• Top Stories

    5+1 φυγόδικοι των μεγαλύτερων σκανδάλων της χώρας


    Κατηγορούμενοι που προκαλούν “πονοκέφαλο” στην ελληνική δικαιοσύνη, φυγόδικοι που είναι οι πρωταγωνιστές σε μεγάλες δίκες για σκάνδαλα που στιγμάτισαν τη χώρα, απουσιάζουν από το εδώλιο με πιο πρόσφατο παράδειγμα την πολύκροτη δίκη της Siemens, που εξελίσσεται σε διαδικασία “φαντασμάτων”. Από την Αγγλία στη Γερμανία και από την Δαμασκό στην εξωτική Ουρουγουάη οι φυγόδικοι μεγάλων υποθέσεων έχουν διασκορπιστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, αφήνοντας εντάλματα και δικαστικές αποφάσεις να τους περιμένουν στην Ελλάδα.

    Μιχάλης Χριστοφοράκος


    Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2007, με τις απολογίες των κατηγορουμένων ενώπιον του 3ου ειδικού ανακριτή να έχουν ξεκινήσει, όταν ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος, πέρασε το ανακριτικό κατώφλι ζητώντας προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του. Ήταν η τελευταία φορά που η ελληνική Δικαιοσύνη «αντίκρισε» τον κατηγορούμενο, καθώς στις 15 Δεκεμβρίου «αποχαιρέτησε» την Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία, διαθέτοντας γερμανική υπηκοότητα. Ο Mr Siemens καταδικάστηκε από τα γερμανικά δικαστήρια σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή, για την πράξη της δωροδοκίας Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων και του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 350.000 ευρώ, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια «αναγκαστικής επιστροφής» του στη χώρα έχει αποτύχει παταγωδώς.

    Χρήστος Καραβέλας

    karavelas-00502
    Το ίδιο μονοπάτι πήρε με δύο περίπου χρόνια καθυστέρηση, ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών και προκάτοχος του Χριστοφοράκου, Χρήστος Καραβέλας, που λίγο πριν βρεθεί ενώπιον του ανακριτή το Μάιο του 2009 εξαφανίστηκε για άγνωστο προορισμό, με τις πληροφορίες να τον έχουν εγκαταστήσει στην Ουρουγουάη. Η δεύτερη φυγοδικία στο πολύκροτο σκάνδαλο, είχε σαν αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με την σύζυγο Καραβέλα, Μάρθα Δημητριάδη να προφυλακίζεται και τελικά να οδηγείται σε δίκη, ενώ την ίδια ώρα ο Χρήστος Καραβέλας δεν εκπροσωπείται ούτε από δικηγόρο στο δικαστήριο.

    Αντωνία Ηλία

    antonia-ilia-708
    Η εξαφάνισή της μετράει δέκα χρόνια, όμως την τελευταία τετραετία δεν θεωρείται φυγόδικη. Η πρώην δικαστική λειτουργός και κατηγορούμενη για το μεγάλο σκάνδαλο του παραδικαστικού κυκλώματος Αντωνία Ηλία έχει εντοπιστεί στο Λονδίνο, αλλά οι διαδικασίες έκδοσή της είναι εξαιρετικά αργές. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο -λόγω νομικού κωλύματος- αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή η παράδοσή της στις ελληνικές αρχές. Η Αντωνία Ηλία, που εξαφανίστηκε το 2005, υπήρξε πρωταγωνίστρια του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος», έχει καταδικαστεί για πλημμελήματα, ενώ έχει παύσει η ποινική δίωξη σε βάρος της για τις κακουργηματικές πράξεις που της αποδίδονται. Συνελήφθη το 2011 στο Μπράιτον της Μεγάλης Βρετανίας, όπου εργαζόμενη σε σχολείο παρίστανε τη Γαλλίδα υπήκοο και μέχρι την ταυτοποίησή της από τις βρετανικές αρχές, επέμενε σθεναρά πως ήταν η Γαλλίδα, Αντωνία Ζαμίν.

    Πέτρος Κυριακίδης

    kyriakidis_petros
    Στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο Πέτρος Κυριακίδης διετέλεσε εκδότης μεγάλων εφημερίδων, ενώ πλέον είναι ένας από τους βασικούς κατηγορουμένους στην υπόθεση των επισφαλών δανείων της ProtonBank. Στα τέλη του 2012 και λίγο πριν περάσει το κατώφλι της ειδικής ανακρίτριας Ιωάννας Χατζάκη, χάθηκαν τα ίχνη του με τα σενάρια για τον τρόπο διαφυγής του να οργιάζουν, αλλά και εκείνα για τον τόπο προορισμού του να τον έχουν αναγορεύσει σε πολίτη του κόσμου. Ουραγουάη, Παραγουάη, Γερμανία είναι μερικές από τις χώρες, από τις οποίες υποτίθεται ότι πέρασε ο κατηγορούμενος Κυριακίδης, με την επικρατέστερη εκδοχή να τον θέλει ντυμένο ιερέα προκείμενου να βγει από τη χώρα. Αντίστοιχη πρακτική ακολούθησε και ο γιος του, επίσης επιχειρηματίας, Γιώργος Κυριακίδης, ενώ στην ίδια υπόθεση φυγοδικούν η νομική σύμβουλος των εταιρειών Λαυρεντιάδη Ελένη Σκούρα και ο σύζυγός της Περικλής Λίβας.

    Φουάντ αλ Ζαγιάτ

    fouant-thumb-large

    Επιχειρηματίας με δράση στο χώρο του μάρκετινγκ, του κέιτερινγκ, των πετρελαίων και των τραπεζών, λάτρης της ρουλέτας και της πράσινης τσόχα, αλλά και φερόμενος ως έμπορος όπλων, κάτι που ο ίδιος αρνείται σφόδρα, ο 74χρονος Φουάντ αλ Ζαγιάτ στη δίκη για τις μίζες από τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα TOR-M1, δεν παρίσταται, παρά εκπροσωπείται από τον συνήγορο του. Πριν την έναρξη της δίκης, ο καταζητούμενος έμπορος όπλων είχε αποστείλει επιστολή – μέσω Λιβάνου, με ένδειξη «Damascus Syria» – στον ανακριτή Διαφθοράς κ. Γαβριήλ Μαλλή, δηλώνοντας την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να κάνει αποκαλύψεις για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος.

    Φάνης Λυγινός

    gsd
    Ο Φάνης Λυγινός υπήρξε αχτύπητο δίδυμο με τον Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ στο «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», καθώς εμπλέκονται σε περισσότερες της μιας υποθέσεις-συγκοινωνούντα δοχεία. Οι Λυγινός και Οσβαλντ ήταν στελέχη αρχικώς της Dresdner Bank, ενώ όταν άρχισε να σφίγγει ο κλοιός, κατευθύνθηκαν προς την BNP Paribas Γενεύης. Την ώρα που ο Όσβαλντ λογοδοτεί στην ελληνική δικαιοσύνη, ο Λυγινός αρνείται έλθει στην Ελλάδα, παρά τα εντάλματα που εκκρεμούν σε βάρος του. Είναι τέτοια η άρνηση του Φάνη Λυγινού να έλθει στην Αθήνα, που προσφάτως είχε προτείνει ακόμη και απολογία μέσω Skype, μια πρόταση που δεν έγινε ποτέ δεκτή από τις ελληνικές αρχές.



    ΣΧΟΛΙΑ