• Πολιτική

    46 εκατομμύρια Βρετανοί στις κάλπες: Brexit or Bremain?


    Μετά από μήνες εικασιών, παραφιλολογίας και αντεγκλήσεων, η ώρα του ιστορικού βρετανικού δημοψηφίσματος έφτασε. Οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η απόφασή τους θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος και κλείνουν τα μεσάνυχτα. Στη διαδικασία εκτιμάται ότι θα προσέλθουν περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Βρετανοί, αριθμός που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει ρεκόρ για βρετανικό δημοψήφισμα.

    Αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, βασισμένη στις απαντήσεις που θα δώσει μια προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος. Δεν θα πρόκειται για exit poll, αλλά για μία στοχευμένη έρευνα που εκτιμάται ότι θα δώσει μία ακριβή εικόνα για την απόφαση του εκλογικού σώματος. Εξάλλου, η αντίστοιχη έρευνα της YouGov το 2014 για το δημοψήφισμα της Σκωτίας είχε προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια το αποτέλεσμα, δίνοντας ποσοστό 54% υπέρ του «όχι», ενώ το τελικό ποσοστό ήταν 55,3%.

    Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν τις 2 τα ξημερώματα.

    Πάντως, οι στοιχηματικές εταιρείες εμφανίζουν ως δυνατό φαβορί την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αποδόσεις που δίνονται να υποδεικνύουν πιθανότητες γύρω στο 80% για το Bremain, έναντι μόνο 20% για το Brexit, που την τελευταία εβδομάδα έχασε έδαφος, στον απόηχο της δολοφονίας της βουλευτίνας των Εργατικών Jo Cox, η οποία υποστήριζε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό είναι το τρίτο εθνικό δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας – μάλιστα, το πρώτο είχε διεξαχθεί το 1975, με θέμα και πάλι την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ. Οι Βρετανοί είχαν τότε ψηφίσει «ναι» στην παραμονή τους με ποσοστό 67,2%, έναντι 32,8% του «όχι».

    Μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα πράξουν αναλόγως, ή θα βυθίσουν ολόκληρη την Ευρώπη στην αβεβαιότητα επιλέγοντας τη «βουτιά στο κενό» του Brexit…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/ti-tha-simvi-tin-paraskevi-ean-paramini-megali-vretania-stin-evropaiki-enosi/55596



    ΣΧΟΛΙΑ