• ΑΓΟΡΕΣ

    Capital Economics: O «πόνος» στα ομόλογα θα συνεχιστεί!

    Franziska Palmas is a Markets Economist at Capital Economics

    Franziska Palmas is a Markets Economist at Capital Economics


    Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά θα είναι ταχύτερη και σε υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με την Capital Economics.

    «Πιστεύουμε τώρα ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των αναπτυγμένων αγορών θα κορυφωθούν νωρίτερα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμέναμε προηγουμένως, εξηγεί η Franziska Palmas, Markets Economist της Capital Economics.

    Οι κύκλοι σύσφιξης των επιτοκίων σε πολλές χώρες θα είναι πιο εμπροσθοβαρείς και επιθετικοί από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», εξηγεί η οικονομολόγος του think tank που αναθεωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα τις προβλέψεις της για τα περιφερικά spreads και προβλέπει ότι το περιθώριο μεταξύ των 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων και των 10ετών γερμανικών Bunds να κλείσει φέτος στις 275 μ.β. (προηγουμένως 350 μ.β.). Αυτό συγκρίνεται με το σημερινό περιθώριο λίγο πάνω από τις 200 μ.β. Παρόμοιες είναι οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα όπως φαίνεται από το διάγραμμα, χωρίς ωστόσο αυτό να αναφέρεται ρητά στο κείμενο.

    «Τον Απρίλιο, διατυπώσαμε την άποψη ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων των αναπτυγμένων αγορών θα αυξηθούν περαιτέρω, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούσαν στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Προτείναμε επίσης ότι οι αποδόσεις αυτές θα κορυφωθούν γύρω στα μέσα του 2023, όταν αναμέναμε ότι οι κύκλοι σύσφιξης στις περισσότερες χώρες θα έφταναν στο τέλος τους. Πράγματι, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά σε όλες τις χώρες τους τελευταίους μήνες και αυτό φαίνεται να αντανακλά κυρίως τις αυξήσεις στις προσδοκίες για τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει στην ομαλοποίηση της πολιτικής τους», συνεχίζει η Palmas, και εξηγεί ότι «η ταχύτητα όμως του sell-off στις αγορές ομολόγων των αναπτυγμένων αγορών μας εξέπληξε. Αν και οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων γενικά παραμένουν κάτω από τα επίπεδα στα οποία αναμένει να κορυφωθούν, είναι πάνω από τους στόχους μας για το τέλος του έτους.

    Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες κινήσεις στις αγορές ομολόγων και τις αλλαγές στα επιτόκια, η Capital Economics προβαίνει σε αναθεωρήσεις των προβλέψεών για τα ομόλογα.

    Κατά την άποψή τους αξίζει να επισημανθούν πέντε σημεία:

    – Πρώτον, θεωρούν ότι η πώληση των ομολόγων θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

    – Δεύτερον, προβλέπουν ότι οι αποδόσεις των 10ετών σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές θα κορυφωθούν στο γύρισμα του τρέχοντος έτους, παρά στα μέσα του 2023. Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι η σύσφιξη στις περισσότερες χώρες θα τερματιστεί στις αρχές του 2023, ή ακόμη και στα τέλη του 2022.

    – Τρίτον, σε ορισμένα μέρη, αναμένει τώρα επίσης ότι οι αποδόσεις θα κορυφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα, αντανακλώντας την προσδοκία ότι τα επιτόκια πολιτικής θα αυξηθούν περισσότερο από ό,τι πίστευαν προηγουμένως. Για παράδειγμα, οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τη Fed και τα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ σημαίνουν ότι τώρα προβλέπουν ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και των 10ετών Bunds θα κορυφωθούν στο 4% και 2,25%, αντίστοιχα (προηγουμένως 3,75% και 1,75%). Αντίθετα, εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ΗΒ θα κορυφωθεί στο 3%.

    – Τέταρτον, προβλέπουν ότι οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων θα υποχωρήσουν το 2023 και το 2024, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αναμένουν τη νομισματική χαλάρωση. Οι αρχικές μειώσεις των αποδόσεων θα είναι αρκετά μέτριες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη, καθώς οι κύκλοι χαλάρωσης εκεί δεν θα ξεκινήσουν πριν από το 2024, το νωρίτερο.

    – Πέμπτον, οι νέες προβλέψεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι τα spreads των “περιφερειακών” χωρών της ευρωζώνης θα διευρυνθούν φέτος, προτού υποχωρήσουν το 2023 και το 2024. Ομολογουμένως, κατά την τελευταία εβδομάδα περίπου, τα εν λόγω spreads έχουν μειωθεί καθώς η ΕΚΤ ακούστηκε πιο πρόθυμη να παρέμβει για να αποφύγει τον “κατακερματισμό”. Ωστόσο, η προοπτική της νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ και η επιδείνωση της όρεξης για “ριψοκίνδυνα” περιουσιακά στοιχεία γενικά θα θέσει σημαντικές ανοδικές πιέσεις στα περιφερικά spreads φέτος.



    ΣΧΟΛΙΑ