• Οικονομία

    Βρετανία: Ανακοινώνει τις τοποθεσίες περισσότερων από δέκα ζωνών ελεύθερου εμπορίου

    • NewsRoom
    Βρετανία - partygate: H Ντάουνινγκ Στριτ αρνείται ότι επιχειρεί να καθυστερήσει την έρευνα για το σκάνδαλο

    Μπόρις Τζόνσον


    Η Βρετανία, η οποία από την 1η Φεβρουαρίου αποτελεί και επίσημα «ξένο σώμα» από την επί 47 χρόνια συνοδοιπόρο της Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να ανακοινώσει τις τοποθεσίες περισσότερων από δέκα ζωνών ελεύθερου εμπορίου μέχρι το τέλος του 2020, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά.

    Καθώς η Βρετανία αναπτύσσει την δική της εμπορική πολιτική για πρώτη φορά μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του προηγούμενου μήνα, η κυβέρνηση ενεργοποίησε μία περίοδο διαβουλεύσεων διάρκειας δέκα εβδομάδων, παρουσιάζοντας τα σχέδια της για τις ζώνες ελεύθερου εμπορίου.

    Με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί εμπορικής διακίνησης θα μπορούν να υποβάλουν αιτήματα για να χαρακτηριστούν ελεύθερες εμπορικές ζώνες.

    Επίσης η βρετανική κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζει νέο δασμολογικό πρόγραμμα που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021 και θα αφορά σε προϊόντα από χώρες με τις οποίες δεν θα υπάρχουν άλλες εμπορικές συμφωνίες.

    Η υπουργούς εμπορίου, Λιζ Τρας ανέφερε ότι είναι ώρα να απομακρυνθούν από το περίπλοκο δασμολογικό πρόγραμμα που είχε επιβληθεί στην Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα χρόνια. «Αυτή είναι η ευκαιρία μας να καθορίσουμε τη δική μας δασμολογική στρατηγική, που θα είναι η σωστή για τους Βρετανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα», σημείωσε η κ. Τρας.

    Οι εργασίες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ έχουν ενταθεί, καθώς απομένουν λιγότερο από 11 μήνες μέχρι να παρέλθει η μεταβατική περίοδος, κατά την διάρκεια της οποίας οι διατάξεις για το ελεύθερο εμπόριο παραμένουν όπως ήταν προ Brexit. Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει απορρίψει ήδη τα μοντέλα του Καναδά και της Νορβηγίας, αφού το πρώτο δεν καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών και, όσο για το δεύτερο, ο Τζόνσον το χαρακτήρισε πολιτικά απούλητο, αφού η χώρα θα υιοθετεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες χωρίς να έχει λόγο στις αποφάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ