• Πολιτική

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση χρηματισμού: Στη φυλακή η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της αναφέρουν οι βελγικές εφημερίδες L’ Echo και Le Soir

    • NewsRoom
    Εύα Καΐλή

    Εύα Καΐλή


    Τη σύλληψη της Εύας Καϊλή για την υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ αποφάσισαν οι βελγικές αρχές, όπως αναφέρουν οι βελγικές εφημερίδες L’ Echo και Le Soir, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια τύχη έχει και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

    Η ευρωβουλευτής σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανάμεσα στα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δύο από τα έξι άτομα που προσήχθησαν για ανάκριση την Κυριακή, αφέθησαν ελεύθερα, χωρίς όμως να αναφέρονται τα ονόματα αυτών, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Αλέξανδρος.

    Qatargate: Ποιοι βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» μαζί με την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με την Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της Φραντσέσκο, κρατήθηκαν από τις Αρχές οι Λούκα Βισεντίνι, πρόσφατα εκλεγμένος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, και ο Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι, ευρωβουλευτής επί 15 χρόνια, πρώην πρόεδρος της υποεπιτροπής «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Κοινοβούλιο.

    Τονίζεται ακόμη ότι, πως σπίτι του ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, έγιναν έρευνες το βράδυ του Σαββάτου (10/12) μετά από αίτημα του εισαγγελέα. Οι έρευνες οδήγησαν στην κατάσχεση εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος θα πρέπει να αναλυθεί με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής μονάδας εγκλήματος υπολογιστών.

    Ο Ταραμπέλα έχει βουλευτική ασυλία και δεν συνελήφθη. Η όλη διαδικασία πως σπίτι του ευρωβουλευτή έγινε παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

    Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της κυρίας Μετσόλα, Γιούρι Λάας, απάντησε το εξής: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ’ οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ’ οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».

    Σύμφωνα με την Echo, σε καθεστώς σύλληψης βρίσκεται και ο Παντζέρι, καθώς και ένας λομπίστας από τις Βρυξέλλες. Μαζί με την ευρωβουλευτή και τον σύντροφό της όλοι τους θα οδηγηθούν στο δικαστήριο, ενώ ελεύθερος με όρους αφέθηκε ο Βισεντίνι.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της εισαγγελίας

    Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

    Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή.

    Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα.

    Οι βελγικές αρχές αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ θα υπάρξουν συνεχείς ανακοινώσεις.

    Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μέσω δελτίων τύπου.

    Τα σκάνδαλα του Κατάρ

    Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κατάρ απασχολεί με σκανδαλώδεις υποθέσεις λόγω του Μουντιάλ. Ήδη, έχουν γίνει αναφορές για τα εργασιακά δικαιώματα και την καταπάτησή τους, αν και η Εύα Καϊλή είχε αναφέρει πρόσφατα στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα αποτελεί πρότυπο για τα εργατικά δικαιώματα, ενώ είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι στα γήπεδα του Μουντιάλ. Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας είδαν ήδη οι κατηγορίες για δωροδοκίες προκειμένου η διοργάνωση να πάει στην Ντόχα.

    Λόγος έχει γίνει για την καταπάτηση των ίσων δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας έχει απασχολήσει σημαντικά την κοινή γνώμη. Για το Κατάρ είναι «βασικό προτέρημα» να διατηρήσει την καλή του φήμη και γι’ αυτό κάνει «συμφωνίες με μέλη της ΕΕ» για το φυσικό αέριο, ζητώντας την ίδια ώρα, ελεύθερη βίζα για να κινούνται εντός των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Το θέμα αυτό μάλιστα ήταν να ψηφιστεί εντός τις εβδομάδας, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό.

    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην «αποθέωση» του Κατάρ για την «ιστορική μεταμόρφωσή του» από την Καϊλή τον περασμένο μήνα, όπως και τη δημόσια δήλωσή της ότι θα ψηφίσει «ναι» στην απελευθέρωση των μετακινήσεων εντός Σένγκεν για Κατάρ και Κουβέιτ.

    Πώς υποστήριζε η Καϊλή το Κατάρ;

    Η Καϊλή ήταν αναμφισβήτητα η «πρύτανης» της (μεγάλης ομάδας) υπερασπιστών της Ντόχα στο S&D.

    Στις 24 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, καθώς η Ολομέλεια ψήφισε ένα ψήφισμα «που αποδοκιμάζει τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών», η Καϊλή πήρε το λόγο για να επαινέσει την «ιστορική μεταμόρφωση» που επέφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Ομοίως, πριν από 10 ημέρες, εμφανίστηκε για να ψηφίσει υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ στην επιτροπή δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου — παρόλο που δεν είναι μέλος της επιτροπής.

    Η Καϊλή προξένησε επίσης μεγάλη εντύπωση όταν έκανε μόνη της ένα ταξίδι στη Ντόχα, τη στιγμή που η κυβέρνηση του Κατάρ ακύρωνε επίσκεψη Αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου που σχεδίαζε να πάει στο Κατάρ λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο, για να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του τουρνουά και να παρακολουθήσει τις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας.

    Ωστόσο, ένα μήνα πριν από την επίσκεψη, η συμβουλευτική συνέλευση του Κατάρ, γνωστή ως Συμβούλιο Shura, ζήτησε την αναβολή της επίσκεψης. Αντ ‘αυτού, η Καϊλή πήγε στο Κατάρ την εβδομάδα που υποτίθεται ότι θα ήταν εκεί η πλήρης αντιπροσωπεία – και επαίνεσε πλήρως τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του εμιράτου.

    Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο , είπε ότι ήταν εκεί εκπροσωπώντας 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν την πρόοδο της χώρας ως αντιπροσωπεία κοινών αξιών.



    ΣΧΟΛΙΑ