• Οικονομία

    Ζεσταίνονται οι μηχανές για το πρώτο ομόλογο του 2024 – Θετικοί οιωνοί από το ρεκόρ ζήτησης στις πρώτες ευρωπαϊκές εκδόσεις

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Θέμα λίγου χρόνου είναι οι αποφάσεις για την πρώτη κοινοπρακτική έκδοση ομολόγου για το 2024 από το Ελληνικό Δημόσιο που παίρνει σιγά-σιγά σειρά στην ευρωπαϊκή αγορά χρέους, η οποία χαρακτηρίστηκε τελευταία από ρεκόρ ζήτησης στις εκδόσεις ομολόγων από το Βέλγιο και την Ιταλία.

    Τα δεδομένα ζυγίζονται προσεκτικά από την Αθήνα προκειμένου να κλειδώσει ο ακριβής χρόνος της έκδοσης που πιθανόν να αφορά σε νέο δεκαετές ομόλογο ως η πρώτη κίνηση του φετινού ετήσιου δανειακού προγράμματος το οποίο στοχεύει σε δανεισμό της τάξης των 10 δισ. ευρώ στο σύνολο της φετινής χρονιάς.

    Προχθές πάντως η ζήτηση στις εκδόσεις Ιταλίας, Βελγίου και Ηνωμένου Βασιλείου κτύπησε ρεκόρ καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν κρατικούς τίτλους, κλειδώνοντας υψηλές αποδόσεις εν αναμονή της έναρξης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, παρά το ότι οι προσδοκίες έχουν προσγειωθεί σχετικά με το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων φέτος.

    Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία αντιμετώπισε σχεδόν δεκαπλάσια ζήτηση για τα 15 δισ. ευρώ που αναζητούσε – 10 δισ. μέσω της έκδοσης νέου επταετούς ομολόγου και 5 δισ. από την επανέκδοση 30ετούς ομολόγου – με την τελική ζήτηση να διαμορφώνεται στα 66 δισ. ευρώ για την πρώτη έκδοση και στα 81 δισ. ευρώ για τη δεύτερη σύμφωνα με τρεις lead managers που επικαλείται.

    Μάλιστα όπως επισημαίνεται συνήθως η ζήτηση είναι υψηλή στις πρώτες εκδόσεις τον Ιανουάριο κάθε έτους, φέτος όμως η ζήτηση ήταν κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπου η Ρώμη είχε αντιμετωπίσει ζήτηση 26,5 δισ. ευρώ για μια έκδοση 7 δισ.  Την ίδια στιγμή το  Βέλγιο έλαβε προσφορές 72 δισ. ευρώ για πώληση 10ετών τίτλων ύψους 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg με τις προσφορές να υπερβαίνουν το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης των 55 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι  προσφορές για μια δημοπρασία 20ετών βρετανικών ομολόγων υπερκάλυψε το ζητούμενο ποσό κατά 3,6 φορές., σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Σε καλό τάιμινγκ

    Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν με απόδοση στην περιοχή του 3,27% ενώ η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου ήταν στο 3,8% και του ισπανικού στο 3,13%. Την ίδια στιγμή το spread της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ήταν στις 111 μονάδες βάσης. Να σημειωθεί πως η κυρίαρχη προσδοκία στην αγορά είναι πως οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, την Αγγλία και τις ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τις μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2024.

    Το ερώτημα είναι η ταχύτητα και το εύρος των μειώσεων με τις αγορές χρήματος να ποντάρουν σε μείωση επιτοκίων κατά 1,25 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους. Η Ελλάδα φέτος στοχεύει σε δανεισμό έως 10 δισ. ευρώ. Όπως κάθε χρόνο στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου δανειακού προγράμματος να υλοποιείται στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ φέτος αναμένονται επίσης σημαντικές κινήσει πρόωρων αποπληρωμών χρέους μεταξύ αυτών και δανείων από το πρώτο πακέτο στήριξης, όπως έγινε και με τα 5,3 δισ. ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Νέοι στόχοι τιμών και νέα σενάρια για μετοχές και ομόλογα το 2024
    Αντίστροφη μέτρηση για το νέο ομόλογο του Δημοσίου – Θέμα λίγου χρόνου η πρώτη έκδοση
     



    ΣΧΟΛΙΑ