• Οικονομία

    Σκυλακάκης: Ανάπτυξη 7 μονάδων θα δώσει στην οικονομία το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών


    Τα 170 έργα που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει μόνιμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 180.000 με 200.000 θέσεις εργασίας. Οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αφορούν έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, που απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα παρουσιαστεί αναλυτικά την ερχόμενη Τετάρτη, θα συζητηθεί στη συνέχεια στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ».

    Το Σχέδιο έχει τέσσερις κύριους πυλώνες:

    Α. Την Πράσινη μετάβαση.

    Β. Την Ψηφιακή μετάβαση.

    Γ. Την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή και

    Δ. Τις ιδιωτικές επενδύσεις και το  μετασχηματισμό της οικονομίας.

    Όπως τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Σκυλακάκης, «η κατάθεση του προσχεδίου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και η χώρα μας θα είναι μία από τις πρώτες που θα υποβάλει το τελικό της σχέδιο πριν τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος Απριλίου, ώστε να μπορούμε να επιταχύνουμε και την έλευση των σχετικών πόρων. Στόχος είναι να έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις πριν το τέλος του καλοκαιριού».

    Διαβάστε επίσης: 

    Μητσοτάκης στο υπουργικό: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μπορεί να προσθέσει επτά μονάδες στο ΑΕΠ

    Όλο το «πακέτο» στήριξης για τον Απρίλιο

    DBRS: Ισχυρή πρόκληση η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης



    ΣΧΟΛΙΑ