Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς
Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων, ο οποίος ανέκαμψε σημαντικά μετά από τρεις μήνες καταγραφής απωλειών, σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς στην τακτική της έκδοση για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η πλειοψηφία των αποδόσεων στα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται σε θετικό έδαφος, με εξαίρεση στις τιμές του χυμού πορτοκαλιού και των βοοειδών που σημείωσαν υποχώρηση.
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα του ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το El-Niño εκτιμώνται σε ήπιο επίπεδο, ενώ η πιθανότητα του La-Niña εμφανίζεται ενισχυμένη την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου (71%), εγείροντας ανησυχίες στην αγορά και με πιθανότητα να παραμείνει μέχρι το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2025.
Οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τη συρρίκνωση της προσφοράς, λόγω των καιρικών συνθηκών, ενίσχυσαν την τιμή στα ΣΜΕ σιταριού, μια τάση που δύναται να συνεχιστεί παράλληλα με τη γεωπολιτική αστάθεια.
Για τη ζάχαρη, οι ανησυχίες σχετικά με τις ξηρές συνθήκες στη Βραζιλία και τους περιορισμούς στις ινδικές εξαγωγές αναμένεται να έχουν επιπλέον θετική συνεισφορά στην τιμή της, που πιθανά να παραμείνει μεσοπρόθεσμα.
Αν και διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο οι θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ, η μειωμένη προσφορά, σε συνδυασμό με την πιθανότητα επανεμφάνισης της La-Niña, αναμένεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις τιμές καλαμποκιού.
Η προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στην αγορά χυμού πορτοκαλιού αναμένεται να παραμείνει δύσκολη, διατηρώντας σε σχετικά υψηλό επίπεδο τις τιμές του χυμού.
Για το βαμβάκι, οι κίνδυνοι σχετικά με τις χαμηλότερες προοπτικές παραγωγής δύναται να ενισχύσουν την τιμή του, με τους διαχειριστές να κλείνουν τις αυξημένες θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ.
Τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης της κινεζικής ζήτησης, παράλληλα με τις ενισχυμένες πωλήσεις σόγιας από τις ΗΠΑ, δύναται να προσφέρουν στήριξη στις τιμές της σόγιας.
Η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει ότι πιθανή είναι η διατήρηση των ανοδικών πιέσεων στην τιμή των βοοειδών ως συνέπεια της μειωμένης προσφοράς και της ισχυρής ζήτησης.
Για το ρύζι, η ενίσχυση της ζήτησης, καθώς θεωρείται βασικό προϊόν στις χώρες της Ασίας, δύναται να ενισχύσει την τιμή του.
Σε μηνιαίο επίπεδο, μετά από ένα τρίμηνο απωλειών αναστράφηκε η αρνητική πορεία του δείκτη αγροτικών προϊόντων, ο οποίος τον Σεπτέμβριο σημείωσε κέρδη της τάξης του 5,91%, σε αντίθεση με τον δείκτη εμπορευμάτων που υποχώρησε (-1,30%).
Πιθανοί λόγοι της διαφοροποίησης αυτής θεωρούνται η εξέλιξη των στοιχείων στην κινεζική οικονομία, αντανακλώντας έναν συγκρατημένο ρυθμό ανάπτυξης, παράλληλα με τα μέτρα τόνωσης της εγχώριας ζήτησης, αν και η δυναμική του δολαρίου εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια ανθεκτικότητας, παρά την υποχώρησή του το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου.
Ταυτόχρονα, η τεχνική εικόνα του δείκτη βελτιώθηκε σε θετική από σχετικά αρνητική.
Δείτε εδώ αναλυτικά το δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων
Διαβάστε επίσης:
DBRS: Αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς σε BB (high) από BB
Τράπεζα Πειραιώς: Στο 3,1% η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2024 – Οι τρεις βασικοί παράγοντες
Μεγάλου (Πειραιώς): Με όχημα την ψηφιακή τράπεζα η επέκταση στο εξωτερικό