ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε εβδομαδιαία βάση θα διεξάγεται ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου έως το τέλος του χρόνου να έχει σχεδιαστεί και θεσμοθετηθεί ο οδικός χάρτης για την ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας.
Επιδίωξη της κυβέρνησης, κατ’ εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041, είναι να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, ώστε να φθάσει στο 80%, όταν σήμερα, εκτιμάται ότι μόλις το 25% με 30% των εργαζόμενων στη χώρα μας καλύπτεται από κάποια Σύμβαση.
Σύμφωνα με την Οδηγία, η Ελλάδα οφείλει να καταρτίσει Σχέδιο Δράσης έως τα τέλη του 2025. Το σχέδιο αυτό θα έχει διάρκεια εφαρμογής από 1 έως 5 έτη, θα περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα σέβεται απόλυτα την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως έχει επισημάνει ότι «απαιτείται ένα στιβαρό θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα δίνει και τα σωστά κίνητρα για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων αλλά χρειάζεται και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών».
Η έναρξη του διαλόγου έγινε τις προηγούμενες ημέρες με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Νίκο Μηλαπίδη και εκπροσώπους από τους κοινωνικούς εταίρους τη Σοφία Καζάκου (ΓΣΕΕ), τη Κατερίνα Δασκαλάκη (ΣΕΒ), τον Νικόλαο Δήμα (ΓΣΕΒΕΕ), τον Ιωάννη Σταύρου (ΣΒΕ), τον Αντώνιο Μέγγουλη (ΕΣΕΕ) και τον Νίκο Ζωητό (ΣΕΤΕ). Στόχος της ομάδας των εμπειρογωμόνων είναι η προετοιμασία του διαλόγου για το σχέδιο δράσης και την προώθηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Σύμφωνα με την κ Κεραμέως, κατά την διάρκεια του διαλόγου θα συζητηθούν οι βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο του διαλόγου να είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και συμβατές με τις διεθνείς εξελίξεις.
Η υπογραφή περισσότερων κλαδικών συμβάσεων αναμένεται να οδηγήσει και υψηλότερες αποδοχές. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Σύμφωνα με νομικούς, υπάρχουν εργαζόμενοι, που λαμβάνουν τις κατώτατες αμοιβές και μετά το «ξεπάγωμα» των τριετιών και τις αυξήσεις, έχουν υψηλότερο μισθό από εργαζόμενους με πολυετή εμπειρία που πλέον όμως δεν καλύπτονται από τις κλαδικές τους συμβάσεις και δεν παίρνουν αυξήσεις.
Οι εν ενεργεία κλαδικές συμβάσεις είναι σήμερα μόλις 17, τη στιγμή που πριν από τα μνημόνια ανέρχονταν σε 55. Ωστόσο, σε 42 κλάδους της οικονομίας –και αυτό είναι ενθαρρυντικό, αν και αφορά λίγες χιλιάδες εργαζόμενους με εξειδίκευση και υψηλά προσόντα– οι μισθοί είναι υψηλότεροι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η υπουργός Εργασίας, ένας στους δύο μισθωτούς λαμβάνει περισσότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ 42 κλάδοι της οικονομίας χορηγούν μισθούς υψηλότερους από το μέσο μισθό, ο οποίος κυμάνθηκε το 2024 στα 1.342 ευρώ και 1.478 ευρώ για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Οι 16 από αυτούς τους κλάδους (38%) αποτελούν αμιγώς βιομηχανικούς/μεταποιητικούς κλάδους.
Επανεξέταση
Υπό εξέταση θα τεθούν κατά την διάρκεια του διαλόγου τα εξής:
– Η μείωση του ποσοστού της εργοδοτικής εκπροσώπησης που απαιτείται ως προϋπόθεση για την επέκταση των όρων των συμβάσεων στο σύνολο του κλάδου. Σήμερα, αυτό το ποσοστό είναι 50+1%, με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες να αποχωρούν από τον φορέα εκπροσώπησής τους για να μην υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αύξηση των μισθών των εργαζομένων, όπως ορίζουν οι κλαδικές συμβάσεις. Μάλιστα, υπάρχουν κλάδοι που η μέτρηση του ποσοστού είναι εξαιρετικά δύσκολη.
– Η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ώστε να προβλέπεται –σε αυστηρό πλαίσιο– διαφορετική πολιτική για τις αυξήσεις που ορίζουν οι συμβάσεις, στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
– Η απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ώστε να τροποποιηθεί το πλαίσιο προσφυγής στη διαιτησία.
– Η απλοποίηση των διαδικασιών στη νομιμοποίηση και εγγραφή των συνδικαλιστών αλλά και των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων στο ψηφιακό Μητρώο που προβλέπεται από το νόμο Χατζηδάκη. Για το θέμα, αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Διαβάστε επίσης:
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες – Εντατικοποίηση των ελέγχων
Πιερρακάκης (ΥΠΟΙΚ): Τι σημαίνει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πεσκόφ: Ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, υπό όρους
- ΗΠΑ: Το ζεύγος Μητσοτάκη στην τελετή αποφοίτησης του γιου τους Κωνσταντίνου
- Κυβερνητικές πηγές: Ο Ανδρουλάκης εμφανίστηκε ξανά χωρίς απαντήσεις και επιχειρήματα
- Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς στο My Story: Το success story της Theon, ο Τραμπ, πόλεμος και ειρήνη και οικογενειακές ιστορίες
