• Οικονομία

    Unicredit: Αναιμική ανάπτυξη +0,2% το πρώτο τρίμηνο φέτος

    • Γεωργία Καλλιέρη
    λογότυπο της Unicredit πάνω σε κτήριο


    Η ιταλική Unicredit αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα έχει υποχωρήσει στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση (qoq) το πρώτο τρίμηνο φέτος από 0,4% qoq το προηγούμενο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι.

    Η ανθεκτική μεταποιητική δραστηριότητα και η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στον τουρισμό είναι πιθανό να έχουν υπεραντισταθμίσει τη χαλάρωση των εγχώριων δαπανών λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, εκτιμά η ιταλική τράπεζα.

    Ως αποτέλεσμα της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα επείγον επίδομα για τους πολίτες και τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, την επανέναρξη των ενεργειακών επιδοτήσεων και νέες άμεσες επιδοτήσεις καυσίμων για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα μέχρι τον Ιούνιο.

    Αυτό είναι πιθανό να μετριάσει την συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, τουλάχιστον για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, εκτιμούν οι αναλυτές του ιταλικού οίκου.

    Για το σύνολο του έτους εκτιμά ότι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 3,3% σε ετήσια βάση με τον πληθωρισμό σε 6,2%. Το 2024, η ανάπτυξη θα υποχωρήσει σε 3% και ο πληθωρισμός θα εξομαλυνθεί στο 2,3%.

    Το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 7,4% πέρυσι θα μειωθεί σε 4,4% φέτος και 2,2% το επόμενο έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ