• Οικονομία

    Βιλερουά (EKT): Μείωση των επιτοκίων από αρχές Ιουνίου

    • NewsRoom
    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά Ντε Γκαλό

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά Ντε Γκαλό


    H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια από αρχές Ιουνίου, εκτίμησε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος στήριξε την άποψή του στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

    Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία και στην ευρύτερη ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός τον Απρίλιο στο 2,4%, με τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές στο μπλοκ του κοινού νομίσματος να υποχωρούν οριακά.

    Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, ηγετική μορφή της ομάδας των περιστεριών της ΕΚΤ, ανέφερε ότι τα στοιχεία ενισχύουν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός οδηγείται μέχρι το επόμενο έτος στο στόχο του 2% της ΕΚΤ.

    «Επομένως, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τη μείωση των επιτοκίων στις αρχές Ιουνίου» σημείωσε σε ανάρτησή του ο Βιλερουά.

    «Η ταχύτητα των μειώσεων θα πρέπει στη συνέχεια να ρυθμιστεί ρεαλιστικά, ανάλογα με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, πέρα από τα μηνιαία αποτελέσματα που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν κάποια μεταβλητότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, στο ίδιο μήκος κύματος, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε σε συνέντευξή του στην γαλλική Les Echos ότι η ΕΚΤ δεν θα επηρεαστεί από την αβεβαιότητα των τιμών του πετρελαίου και θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.

    Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, ακόμη και αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανεβάσει το κόστος του πετρελαίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει πρώτα να αναλύσουν εάν ένα τέτοιο σοκ τροφοδοτήσει τις υποκείμενες τιμές και τις προσδοκίες για πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει «μηχανική» αντίδραση.

    Ερωτηθείς εάν η αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, απάντησε «όχι – εκτός εάν υπάρξει έκπληξη, δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ».

    Τα στελέχη της ΕΚΤ συγκλίνουν προς τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου ως την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουν τη μείωση του κόστους δανεισμού.

    Ο Βιλερουά υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής μιας τέτοιας κίνησης, ενώ τα «γεράκια» της ΕΚΤ έχουν εκφράσει διάφορες απόψεις για τον κατάλληλο χρόνο, με ορισμένους να λένε ότι είναι μια αυξανόμενη πιθανότητα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Χατζηδάκης: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

    Ασφαλισμένα μόνο 1 εκατ. από 6,5 εκατ. σπίτια στην Ελλάδα – Γιατί διευρύνεται το κενό προστασίας

    Τέλη κυκλοφορίας, η μεγάλη αλλαγή – Τι ισχύει από την Πρωτομαγιά



    ΣΧΟΛΙΑ