• Οικονομία

    ΤτΕ: Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 4,8% το τελευταίο τρίμηνο του 2017

    • NewsRoom
    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της νέας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για το τελευταίο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με την οποία το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε κατά 4,8% συγκριτικά με το τέλος του Σεπτεμβρίου 2017 και κατά 10% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2017 είναι η υψηλότερη τριμηνιαία μείωση που έχει παρατηρηθεί από την αρχή της κρίσης. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 12% ή 13 δισ. ευρώ. Η μείωση των ΜΕΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαγραφές που άγγιξαν τα 2,1 δισεκ. ευρώ και στις πωλήσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Οι συνολικές διαγραφές και οι πωλήσεις σε ετήσια βάση, άγγιξαν τα 6,5 δισ. ευρώ και τα 3,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

    Τράπεζα της Ελλάδος

    Η μείωση των ΜΕΑ, που προήλθε από εισπράξεις και ρευστοποιήσεις, ήταν επίσης βελτιωμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία από τον Δεκέμβριο του 2017. Καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο καταναλωτικό και επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, όπου η τριμηνιαία μείωση άγγιξε τo 14,8% και 4,4% αντίστοιχα.

    Η τριμηνιαία μείωση στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο παρατηρείται σχετικά χαμηλή, καθώς άγγιξε μόλις 0,6%. Σε ετήσια βάση, η μείωση στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο άγγιξε το 12,3%, στο καταναλωτικό το 19,7%, ενώ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο σημειώθηκε αύξηση των ΜΕΑ κατά 0,4%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτά είναι τα όπλα των 4 τραπεζών για να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρ. Μεγάλου: Deal 100 εκατ. Πειραιώς-ΕΤΕπ για εταιρικά δάνεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Δραγασάκης: Πρώτα τα stress tests μετά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο



    ΣΧΟΛΙΑ