• Οικονομία

  Βρετανία: Ραγδαία άνοδος των ενοικίων στο Λονδίνο

  • NewsRoom


  Τα ενοίκια κατέγραψαν μια αύξηση ρεκόρ άνω του 6% σε έναν χρόνο τον Οκτώβριο στη Βρετανία, όμως παράλληλα οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν σε διάστημα ενός έτους τον Σεπτέμβριο, μια πρώτη από το 2012 στη χώρα.

  Μονάχα στο Λονδίνο, η αύξηση των ενοικίων έφθασε στο 6,8%, μια κορύφωση από την έναρξη καταγραφής των στατιστικών αυτών το 2006, διευκρίνισε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών της Βρετανίας.

  Για το σύνολο της χώρας, η αύξηση του 6,1% είναι η μεγαλύτερη από την έναρξη της δημοσιοποίησης των δεδομένων σε εθνικό επίπεδο το 2016.

  Τα ενοίκια αυξάνονται από το καλοκαίρι του 2021 και την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τον κορονοϊό, συμβάλλοντας στις πιέσεις επί του κόστους της ζωής για πολλούς Βρετανούς.

  Αν και ο πληθωρισμός κατέγραψε σημαντική μείωση τον Οκτώβριο στο 4,6% έναντι 6,7% τον Σεπτέμβριο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας του 2% και παραμένει ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της G7, θέτοντας υπό πίεση τον προϋπολογισμό των βρετανικών νοικοκυριών, ιδίως των πιο ευάλωτων.

  Η εκτόξευση του πληθωρισμού μεταφράζεται από έναν κύκλο αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία συνέβαλε σημαντικά στο να αυξηθούν τα κόστη των στεγαστικών δανείων, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συναλλαγές, καθώς πολλά νοικοκυριά δεν διαθέτουν πλέον τα μέσα για να αγοράσουν ένα ακίνητο

  Αποτέλεσμα: η μέση τιμή των κατοικιών στη Βρετανία μειώθηκε ελαφρά σε διάστημα ενός έτους τον Σεπτέμβριο (-0,1%) κι ενώ κατέγραφε άνοδο 0,8% τον Αύγουστο. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια πτώση αυτού του μέσου όρου από τον Απρίλιο του 2012, σημειώνει η στατιστική αρχή της Βρετανίας.

  Στο σύνολο της Βρετανίας, η μέση τιμή μιας κατοικίας ανερχόταν σε 291.000 λίρες τον Σεπτέμβριο, διευκρινίζει το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών της Βρετανίας.

  Διαβάστε επίσης

  Παράθυρο για νέες παροχές ανοίγει ο προϋπολογισμός – Πλεόνασμα 6 δισ. και έσοδα 3,9 δισ. πάνω από τον στόχο

  Αναβάθμιση της νέας ψηφιακής εφαρμογής Αποδεικτικού Ενημερότητας

  Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε τραπεζοϋπαλλήλους  ΣΧΟΛΙΑ