• Οικονομία

    Τζάνετ Γέλεν: Εφικτή η ομαλή προσγείωση της οικονομίας από τη Fed

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ

    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ


    Την εκτίμηση ότι η Federal Reserve θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη φαρέτρα της προκειμένου να διασφαλίσει την “ομαλή προσγείωση” της αμερικανικής οικονομίας -παρά τους κινδύνους που καραδοκούν- στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, εξέφρασε την Τετάρτη η υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

    Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η The Wall Street Journal, η Γέλεν τόνισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην υγεία της αμερικανικής οικονομίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο πληθωρισμός, που κινείται σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών, αποτελεί πρόβλημα και είναι πρωτίστως δουλειά της Fed να τον χαλιναγωγήσει.

    Στόχος που είναι εφικτός, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία όμως επισημαίνει ότι η Fed θα πρέπει να επιδείξει “επιδεξιότητα” και να έχει “επίσης τύχη” προκειμένου στην προσπάθεια αυτή να επιτύχει παράλληλα την “ομαλή προσγείωση” της αμερικανικής οικονομίας, την ώρα που πληθαίνουν οι φόβοι ότι η ολοένα και πιο επιθετική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη.

    Η Γέλεν προέβη στην εκτίμηση αυτή λίγες μόλις ώρες προτού η Fed ανακοινώσει τη δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της, η οποία μάλιστα αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερη από την πρώτη, τον Μάρτιο. Ειδικότερα, η Fed εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Τετάρτη, κάτι που έχει να κάνει από το 2000.

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται εν πολλοίς στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και στις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξέλιξη που έχει εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας διεθνώς.

    Συνεχίζονται οι συζητήσεις για διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

    Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους εταίρους τους με στόχο τη διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να αναληφθεί “περαιτέρω δράση” για να πιεστεί η Μόσχα να σταματήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

    Η Γέλεν δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις, αλλά επεσήματα ότι πρόσθετες κυρώσεις είναι πιθανές “εάν η Ρωσία συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

    Διαβάστε επίσης

    Τζάνετ Γέλεν: Η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων στην Ευρώπη μπορεί να εκτινάξει τις τιμές

    G20: Δυσαρέσκεια σε ΗΠΑ και ΕΕ για τη συμμετοχή της Ρωσίας στη σύνοδο



    ΣΧΟΛΙΑ