ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ρίχνει τις προβλέψεις του το ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην έκθεση για τις προοπτικές των οικονομιών των κρατών-μελών του (World Economic Outlook) με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του.
Το Ταμείο προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 3,8% από 4,1% που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ εκτιμά πως το 2022 θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως του 5% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο αισιόδοξο από την Κομισιόν, η οποία στις χειμερινές της εκτιμήσεις προέβλεπε για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,5% του ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» – στο βασικό σενάριο – με ρυθμό 4,8% ή 3,3% με βάση το δυσμενές σενάριο.

Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης μέχρι και το τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα εκτιμά πως το 4ο τρίμηνο του 2021 η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 6,7% του ΑΕΠ, η οποία θα συνεχιστεί και τα πρώτα τρίμηνα του 2022. Στην ίδια έκθεση το Ταμείο προβλέπει πως στη συνέχεια θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση του ρυθμού ανάπτυξης, ο οποίος θα φτάσει το 3,6% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου.
Το ΔΝΤ επιμένει ότι μεσοπρόθεσμα η ελληνική οικονομία δεν θα έχει ιδιαίτερα υψηλή ανάπτυξη και θα περιοριστεί κοντά στο 1% και συγκεκριμένα το 2026 θα βρεθεί στο 1,4%.
Ανεργία
Στο μέτωπο της ανεργίας, προβλέπει πως από 16,4% το 2020, θα ανέλθει σε 16,6% το 2021 και θα διαμορφωθεί στο 15,2% το 2022.
Πληθωρισμός
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει αναιμική άνοδο των τιμών στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, από αποπληθωρισμό 1,3% το 2020, προβλέπει οριακό πληθωρισμό της τάξης του 0,2% φέτος, αύξηση κατά 0,8% το 2022 και πληθωρισμό 1,9% το 2026.
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Το ΔΝΤ βλέπει πως μεσοπρόθεσμα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ελλειμματικό. Το 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ, το 2021 αναμένεται να σημειώσει έλλειμμα 6,6%, το 2022 το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται στο 3,5%, επίπεδα στα οποία θα βρίσκεται και το έτος 2026.

Διαβάστε επίσης:
Σκυλακάκης: Ανάπτυξη 7 μονάδων θα δώσει στην οικονομία το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης
M.M.Warburg: Ποιος θα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής ανάπτυξης το 2021;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΕ: Προειδοποιητικό σήμα οι δηλώσεις Τραμπ – Ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από το αμερικανικό LNG
- Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: Υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας με τον Οργανισμό International Creative Academy της Αιγύπτου
- Ανδρουλάκης: Είστε υπόλογοι για τη βαθιά θεσμική κρίση – Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί ο θεσμικός κατήφορος
- Reuters: Έξι χώρες της ΕΕ πιέζουν για μια Ευρώπη «δύο ταχυτήτων»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.