• Οικονομία

    Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ – Προθεσμία έως το τέλος του μήνα για την πρώτη δόση

    Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ


    Τις επόμενες ώρες ξεκινά η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου οι 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες να πληρώσουν την πρώτη δόση στο τέλος του μήνα.

    Η ΑΑΔΕ χρειάζεται τουλάχιστον δυο ημέρες για να «ανεβάσει» στο σύστημα τα εκκαθαριστικά και πάντοτε προτιμάται η διαδικασία να πραγματοποιείται Σαββατοκύριακο.

    Φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί σε έως και 11 δόσεις (από 10 πέρυσι) και οι ιδιοκτήτες θα έχουν στη διάθεση τους ελάχιστες εβδομάδες έως τις 30 Απριλίου για να πληρώσουν την πρώτη δόση, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί έως και τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ από την ερχόμενη χρόνια η πληρωμή του φόρου ακινήτων θα γίνεται σε 12 δόσεις από Μάρτιο έως Φεβρουάριο.

    Η ελάχιστη δόση ανέρχεται στα 10 ευρώ, που σημαίνει ότι για δικαιούται ένας ιδιοκτήτης την πληρωμή σε 11 δόσεις, το εκκαθαριστικό του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 110 ευρώ. Εφόσον το ποσό είναι μικρότερο, προσαρμόζεται ανάλογα και το ύψος των δόσεων. Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου δεν προβλέπεται καμία έκπτωση, σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος που όσοι καταβάλλουν σε μια δόση ολόκληρο το ποσό δικαιούνται έκπτωση 3%.

    Πως θα βρείτε το εκκαθαριστικό του νέου ΕΝΦΙΑ

    Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μπορούν να το βρουν οι φορολογούμενοι στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ με τη χρήση των κωδικών του Τaxis και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

    1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
    2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
    3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
    4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
    5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis.
    6. Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

    Ποιοι δικαιούνται έκπτωση φόρου

    Φέτος θα δουν έκπτωση έως 10% όσοι φορολογούμενοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους και για τις τρεις φυσικές καταστροφές, δηλαδή σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

    Ο ΕΝΦΙΑ «ψαλιδίζεται» στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

    • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
    • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

    Καθόλου ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

    • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
    • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή η/ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

    Aπό την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

    Διαβάστε επίσης

    Στη φάκα της Αρχής για το Ξέπλυμα 9.000 υπόχρεοι πόθεν έσχες

    Έρχονται οι προϋπολογισμοί τετραετίας – Πώς θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για παροχές

    Εξωδικαστικός μηχανισμός: Συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση αιτήσεων – 6.525 νέες αιτήσεις τον Μάρτιο



    ΣΧΟΛΙΑ