• Πολιτική

    Κυβέρνηση: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά μετά τις πολεμικές προειδοποιήσεις Ερντογάν

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Την έμπρακτη αποφασιστικότητα της Ελλάδας, τόσο με την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών -με ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σχεδόν με την λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας- όσο και με την αποτρεπτική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλο το εύρος του Αιγαίου, ταυτόχρονα όμως και την επίσης άμεση και κάθετη υποστήριξη ΗΠΑ και Γαλλίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των ελληνικών νησιών, βρήκε απέναντί του ο Ρ.Τ. Ερντογάν στο νέο βήμα προς τη δημιουργία θερμού επεισοδίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία που έκανε χθες.

    Τόσο με την ανακοίνωση που ακολούθησε την πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της γείτονος όσο και με τη συνέντευξη στο CNN Turk, κυρίως όμως με την απόφαση να στείλει σχεδόν στην «καρδιά» του Αιγαίου το ερευνητικό σκάφος «Γιουνούς», δεσμεύοντας με παράνομη NAVTEX μία περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

    Σενάρια θερμού επεισοδίου

    Παρόλα αυτά, στα κορυφαία επιτελεία της κυβέρνησης επικρατεί έντονη ανησυχία αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν, καθώς διαβλέπουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης με την Ελλάδα και στην κατεύθυνση αυτή, στις συνεχείς συσκέψεις, που εδώ και μέρες, πραγματοποιούνται στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, εξετάζονται πλέον, όλα τα ενδεχόμενα.

    Οι Έλληνες επιτελείς έχουν ξεδιπλώσει δεκάδες σενάρια, διπλωματικά και επιχειρησιακά-στρατιωτικά, ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε δυνατή προσπάθεια κατασκευής συνθηκών θερμού επεισοδίου ή ακόμα και δημιουργίας τετελεσμένων επί ελληνικού εδάφους ή χώρου που ανήκει στην κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκονται οι απαντήσεις της Αθήνας σε περίπτωση νέας υβριδικής απειλής στον Έβρο ή νησί του Αιγαίου με πρόφαση το μεταναστευτικό. Στα «σκάνερ» της ελληνικής διπλωματίας και των επιτελών του Πενταγώνου και της Κατεχάκη βρίσκεται πρωτίστως η κινητικότητα που παρατηρείται με αφορμή το «καραβάνι του φωτός», όπως έχει ονομαστεί η νέα επιχείρηση προώθησης δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ανατολική Θράκη προς τα ελληνικά σύνορα, με τη βοήθεια και της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, όπως αποκαλύπτουν και τα βίντεο-ντοκουμέντα που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές Αρχές.

    Την ίδια ώρα, σε Βασιλίσσης Σοφίας, Μεσογείων και Ακτή Βασιλειάδη περνά «από κόσκινο» η απάντηση της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα μέσω ενός επεισοδίου με ψαράδες ή αλιευτικά σκάφη και παράλληλη εμπλοκή των πλωτών της Ακτοφυλακής των δύο χωρών. Ενώ, στην ίδια κατεύθυνση, γίνεται προσπάθεια να δοθούν προεκτάσεις και στο «η Ελλάδα ανοίγει πυρ κατά πολιτικών πλοίων που ταξιδεύουν στα διεθνή ύδατα», που όχι τυχαία, περιελήφθη στη χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

    Ταυτοχρόνως, η επιφυλακή έχει «χτυπήσει κόκκινο» και στον αέρα, καθώς οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου καταρρίπτουν καθημερινά το ρεκόρ της προηγουμένης, με τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος να μεγιστοποιείται, ενώ εξετάζονται πλέον σοβαρά τρόποι διαφορετικής αντιμετώπισης των συνεχών πτήσεων τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, τα οποία, όπως απέδειξαν και οι πρόσφατες φωτογραφίες της τουρκικής «μονταζιέρας» πάνω από τη Λέσβο και τη Σάμο, βρίσκονται σε διατεταγμένη κατασκοπευτική υπηρεσία.

    Κορυφαία θέση στα σενάρια που εξετάζονται έχει και η πιθανή αποστολή από τον Ερντογάν γεωτρύπανου σε περιοχή του Καστελλορίζου ή νοτίως της Κρήτης, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου». Ενώ, ουδείς μπορεί να αποκλείσει, το αντίθετο, ένα σενάριο πολλαπλής κρίσης, με συνδυασμό των ανωτέρω, από μέρους της Άγκυρας.

    Κίνηση της Τουρκίας στους Διεθνείς Οργανισμούς

    Πάντως, η επόμενη κίνηση του Ερντογάν πιθανολογείται ότι θα λάβει χώρα και σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών και στο πλαίσιο αυτό, στους ελληνικούς διπλωματικούς ανιχνευτές έχει μπει η ερμηνεία και η υλοποίηση της ρήσης «κάθε είδους νόμιμες μεθόδους» που διεμήνυσε χθες ότι θα χρησιμοποιήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας.

    Στο ίδιο πλαίσιο, διερευνάται η απάντηση στη νέα επιστολή που, όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, απέστειλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 17 Σεπτεμβρίου, θέτοντας ως όρο πλέον την αποστρατικοποίηση των νησιών. Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν και την προσφυγή της Τουρκίας σε διεθνές δικαστήριο για το θέμα αυτό, με την επίκληση της δικής της ερμηνείας για την εφαρμογή των Συνθηκών.

    Απαρατήρητες δεν περνούν και οι συνεχείς αναφορές στην αναγνώριση του Ψευδοκράτους που επικαλέστηκε ο Ερντογάν, παράλληλα με την καταδίκη εκ μέρους του της άρσης του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς τη Λευκωσία, διαδικασία η οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα έχει και συνέχεια από την πλευρά της Ουάσιγκτον, που στοχεύει σε συμφωνία με την Κυπριακή κυβέρνηση για τη δημιουργία συνθηκών ελλιμενισμού Αμερικανικών πολεμικών στο νησί.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Το αφήγημα της αυτοδυναμίας και της σταθερότητας μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία



    ΣΧΟΛΙΑ