• Οικονομία

    Βρετανία: Ο αυξανόμενος πληθωρισμός των μισθών «δείχνει» άλλη μια μεγάλη αύξηση του επιτοκίου

    • Bloomberg


    Ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός των μισθών στη Βρετανία είναι πιθανό να ωθήσει την Τράπεζα της Αγγλίας σε μια ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Επενδυτές και οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά μισή μονάδα στο 4% την Πέμπτη. Αυτό θα σηματοδοτούσε το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και την ταχύτερη σειρά αυξήσεων των τελευταίων τριών δεκαετιών.

    Η κίνηση αυτή θα πλήξει τα νοικοκυριά που ήδη παλεύουν με την πιο σφιχτή συμπίεση του κόστους ζωής έως τώρα. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα πρόκειται να αποχωρήσουν από την εργασία τους αυτή την εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι μισθοί τους δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτοξεύθηκε σε υψηλό 41 ετών πέρυσι.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ) Άντριου Μπέιλι ανησυχούν ότι οι μισθοί αυξάνονται με τον ισχυρότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, εκτός από την περίοδο αμέσως μετά την πανδημία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών-τιμών. Οι αξιωματούχοι ετοιμάζουν μια ετήσια έρευνα για τους μισθούς και μια αξιολόγηση της ικανότητας προσφοράς της οικονομίας, ένα μέτρο του “ορίου ταχύτητας” της ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η έρευνα αναμένεται να δείξει ότι οι εργοδότες σχεδιάζουν περαιτέρω αυξήσεις στους μισθολογικούς διακανονισμούς φέτος, ενώ η αξιολόγηση της προσφοράς είναι πιθανό να υποδείξει μια πιο σφιχτή αγορά εργασίας από ό,τι πιστεύεται. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών, ενισχύοντας την ανάγκη για αυξήσεις των επιτοκίων – παρόλο που η οικονομία εξασθενεί.

    Διαβάστε επίσης

    Λαγκάρντ: Δεν θα χρειαστούν πολλά για να συντρίψει η ΕΚΤ τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων

    Money Show: Ως και τα 10 δισ. ευρώ στο πρώτο 6μηνο οι συμβασιοποιήσεις δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας



    ΣΧΟΛΙΑ