• Οικονομία

    Βρετανία: Οι εκπτώσεις έριξαν τον πληθωρισμό στα καταστήματα για πρώτη φορά το 2023

    • NewsRoom
    Διάδρομος σούπερ μάρκετ

    Διάδρομος σούπερ μάρκετ


    «Ανάσα» στους καταναλωτές προσέφεραν οι γενναίες εκπτώσεις στην Βρετανία αυτή την περίοδο, με εκείνες κυρίως σε ρούχα και είδη σπιτιού να καταφέρνουν να μειώσουν τον πληθωρισμό στα καταστήματα για πρώτη φορά το 2023, ένδειξη ότι τα νοικοκυριά ίσως να έχουν περάσει το χειρότερο πληθωριστικό σοκ.

    Ειδικότερα, ο πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων επιβραδύνθηκε στο 8,8% τον Απρίλιο από το υψηλό ρεκόρ 8,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη NielsenIQ.

    Ωστόσο, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς των παντοπωλείων εξακολούθησαν, φτάνοντας στο νέο ​​ιστορικό υψηλό του 15,7%, την ώρα που τα έτοιμα γεύματα, ο καφές και τα φρέσκα προϊόντα ακρίβυναν.

    Τα συγκεκριμένα στοιχεία απασχολούν την Τράπεζα της Αγγλίας σχετικά με το εάν χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Παράλληλα, η άνοδος των τιμών των τροφίμων έχει διατηρήσει τον πληθωρισμό σταθερά σε διψήφια νούμερα, ενισχύοντας την άποψη των επενδυτών ότι η BoE θα προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

    Ο πληθωρισμός των τιμών καταστημάτων στην Βρετανία μειώθηκε τον Απρίλιο παρά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς των ειδών παντοπωλείου. 

    «Θα δούμε τις τιμές των τροφίμων να μειώνονται τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Χέλεν Ντίκινσον, διευθύνουσα σύμβουλος της BRC, σε έκθεσή της σήμερα.

    «Ο συνολικός πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων υποχώρησε ελαφρώς τον Απρίλιο, λόγω των καλών εκπτώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι υπήρξε έντονη απόκλιση στις τιμές στα καταστήματα τροφίμων και μη. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στα καταστήματα λιανικής μειώθηκε στο 5,5% τον Απρίλιο, από 5,9%, αλλά το κόστος των τροφίμων νωπών και βιολογικών, αυξήθηκε. Ο πληθωρισμός των νωπών τροφίμων έφτασε στο ρεκόρ 17,8%, ενώ οι τιμές των βιολογικών αυξήθηκαν κατά 12,9%.

    Πλέον, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η BοE θα επιλέξει μια ακόμη αύξηση τριμήνου στο βασικό της επιτόκιο δανεισμού κατά την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της στις 11 Μαΐου, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 5% τον Σεπτέμβριο από 4,25% που είναι σήμερα.

    Πηγή Bloomberg 

    Διαβάστε επίσης: 

    Bloomberg: Η Βρετανία αλλάζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων μετά την κατάρρευση της αμερικανικής SVB

    Χιού Πιλ (BoE): Οι Βρετανοί πρέπει να αποδεχθούμε ότι είμαστε φτωχότεροι



    ΣΧΟΛΙΑ