• Οικονομία

    Τσακίρης στο mononews: Αφουγκραζόμαστε τις επιχειρήσεις – Τι αλλάζει με τις πληρωμές ΕΣΠΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης

    O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης


    Με έκτακτη διαδικασία η οποία καθορίζεται σε τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, θα γίνει τον Ιανουάριο του 2022 η πληρωμή των αναδόχων έργων και δικαιούχων δράσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ.

    «Μία ακόμα ενέργεια της κυβέρνησης που δείχνει ότι αφουγκράζεται τα προβλήματα των επιχειρήσεων και λαμβάνει άμεσα μέτρα» επισημαίνει o Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στο mononews.

    Όπως εξηγεί ο κ. Τσακίρης σχετικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση, «οι επιχειρήσεις που είναι ανάδοχοι έργων χρηματοδοτούμενων από το ΠΔΕ και έχουν καταθέσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, θα συνεχίσει η ισχύς τους μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση σε δράσεις κρατικών ενισχύσεων, π.χ. τουρισμός, εστίαση».

    «Με την τροπολογία απαλλάσσουμε τις επιχειρήσεις από πρόσθετο διοικητικό φόρτο, προσκομίζοντας εκ νέου ενημερότητες» προσθέτει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    Η τροπολογία και η αιτιολογική έκθεση

    Σημειώνεται πως η τροπολογία αφορά σε πληρωμές έργων για τα οποία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 έχει  υποβληθεί στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία η αίτηση της υπηρεσίας που εκτελεί το έργο, συνοδευόμενη από το σύνολο των απαιτούμενων και ισχυόντων, κατά τον χρόνο υποβολής, δικαιολογητικών πληρωμής.

    Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνεται πως λόγω της απρόβλεπτης διάρκειας της πανδημίας του κορονοϊού καθώς και των πρωτοφανούς έκτασης φυσικών καταστροφών, απαιτήθηκε η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2021 έργων απαραίτητων για την αντιμετώπιση τους και για την ανακούφιση των πληγέντων, που δεν είχαν, ούτε μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του.

    «Αποτέλεσμα της απρόβλεπτης ανάγκης άμεσης χρηματοδότησης των σχετικών με τις ως άνω περιστάσεις έργων είναι μη επάρκεια πόρων, κατά την παρούσα χρονική στιγμή, για την πληρωμή άλλων έργων ενταγμένων στο ΠΔΕ, παρότι έχουν παραληφθεί τα σχετικό παραδοτέα, έχουν υλοποιηθεί τα έργα και έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους το απαιτούμενα δικαιολογητικά» σημειώνεται επίσης.

    «Θα πάρουμε ανάσα, θα κινηθεί η αγορά» λέει η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων

    Από την πλευρά των εργοληπτών, ο Μιχάλης Δακτυλίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων μιλώντας στο mononews. εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι με την τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν πλέον ορίζοντα πληρωμής τον Ιανουάριο και τα έργα θα προχωρήσουν.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Νοεμβρίου η ΠΕΔΜΕΔΕ είχε αποστείλει επιστολή προς τα τα τρία αρμόδια υπουργεία ζητώντας να «τρέξουν» οι πληρωμές εκτελεσμένων εργασιών, έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ επισημαίνοντας μάλιστα τον κίνδυνο διακοπής εργασιών, διάλυσης των συμβάσεων και απώλειας σημαντικών χρηματοδοτικών πόρων.

    Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, την οποία όπως σημειώνει ο κ. Δακτυλίδης, υποδέχτηκαν με ανακούφιση, η αγορά θα κινηθεί, τα έργα δεν θα κινδυνέψουν να σταματήσουν και οι εργολήπτες θα πάρουν «ανάσα» καθώς μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπουργείο Ανάπτυξης: Τροπολογία για τις πληρωμές από ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τον Ιανουάριο

    Τσακίρης: 480.000 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν οικονομικά στην πανδημία

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ