• Οικονομία

    Τέλη κυκλοφορίας, η μεγάλη αλλαγή – Τι ισχύει από την Πρωτομαγιά

    Ηρθαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2024

    Ηρθαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2024


    Μια μεγάλη αλλαγή με τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων έχει ξεκινήσει από σήμερα. Είναι η δυνατότητα πληρωμής των τελών με το μήνα.

    Η ρύθμιση που κατατέθηκε πριν από λίγα 24ωρα προβλέπτει την τμηματική καταβολή των τελών κυκλοφορίας από σήμερα Πρωτομαγιά.

    Ειδικότερα, όπως κάθε χρόνο, παρέχεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας επιβατικού οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης και για το 2024, με αναλογική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος.

    Για παράδειγμα, εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα 4 μηνών θα καταβάλει 100 ευρώ (4/12).

    Σημειώνεται ότι, όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί τα τέλη θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να θέσει το όχημα εκ νέου σε ακινησία. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των αναλογικών τελών κυκλοφορίας που έχουν ήδη καταβληθεί.

    Περαιτέρω, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας, εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του 2024, να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

    Υπογραμμίζεται, ότι για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης της ακινησίας ως το μικρότερο διάστημα ορίζεται ο ένας μήνας.

    Η άρση της ακινησίας γίνεται ψηφιακά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, mycar. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxis και αφού επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία, θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.

    Διαβάστε επίσης:

    «Κουμπαράς» για μόνιμες φοροελαφρύνσεις από το 2025 – Πότε θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
    Μεγάλου (Πειραιώς): Το μέρισμα 80 εκατ., η αυξημένη κερδοφορία και τα νέα δάνεια
    Μέσο φόρο €825 αποκαλύπτουν τα πρώτα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις
     



    ΣΧΟΛΙΑ