• Οικονομία

    Τράπεζα της Αγγλίας: Σύγχυση στις αγορές για τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων

    • NewsRoom
    Τράπεζα της Αγγλίας

    Τράπεζα της Αγγλίας


    Με τη στερλίνα να συνεχίζει την ανάκαμψη και τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα ολοκληρωθεί στις 14 Οκτωβρίου, οι traders όμως επιμένουν να στοιχηματίζουν σε μία μακροπρόθεσμη στήριξη από τη κεντρική τράπεζα.

    Το δημοσίευμα των FT για πιθανή επέκταση του προγράμματος οδήγησε στην ανάκαμψη της λίρας, η οποία δεν ανεκόπη παρά το γεγονός ότι εκπρόσωπος της Τράπεζας της Αγγλίας επανέλαβε την Τετάρτη ότι η έκτακτη παρέμβαση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

    Με τους traders και τους asset managers να ποντάρουν σε μακροπρόθεσμη  στήριξη από την Τράπεζα της Αγγλίας, το Bloomberg σχολιάζει ότι ο Andrew Bailey, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, έχει βρεθεί στη δύσκολη θέση να διατηρήσει τις ισορροπίες ώστε να μην χάσει την αξιοπιστία της η κεντρική τράπεζα. Παρά τις σκληρές δηλώσεις του όμως, δεν φαίνεται να πείθει την αγορά ότι δεν θα κάνει πίσω σε περίπτωση που συνεχίσουν να εκτοξεύονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

    Ήδη ασκούνται έντονες πιέσεις στον επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας από τα funds που έχουν επενδύσει σε ομόλογα, να παρατείνει την περίοδο αγοράς ομολόγων.

    Η Τράπεζα παρενέβη εκτάκτως στα τέλη του προηγούμενου μήνα για να σώσε τα συνταξιοδοτικά ταμεία  αγοράζοντας ομόλογα, μετά τις εξαγγελίες της βρετανικής κυβέρνησης για περικοπές φόρων που οδήγησαν σε sell-off.

    Ανήσυχοι οι αναλυτές

    Η σύγχυση για την οικονομική πολιτική συνεχίζεται με τη στερλίνα να διατηρεί την Τετάρτη το ράλι, μετά από δημοσίευμα του Politico, ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας θα προχωρήσει σε νέες δημοσιονομικές περικοπές.

    «Τα πάντα είναι δυνατά στον απρόσμενο κόσμο της χάραξης πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο», σχολίασε ο Kit Juckes, αναλυτής στη Societe Generale.

    Η JP Morgan σχολίασε ότι η βρετανική αγορά θα σημαδευτεί από μία «μόνιμη χαρακιά» εξαιτίας του κόστους δανεισμού της χώρας και η Columbia Threadneedle είπε ότι έχει σταματήσει τις αναλήψεις από ένα ταμείο ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε μια πλημμύρα αιτημάτων εξαγοράς.

    «Είναι πιθανό να απαιτηθεί μια πιο μακροπρόθεσμη λύση προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι συνθήκες της αγοράς», δήλωσε η Daniela Russell, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου στην HSBC Holdings Plc, σχετικά με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας.

    «Τα συνταξιοδοτικά ταμεία λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητάς τους, αλλά επί του παρόντος κυνηγούν έναν κινούμενο στόχο καθώς οι αποδόσεις συνέχισαν να αυξάνονται», ανέφερε.

    Συνθήκες 2008 στα βρετανικά νοικοκυριά

    Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας δείχνουν τεράστια πίεση για τα βρετανικά νοικοκυριά στην αποπληρωμή των χρεών τους, αντίστοιχη της οικονομικής κρίσης του 2008.

    «Θα είναι δύσκολο για ορισμένα νοικοκυριά να διαχειριστούν τις προβλεπόμενες αυξήσεις στο κόστος των βασικών αγαθών παράλληλα με τα υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στην τριμηνιαία έκθεση χρηματοοικονομικής πολιτικής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ