• Τράπεζες

    Bloomberg: Η Βρετανία αλλάζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων μετά την κατάρρευση της αμερικανικής SVB

    • NewsRoom

    Τράπεζα της Αγγλίας


    Τις μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν στους καταθέτες με μη εγγυημένες καταθέσεις άμεση πρόσβαση στα μετρητά τους σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζας, εξετάζουν το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και η κεντρική τράπεζα της χώρας, Bank of England.

    Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να βάλει χρήματα των φορολογουμένων στο “παιχνίδι”.

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, οι βρετανικές αρχές εξετάζουν εάν ένα μέρος των χρημάτων θα μπορούσε να αποδεσμευτεί εκ των προτέρων για να συμβάλει στη διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας για τους πελάτες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

    Κάτι τέτοιο θα περιελάμβανε μια αξιολόγηση του πόσα μετρητά είναι πιθανό να θελήσουν να ανακτήσουν οι καταθέτες με μη εγγυημένες καταθέσεις, είπαν. Στην πρώτη περίπτωση, τα κεφάλαια θα καλύπτονταν από τον φορολογούμενο και θα επιστρέφονταν καθώς θα πωλούνταν περιουσιακά στοιχεία.

    Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, καθώς εξετάζονται διάφορες επιλογές για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών του Η.Β. και της BoE αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

    Την ίδια ώρα, οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης των τραπεζικών πανικών από την ημέρα της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και μερικών άλλων περιφερειακών τραπεζικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ τον Μάρτιο.

    Εν τω μεταξύ, έχουν ήδη ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο επιδιόρθωσης ελαττωμάτων στο καθεστώς εκκαθάρισης χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Ο διοικητής της BoE Andrew Bailey αυτό τον μήνα ανέφερε ότι η αναταραχή αποκάλυψε ελλείψεις στο πρόγραμμα προστασίας των καταθετών. Είπε επίσης ότι οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καλή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα.

    Η πιθανή μεταρρύθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου που συζητείται είναι μέρος ευρύτερων προσπαθειών για την επιτάχυνση των πληρωμών προς τους πελάτες όταν μια τράπεζα περνά σε φάση εξυγίανσης. Ακόμη και οι ασφαλισμένοι καταθέτες πρέπει αυτή τη στιγμή να περιμένουν μια εβδομάδα για να πάρουν τα χρήματά τους. Η BoE θέλει να μειώσει την καθυστέρηση σε μόλις λίγες ώρες, σημείωσαν οι πηγές.

    Παρόλο που η μονάδα της SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο διασώθηκε χωρίς επιπλοκές – εξοπλισμένη με ειδική εξαίρεση, η HSBC αγόρασε την επιχείρηση έναντι συμβολικού τιμήματος 1 βρετανικής λίρας στις 13 Μαρτίου – αποκάλυψε ελλείψεις στο τρέχον πλαίσιο σχετικά με το ζήτημα της επιχειρηματικής συνέχειας για τους πελάτες.

    Σχεδόν όλες οι καταθέσεις 6,7 δισεκατομμυρίων λιρών της SVB UK (εκτός από 155 εκατομμύρια στερλίνες) ήταν ανασφάλιστες όταν η BoE ανέλαβε τον έλεγχο της στις αρχές Μαρτίου. Αν οι ρυθμιστικές αρχές είχαν προχωρήσει με το αρχικό τους σχέδιο να ρίξουν την τράπεζα σε πτώχευση, αυτές οι καταθέσεις θα είχαν παγώσει για μήνες μέχρι να πωλούνταν τα περιουσιακά στοιχεία και να γίνονταν ανακτήσεις, κάτι που θα αποδεικνυόταν καταστροφικό για πολλούς πελάτες.

    Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου ασφαλίζονται καταθέσεις έως 250.000 δολάρια ανά τράπεζα ανά πρόσωπο, στο Ηνωμένο Βασίλειο το αντίστοιχο ποσό εγγύησης είναι περίπου 85.000 λίρες.

    Η BoE εξετάζει μια αναθεώρηση του συστήματος εγγύησης καταθέσεων και μια πρόταση είναι να αυξήσει το καλυπτόμενο ποσό και να αναγκάσει τις τράπεζες να προχρηματοδοτήσουν το σύστημα σε μεγαλύτερο βαθμό για να επιταχυνθούν οι πληρωμές, ανέφεραν οι Financial Times μέσα στον Απρίλιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Γιατί αυτονομείται η Βιοχάλκο, η άτσαλη πτώση της ΕΥΔΑΠ και ο Πρεμ Γουάτσα



    ΣΧΟΛΙΑ