• Οικονομία

    Τζεντιλόνι για υπόθεση Καϊλή: Ένα σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    • NewsRoom
    Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι


    Αλυσιδωτές οι αντιδράσεις για το Qatargate, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ να διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για θέματα που ανακύπτουν εντός των Βρυξελλών.

    Σε τοποθέτησή του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, έκανε λόγο για μια «επαίσχυντη υπόθεση», για «ένα σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ένα «πολύ σοβαρό θέμα».

    «Αφορά σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έλαβαν χρήματα για να κλείσουν τα μάτια στις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ» σημείωσε ειδικότερα.

    Μίλησε, δε, για ενδεχόμενες διορθώσεις και τροπολογίες, η ενεργοποίηση των οποίων πρέπει να αιτιλογείται.

    Οι αντιδράσεις στην ΕΕ

    Οι αποκαλύψεις έφεραν ένα ντόμινο αντιδράσεων και παραιτήσεων ενώ τις τελευταίες ώρες τα βλέμματα στρέφονται και στον ενορχηστρωτή της υπόθεσης, τον πρώην Ιταλό Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τον συλληφθέντα – πλέον – σύντροφο της Καϊλή ενώ ήταν συνιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity.

    Από την εν λόγω οργάνωση, που συστάθηκε για να προωθήσει τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραιτήθηκαν τα επίτιμα μέλη της.

    Συγκεκριμένα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ επίτιμο μέλος ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αποχώρησε – μετά τις αποκαλύψεις – από τη ΜΚΟ για θέματα αρχής. Μέλη ήταν και η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, η επί χρόνια ευρωβουλευτής Σεσίλια Βικστρομ και άλλοι.

    H οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ από τα πρώτα επίτιμα μέλη της ήταν ο Ντένις Μακγουέτζ, Κογκολέζος γυναικολόγος, πάστορας νικητής του Νόμπελ Ειρήνης το 2018.

    Οι αντιδράσεις για τη δράση του Αντόνιο Παντζέρι δεν σταμάτησαν εκεί, με τους τριγμούς να φτάνουν μέχρι την ιταλική Βουλή.

    Συγκεκριμένα, το ιταλικό αριστερό κόμμα «Άρθρο Ένα» έπαψε από τα μέλος του, τον πρώην ευρωβουλευτή.

    Στην Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας, στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η επικύρωση του εντάλματος σύλληψης της κόρης και της συζύγου του Παντσέρι. Η La Repubblica υπογραμμίζει ότι βάσει του περιεχομένου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων «και οι δυο τους είχαν πλήρη επίγνωση της δράσης του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, ακόμη και σε ό,τι αφορά τη μεταφορά και παράδοση δώρων».

    Οι αντιδράσεις των ευρωβουλευτών

    Το σκάνδαλο προκάλεσε έντονη συζήτηση μεταξύ των ευρωβουλευτών των Βρυξελλών για καλύτερους κανόνες άσκησης πίεσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα από τα «πιο διαφανή στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ντάνιελ Φρόιντ, εμφανώς θορυβημένος από τις συλλήψεις.

    Η Γερμανίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νίκολα Μπέερ, εξέφρασε επίσης την έκπληξή της. «Αυτό με εκπλήσσει», δήλωσε η πολιτικός του FDP. «Είναι απολύτως σαφές ότι αυτό έχει συνολικό αρνητικό αντίκτυπο στο Κοινοβούλιο».

    Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Άννα Καφατσίνι υπενθύμισε στο Twitter ότι η Εύα Καϊλή είχε επαινέσει την «πρόοδο» του Κατάρ στον τομέα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι εξαπλάγη από εκείνες τις δηλώσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση χρηματισμού: Στη φυλακή η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της αναφέρουν οι βελγικές εφημερίδες L’ Echo και Le Soir

    Υπόθεση Εύας Καϊλή: Γιατί το QatarGate είναι το πιο σοβαρό σκάνδαλο στις Βρυξέλλες εδώ και 10ετίες



    ΣΧΟΛΙΑ