• Πολιτική

    Η επίσκεψη Τσίπρα στην Παπαστράτος και το μήνυμα στήριξης στις μεγάλες επενδύσεις

    • NewsRoom
    Χαρπαντίδης

    κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος


    Ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ επιχειρεί να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας τουλάχιστον από το επίπεδο επικοινωνίας με τους μεγάλους επιχειρηματικούς σχηματισμούς της χώρας, λίγο πριν άνοδο του στη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ.

    Κάπως έτσι εντάχθηκε στο πρόγραμμα του και η σημερινή του επίσκεψη στο εργοστάσιο της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» στον Ασπρόπυργο Αττικής, κατά την οποία θα τον συνοδεύσουν η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο Υπουργός Επικρατείας & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

    Αν και φανατικός αντικαπνιστής ο ίδιος, ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να μάθει από πρώτο χέρι τις λεπτομέρειες γύρω από την επένδυση ύψους 300 εκατ.ευρώ που προωθεί ο CEO της καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα, κ.Χρήστος Χαρπαντίδης,  αλλά και να “ακούσει” για μια ακόμη φορά τα αντεπιχειρήματα της βιομηχανίας όσον αφορά την αναποτελεσματικότητα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα.

    Υπενθυμίζεται ότι η Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International προωθεί επένδυση  για την εγκατάσταση των νέων γραμμών παραγωγής για τους ράβδους καπνού IQOS που θα προσθέσουν 400 νέες θέσεις εργασίας στις ήδη 800 υπάρχουσες. Με την ολοκλήρωσή της, οι εξαγωγές της Παπαστράτος αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο από το 60% που είναι σήμερα. Παράλληλα, εξασφαλίζει την απορρόφηση του 50% τουλάχιστον της ελληνικής παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου από την Παπαστράτος για το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Η επένδυση προχωρά ταχύτατα και αναμένεται τον Ιανουάριο του 2018 να γίνουν οι πρώτες εξαγωγές των νέων καπνικών προϊόντων (ράβδοι IQOS) από το εργοστάσιο της εταιρίας. Οι νέες γραμμές παραγωγής αποτελούν την τρίτη αντίστοιχη μονάδα της Philip Morris International, η οποία ποντάρει στην πλήρη μετακίνηση της αγοράς σε αντίστοιχα καινοτόμα καπνικά προιόντα, όσο περιορίζεται το κλασικό κάπνισμα.

    ΠΕΝΙΧΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚ

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πάντως συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων καπνού στην Ελλάδα, η οποία αποδίδεται στην διαρκή αύξηση της φορολογίας και στη μετακίνηση των καταναλωτών στα “λευκά τσιγάρα”. Συνολικά στο επτάμηνο τους 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιοποίησε το Υπ. Οικονομικών τα έσοδα από τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης διαμορφώθηκαν στα 4,543 δισ. ευρώ έναντι 4,717 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (μείωση 174 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στον καπνό εκτιμάται ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους απέδωσαν 847 εκατομμύρια ευρώ από 1,327 που ήταν οι εισπράξεις το 2016 το αντίστοιχο διάστημα. Δηλαδή καταγράφεται μείωση 36%. Σημειώνεται ότι το διάστημα 2009-2015, στο οποίο οι φόροι αυξήθηκαν κατά 58%, τα έσοδα από τους φόρους του καπνού μειώθηκαν κατά 6,5%. Είναι ενδεικτικό ότι η διείσδυση των παράνομων καπνικών στην Ελλάδα από το 3% που ήταν το 2009, ξεπερνά σήμερα το 22%, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. να βρίσκεται στο 9,8%. Συνολικά, η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα 670 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο 4 δισ. λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ