεχόμενες “συνέπειες” αν αυτή “ευθύνεται εν γνώσει της” για την πανδημία του SARS-CoV-2.

    Η κυβέρνηση Τραμπ έθιξε εξάλλου την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο να διεξαχθεί “έρευνα” για να διερευνηθεί η θέση ότι ένας φυσικός κορονοϊός, που εξεταζόταν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, μόλυνε κατά λάθος έναν εργαζόμενο στο εργαστήριο προτού εξαπλωθεί στην πόλη αυτή, η οποία θεωρείται κοιτίδα της σημερινής πανδημίας.

    Χθες Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκρινε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί “ότι η κινεζική κυβέρνηση χειρίζεται αυτά τα υλικά σωστά όχι μόνον στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, αλλά και παντού”.

    Αυτός συνέκρινε την κατάσταση αυτή με εκείνη των πυρηνικών, όπου προβλέπεται ότι “ο κόσμος επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί μια καλή διαχείριση”.

    Η πανδημία της Covid-19 έχει προκαλέσει περισσότερους από 180.000 θανάτους μέχρι στιγμής στον κόσμο.

    Την Κυριακή η Αυστραλία ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την παγκόσμια ανταπόκριση στην επιδημία και ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο ο ΠΟΥ και η Κίνα διαχειρίστηκαν την κρίση.

    Σήμερα εξάλλου ο Μόρισον δήλωσε ότι η Αυστραλία θα προωθήσει το θέμα της διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας για την πανδημία του νέου κορονοϊού κατά την ετήσια σύνοδο τον ερχόμενο μήνα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, που είναι το σώμα του ΠΟΥ που λαμβάνει αποφάσεις.

    Η Αυστραλία είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της συνέλευσης, η οποία καθορίζει τις πολιτικές του ΠΟΥ και διορίζει τον γενικό διευθυντή του. Η συνέλευση αναμένεται να συνέλθει στις 17 Μαΐου.

    “Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας γίνεται τον Μάιο. Υπάρχουν ευκαιρίες να το επιδιώξουμε το θέμα αυτό εκεί και αυτό θα είναι το πρώτο που θα κάνουμε”, σημείωσε.

    Ο Μόρισον έχει μιλήσει με ηγέτες όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στη Βρετανία και τον Καναδά καθώς η Αυστραλία επιδιώκει να συγκεντρώσει υποστήριξη από έθνη με παρεμφερείς απόψεις.

    Η Γαλλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν χθες ότι δεν είναι ώρα για μια έρευνα.

    Ωστόσο ο Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις που υπάρχουν όσον αφορά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και υποβάθμισε τις υπόνοιες ότι η Κίνα θα μπει στο στόχαστρο.

    “Ο σκοπός μας εδώ είναι πολύ απλός, θα θέλαμε ο κόσμος να είναι ασφαλέστερος όταν τίθεται θέμα ιών”, υποστήριξε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ