• Οικονομία

    Υπουργείο Ανάπτυξης: Τροπολογία για τις πληρωμές από ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τον Ιανουάριο

    • Ρομίνα Νικηφόρου
    O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης

    O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης


    Τροπολογία σχετικά με τις πληρωμές των αναδόχων δημοσίων συμβάσεων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τον μήνα Ιανουάριο, κατέθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στο νομοσχέδιο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και Ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης».

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τροπολογία, κατά παρέκκλιση, οι πληρωμές αναδόχων δημοσίων συμβάσεων χρηματοδοτούμενων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για τις οποίες έως τις 31 Δεκεμβρίου έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις – συνοδευόμενες από το σύνολο των απαιτούμενων και ισχυόντων κατά τον χρόνο  υποβολής των δικαιολογητικών- μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, ακόμη και χωρίς ισχύον, κατά τον χρόνο πληρωμής, αποδεικτικό φορολογικής ή/και ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.

    Η τροπολογία όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, αντιμετωπίζει το ζήτημα «της μη επάρκειας πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2021 για διενέργεια πληρωμών που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις».

    Όπως επισημαίνεται, «λόγω της απρόβλεπτης διάρκειας της πανδημίας του κορονοϊού και των μεταλλάξεων, και των συνεπειών της, καθώς και των πρωτοφανούς έκτασης φυσικών καταστροφών, απαιτήθηκε η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2021 έργων απαραίτητων για την αντιμετώπιση των ανωτέρω και για την ανακούφιση των πληγέντων από τα ληφθέντα μέτρα, που δεν είχαν, ούτε μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του.  Αποτέλεσμα της απρόβλεπτης ανάγκης άμεσης χρηματοδότησης των σχετικών με τις ως άνω περιστάσεις έργων είναι μη επάρκεια πόρων, κατά την παρούσα χρονική στιγμή, για την πληρωμή άλλων έργων ενταγμένων στο ΠΔΕ, παρότι έχουν παραληφθεί τα σχετικό παραδοτέα, έχουν υλοποιηθεί τα έργα και έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους το απαιτούμενα δικαιολογητικά».

    Αναλυτικά το άρθρο 3

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 της τροπολογίας «κατά παρέκκλιση του άρθρου 26 του 1882/1990 (Α’ 43), παρ. 7 του άρθρου 39 του ν. 2065/1992 (Α’ 113) και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή τυχόν αντίθετου συμβατικού όρου, επιτρέπεται από 1η.1.2022 μέχρι 31η.1.2022 η πληρωμή αναδόχων δημοσίων συμβάσεων χρηματοδοτούμενων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς ισχύον κατά τον χρόνο πληρωμής αποδεικτικό φορολογικής ή/και ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής, εφόσον μέχρι την 31η.12.2021 έχει υποβληθεί στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία η αίτηση της υπηρεσίας που εκτελεί το έργο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 12 της υπ’ αρ. 134453/2015 (Β 2857) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών, συνοδευόμενη από το σύνολο των απαιτούμενων και ισχυόντων κατά χρόνο υποβολής δικαιολογητικών πληρωμής.

    Η παράγραφος 1 εφαρμόζεται αναλόγως και για τις πληρωμές δικαιούχων πράξεων κρατικών ενισχύσεων που διενεργούνται από φορέα διαχείρισης, μέχρι τις 31.12.2021 έχει υποβληθεί από τους δικαιούχους σύνολο των απαιτούμενων εν ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής δικαιολογητικών πληρωμής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις οικείες προσκλήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ