• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Aπέλπιδα προσπάθεια κυβερνητικών βουλευτών να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις για τις offshore

    • NewsRoom
    Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

    Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ


    Έντονες αντιδράσεις και κυριολεκτικά μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης έχουν προκληθεί ύστερα από την αποκάλυψη της ρύθμισης που πέρασε την περασμένη Κυριακή στο πολυνομοσχέδιο. Πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή και προβλέπει πως υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες. Δηλαδή offshore. Αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες κ.ά. όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% εως 100% χαμηλότερα σε σχέση με το αν θα φορολογούνταν στην χώρα μας.

    Τι λένε οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ

    Τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και ολόκληρη την κοινωνία προσπαθούν με νύχια και με δόντια να καταπραΰνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά μάλλον αποτυχημένα.

    • Γιάννης Μπαλάφας: Η κυβέρνηση έπρεπε να προσέξει περισσότερο.

    Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης , Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στο «Star» είπε πως  «Έπρεπε να προσεχθεί περισσότερο. Ακόμα και ο τρόπος που είναι διατυπωμένο δημιουργεί εσφαλμένη εντύπωση».

    Ενώ είπε πως «Ίσως χρειάζεται μία ρύθμιση για να αρθεί η παρεξήγηση, διότι δεν υπάρχει θέμα επί της ουσίας. Δεν νοείται Έλληνας πατριώτης, δεν με ενδιαφέρει αν είναι πολιτικός ή όχι, που σε αυτή τη φάση προσπαθεί με διάφορα τέτοια κόλπα και τέτοιες ενέργειες, έστω και αν τυπικά είναι νόμιμες, να βγάλει χρήματα έξω για να μην υποστεί τις όποιες επιβαρύνσεις». Προσθέτοντας πως «Η πρόθεση δεν ήταν να διευκολύνεται κανείς να πάει σε εξωχώριες εταιρίες, αλλά στο πλαίσιο μίας αντίληψης που έχουν οι Ευρωπαίοι για τον ανταγωνισμό να μην εμποδίζεται κάποιος να έχει τη δυνατότητα να κινηθεί και να βγάλει χρήματα προς τα έξω. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο. Το θεωρώ ανήθικο πολιτικά για όποιον ασκεί αξίωμα. Αν υπήρχαν τέτοιοι θα ήταν πολύ χρήσιμο να βγουν στη σέντρα. Να ανακοινώσουν ποιοι είναι αυτοί».

    Δείτε το βίντεο:

    • Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος: Δεν πήρα χαμπάρι τη διάταξη για τις offshore.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» αναφέρθηκε στη διάταξη που αφορά τις offshore εταιρείες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν το πήρα χαμπάρι γιατί είμαι από τους βουλευτές που έκανα αγώνα για το άρθρο 106».

    Είπε χαρακτηριστικά πως «Θέλω να πιστεύω ότι είμαι ο πρώτος βουλευτής που ζήτησα να αποσυρθεί το άρθρο 178. Έγινε αυτό χθες το πρωί. Κάνω την αυτοκριτική μου αλλά πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και οι 300 βουλευτές όχι μόνο εγώ. Δηλαδή το ΚΚΕ που υποτίθεται τα πιάνει όλα, είπε Όχι αλλά δεν έκανε καμία νύξη μέσα στη Βουλή. Κιχ δεν ακούστηκε από κανέναν βουλευτή» και συνέχισε λέγοντας ότι «Έχουνε δίκιο οι βουλευτές σε αυτό που λένε ότι στο μέλλον θα πρέπει να μελετάμε τα νομοσχέδια. Εγώ δεν το πήρα χαμπάρι γιατί είμαι από τους βουλευτές που έκανα αγώνα για το άρθρο 106, που ξέρετε τι σήμαινε, και για το ΕΚΑΣ. Αυτό δεν το πήρα χαμπάρι.

    »Για μένα off shore και πολιτικός δεν υπάρχει. Οδηγία, ξε-οδηγία της ΕΕ και του ΔΝΤ εδώ θα έπρεπε πραγματικά η κυβέρνηση να αντιταχθεί από την αρχή. Καταρχήν να το σηκώσει το θέμα, δεν είχε κανένα λόγο να κρυφτεί και να μην το πάρουμε χαμπάρι, εκεί συντάσσομαι με αυτούς που κάνουν την κριτική, να το σηκώσει και να πει «κύριοι μας έρχεται αυτό το πράγμα, ελάτε κάτω να δούμε τι κάνουμε».

    • Γιώργος Κατρούγκαλος: Ομολογώ δεν ήξερα για τη διάταξη.

    Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97,8» σχολίασε την διάταξη αυτή για την Offshore εταιρείες συνοψίζοντας ουσιαστικά σε μία φράση την όλη του άποψη, δηλαδή ότι «Ομολογώ ότι δεν ήξερα, όχι».

    Συγκεκριμένα είπε πως «Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ. Το θέμα της πολιτικής ηθικής και το θέμα της νομιμότητας. Εγώ σας λέω ευθέως ότι είναι πολιτικά ανήθικο, οποιοσδήποτε πολιτικός, όχι μόνο υπουργός, να έχει offshore εταιρίες. Από την άλλη μεριά, είναι το ζήτημα της νομικής αποτύπωσης. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο. Τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται».

    Στο ερώτημα αν γνώριζε την ύπαρξη της συγκεκριμένης διάταξης στο νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Ομολογώ ότι δεν ήξερα, όχι».

    • Σωκράτης Φάμελλος: Δυστυχώς υπήρχαν σοβαρά νομικά κενά

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον «Real Fm 97,8» αναφέρθηκε επίσης στη διάταξη αυτή. Συγκεκριμένα είπε «Δυστυχώς, υπήρχαν σοβαρά νομικά κενά, που με μαθηματικό τρόπο οδηγούσαν σε ατιμωρησία, στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είχε διατυπώσει, γενικώς, τη μη συμμετοχή στις εξωχώριες», και συμπλήρωσε: «Όμως, πουθενά δεν οριζόταν ποιες ήταν οι εξωχώριες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε, αν θέλετε, ευθύνη. Να μην υπάρχει έλεγχος, να μην υπάρχει τιμωρία».

    «Δυστυχώς, είχαν απαλλαγεί πολιτικά πρόσωπα εξαιτίας αυτού του κενού, και το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις παρατηρήσεις των διεθνών φορέων, ήταν να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι εξωχώριες, να διευκρινίσουμε πως ακριβώς γίνεται ο έλεγχος και αν δώσουμε εξουσία στον εισαγγελέα. Διότι, όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται σήμερα, δυστυχώς, δεν είχαν καλύψει τη χώρα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    • Γεώργιος Δημαράς: Έστω και τώρα να το πάρει πίσω ο Αλέξης Τσίπρας

    Την πλήρη αποστασιοποίησή του με ευθείες βολές για την ηθική διάσταση της ψήφισης του άρθρου 178 που επιτρέπει την ύπαρξη offshore εταιρειών για πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς, εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας ο βουλευτής της κυβέρνησης στη Β’ Αθηνών Γιώργος Δημαράς. Στη διάρκεια της εκπομπής «Χώρα εν καμίνω» του Πάνου Παναγιωτόπουλου στο «Κόντρα» ο βουλευτής της συμπολίτευσης στηλίτευσε ευθέως τις κυβερνητικές επιλογές, υπαινίχθηκε εν κρυπτώ αποφάσεις και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του.

    Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε πως δεν ήξερε για το άρθρο 178. «Αν το ήξερα δεν θα το ψήφιζα. Έστω και τώρα να το πάρει πίσω ο Αλέξης Τσίπρας» τόνισε. Θα πρέπει να πούμε πως η παρέμβαση Δημαρά έχει ξεχωριστή αξία αν κρίνουμε από το γεγονός πως ανήκει στο συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνών κόμμα των Οικολόγων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/aposiri-i-kivernisi-tin-rithmisi-gia-tis-offshore-politikon-ke-voulefton-salos-meta-to-dimosievma-tis-avgis/49661

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/tha-echi-mpelades-me-tin-elvetiki-dikeosini-o-slatsis-apo-tin-exagora-trapezas-pou-emplekete-se-ipothesi-mavrou-chrimatos/49757



    ΣΧΟΛΙΑ