Οικονομία

Xρ. Σταϊκούρας στo Mononews: Επενδυτική βαθμίδα το 2023 – Η Ελλάδα έχει επιτύχει τα προαπαιτούμενα από τους Οίκους Αξιολόγησης

  • Συνέντευξη στην Ελευθερία Αρλαπάνου

O Χρήστος Σταϊκούρας μιλά στο Mononews


Η χώρα πληροί πέντε προϋποθέσεις προκειμένου να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης εντός του 2023, χωρίς όμως να προσδιορίζει αν τούτο συμβεί μετά τις εκλογές,  όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στο mononews.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο ίδιος:

  • Υψηλή ανάκαμψη πέρσι, βιώσιμη ανάπτυξη φέτος και τα επόμενα χρόνια. Διατηρήσιμη ανάπτυξη.
  • Δεύτερη προϋπόθεση. Όπως είπαμε και πριν, επενδύσεις, εξαγωγές, οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Ουσιαστικά μιλάμε για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που επίσης,
  • Τρίτη προϋπόθεση. Να μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων. Βασικό πρόβλημα στη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει μείωση του ιδιωτικού χρέους. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε εκεί ακόμη. Αλλά το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, το ενεργητικό των τραπεζών, πλέον από 40% των δανείων κόκκινα είναι στο 12,1%. Τεράστια βελτίωση σε 2,5 χρόνια.
  • Τέταρτη προϋπόθεση να βγαίναμε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Το πετύχαμε 20 Αυγούστου.
  • Και πέμπτη προϋπόθεση να υπάρχει ένα αποτελεσματικό μονοπάτι δημοσιονομικής πολιτικής, μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Και αυτή υλοποιείται.

Δείτε το video που ακολουθεί: 

Διαβάστε επίσης

Χρήστος Σταϊκούρας στο mononews: Ταμειακά η χώρα είναι πολύ ισχυρή, πάνω από 8,5 δισ. ευρώ το πακέτο στήριξης φέτος

«Γράψε – σβήσε» στον προϋπολογισμό λόγω φυσικού αερίου

Fuel Pass 2: Περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες υπέβαλλαν αίτηση – Δόθηκαν σχεδόν 200 εκατ. ευρώΣΧΟΛΙΑ