• Οικονομία

    Τράπεζα της Αγγλίας: Προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β

    • NewsRoom


    Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη μεμονωμένη αύξηση επιτοκίων από το 1995, ενεργώντας ακόμα πιο επιθετικά στην μάχη κατά του πληθωρισμού.

    Η έκτη συνεχόμενη αύξηση ανεβάζει το κόστος δανεισμού στο 1,75% και σηματοδοτεί την πρώτη αύξηση μισής μονάδας από τότε που η Τράπεζα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση το 1997.

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με πλειοψηφία 8-1 υπέρ της ιστορικής αύξησης και επικαλέστηκε τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η αύξηση ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, που περίμεναν ότι και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ακολουθήσει τον δρόμο της πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων που έχουν χαράξει άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

    Η BoE προειδοποίησε επίσης ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση παρόμοια με αυτήν της δεκαετίας του 1990, αλλά πολύ μικρότερη από το πλήγμα που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού ή την ύφεση που προκάλεση η χρηματοοικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009.



    ΣΧΟΛΙΑ