• Οικονομία

    Βρετανία: Αναθεωρεί προς τα κάτω το ποσοστό ανεργίας που ανακοίνωσε στο τέλος του 2023

    • NewsRoom
    Ο Ρίσι Σούνακ, Πρωθυπουργός της Βρετανίας

    Ο Ρίσι Σούνακ, Πρωθυπουργός της Βρετανίας


    “Πολύ χαμηλότερο από ότι πιστεύαμε, ήταν το ποσοστό ανεργίας στα τέλη του περασμένου έτους”, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), επικαλούμενη νέα σταθμισμένα αποτελέσματα έρευνας, τα οποία ενδέχεται να τραβήξουν την προσοχή της Τράπεζας της Αγγλίας και να εντείνουν τις προσπάθειες για γρήγορη μείωση των επιτοκίων.

    Τα νέα στοιχεία – που αντικατοπτρίζουν τις τελευταίες εκτιμήσεις του πληθυσμού της Βρετανίας – έδειξαν ποσοστό ανεργίας 3,9% το τρίμηνο έως τον Νοέμβριο, έναντι του ενδεικτικού 4,2% που παρείχε το ONS τον περασμένο μήνα.

    Σημειώνεται ότι η BoE παρακολουθεί στενά την αγορά εργασίας της Βρετανίας καθώς εξετάζει εάν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία έχουν μειωθεί αρκετά, ώστε να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 16 ετών στο 5,25%.

    Το ONS ανέφερε ότι το ποσοστό αδράνειας στη Βρετανία – μετρώντας τους ανθρώπους εκτός εργασίας και όχι σε αναζήτηση – εκτιμήθηκε σε 21,9% την ίδια περίοδο, από 20,8%.

    Τα στοιχεία της Δευτέρας θα ασκήσουν πίεση στους αξιωματούχους της BoE για μείωση των επιτοκίων, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται σε σταθερή τροχιά για να ξεπεράσει τις προβλέψεις της, ανέφερε ο Samuel Tombs, οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων Pantheon Macroeconomics.

    «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει το τραπεζικό επιτόκιο στο 4,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, από 5,25%, με το πρώτο βήμα προς τα κάτω να έρχεται τον Μάιο – αν και οι κίνδυνοι ότι η αρχική μείωση θα έρθει αργότερα αυξάνονται», σημείωσε ο Tombs.

    Οι νέες εκτιμήσεις εργασίας χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις ONS του πληθυσμού για να σταθμίσουν εκ νέου την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού (LFS) και περιλαμβάνουν περισσότερους νέους και περισσότερες γυναίκες, ενώ και οι δύο συνέβαλαν στη μείωση του ποσοστού απασχόλησης και στην αύξηση της αδράνειας.

    Διαβάστε επίσης:

    Επί τάπητος η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

    ΑΑΔΕ: Διήμερο λουκέτο το Σαββατοκύριακο σε γνωστό club της Αθήνας

    ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας



    ΣΧΟΛΙΑ